Nu lukker Danmark alle grænser til lands, til vands og i luften: »Vi står på ubetrådt land«

Lørdag klokken 12 lukker regeringen lukke de danske grænser i en måned. Kun personer med et »anerkendelsesværdige formål« vil kunne rejse ind i Danmark. Ved grænsen vil det være op til myndighederne at vurdere personer, som ønsker indrejse. »Det her er igen alvorlige initiativer. Endnu engang: Det bliver ikke de sidste,« lød det i aftes fra statsminister Mette Frederiksen.

Statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i Statsministeriets spejlsal, fredag aften den 13. marts 2020. Regeringen bebudede midlertidig lukning af de danske grænser fra lørdag klokken 12.00. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

»Vi står på ubetrådt land,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) lidt efter klokken 19 i aftes på et pressemøde i Statsministeriet.

Det havde hun mildest talt ret i.

Lørdag klokken 12 bliver Danmark et lukket land for langt de fleste.

For at bekæmpe smittespredning af coronavirussen lukker Danmark midlertidigt sine grænser til udlandet. Dem til lands, dem til vands og i luften.

Padborg, Kruså, Frøslev, Sæd. Rødbyhavn, Gedser, Helsingør, Rønne, Frederikshavn. Kastrup. Til og med anden påskedag, 13. april, vil det ikke være muligt at rejse ind herigennem, medmindre man har et såkaldt anerkendelsesværdigt forhold.

»Alt det, vi gør herhjemme, alle de forholdsregler, der bliver taget, alle de beslutninger, vi træffer, dem risikerer vi bliver undermineret, hvis vi fortsætter rejseaktiviteten ind og ud af Danmark. For det øger risikoen for fortsat smitte,« sagde Mette Frederiksen i aftes.

Der har været betydelige forskelle mellem, hvor drastiske initiativer forskellige europæiske lande hidtil har taget for at inddæmme og afbøde smitten af coronavirussen, som regeringen frygter i værste fald kan lægge det danske sundhedsvæsen ned. Sverige har f.eks. i modsætning til Danmark ikke lukket sine skoler.

»Det vil stadig være muligt – og det vil være helt nødvendigt – at transportere fødevarer til Danmark, medicin og andre forsyninger, som f.eks. er nødvendigt for vores industriproduktion. Men alle turister, alle rejser, alle ferier og alle udlændinge, der ikke kan bevise, at de har et anerkendelsesværdigt formål med at indrejse til Danmark, vil fremover blive afvist på den danske grænse. Danske statsborgere kan altid komme ind i Danmark,« sagde Mette Frederiksen.

»Med det, vi gør her, må vi forvente om kort tid at se en hel eller delvis stor nedlukning af alt. Flytransport, færgetransport, togtransport. For al passagertrafik. Mange danskere kommer til at blive berørt,« lød det fra statsministeren.

Fortsat varer på hylderne

Det anerkendelsesværdige formål, som fremover vil være et krav for indrejse til Danmark, kommer ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) til i nogle tilfælde at bero på en »konkret vurdering« fra myndighederne ved grænsen. Her vil politiet bistået af Forsvaret stå for bevogtningen.

For personer, der for eksempel bor, arbejder eller leverer varer til Danmark, vil der fortsat være adgang til landet. Det samme gælder f.eks. for personer, der skal besøge alvorligt syge familiemedlemmer eller har »en anden akut grund til at besøge nære familiemedlemmer«, forklarede justsministeren:

»Langt de fleste vil givetvis være i den situation, at de kan dokumentere via sygesikringsbevis eller andet, at de bor i Danmark og derfor har ret til at være her, eller at de arbejder i Danmark på anden måde. Derudover vil det være et spørgsmål om at holde sig til de forklaringer, som der måtte blive givet, og det er ikke en uvant situation for politiet at foretage den slags vurderinger,« sagde ministeren.

Danske statsborgere og godstransport vil derfor fortsat kunne rejse ind i landet.

»Myndighederne er i dialog med transporterhvervene om, hvordan vi tilrettelægger arbejdet ved grænseovergangene, så vi kan opretholde en hurtig og almindelig levering af varer og særligt selvfølgelig fødevarer til Danmark. Det er meget vigtigt at gøre klart, at de her indrejserestriktioner ikke gælder lastbilchaufføren, der skal fragte fødevarer ind og ud af Danmark. Der vil derfor fortsat være masser af varer på hylderne i vores butikker,« sagde Nick Hækkerup.

Grænsebevogtningen vil ifølge Mette Frederiksen være »oppe at køre om nogle dage«. Danske statsborgere og lastbilchauffører, der i den kommende måned vil krydse grænsen, vil derfor også skulle forvente længere køer og længere rejsetid. Eksempelvis ved øresundsundsforbindelsen til Sverige og ved hjemvendende fly fra Schengen-landene.

Naboerne kontaktet

Det danske skridt er helt uset i moderne tid.

Men regeringens beslutning høstede i aftes hurtig opbakning fra så forskellige politikere som Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, de Radikales politiske leder, Morten Østergaard, og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Tidligere i går lukkede et andet EU-land, Tjekkiet, sine grænser, og det gik ikke ubemærket hen i andre medlemslande og hos Europa-Kommissionen, hvis formand, Ursula von der Leyen, advarede mod at begrænse den fri bevægelighed.

Men regeringen orienterede i går fredag Europa-Kommissionen om den danske beslutning, og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) slog på pressemødet i Statsministeriet fast, at han har talt med sine kolleger fra Sverige, Norge og Tyskland.

»Jeg tror, at alle, som ser på den her pandemi, kan se, hvor alvorligt det er i en række lande. Og alle står over for vanskelige valg. Og det har de så også noteret sig, vores nabolande, og de viser forståelse. Det betyder ikke nødvendigvis, at de er enige i alle tiltag, men jeg tror, at alle står over for nogle svære valg i øjeblikket,« sagde Jeppe Kofod i aftes.

Besked til udrejste danskere: Kom hjem

Udenrigsministeriets borgerservice ændrede i går eftermiddag sine rejsevejledninger, således at ministeriet nu fraråder alle unødvendige rejser til alle lande i hele verden en måned frem.

Samtidig opfordrede udenrigsminister Jeppe Kofod (S) alle danskere på rejser i udlandet til at vende hjem hurtigst muligt. Det skyldes også, sagde Kofod på pressemødet fredag aften, »for at undgå, at danskere strander i udlandet«.

Han understregede, at Udenrigsministeriets globale vagtcenter, ambassader og konsulater står til rådighed.

I aftes fastslog Mette Frederiksen, at »det samlede katalog er meget voldsomt og vil opleves meget voldsomt«.

»Men jeg er af den fuldstændigt klare overbevisning, at det er det værd. For hvis ikke vi gør det her, risikerer vi, at omkostningerne både menneskeligt, sundhedsmæssigt og økonomisk langt, langt større,« sagde hun:

»Det her er igen alvorlige initiativer. Endnu engang: Det bliver ikke de sidste.«