Med gevær i hånd bevogter soldater nu synagogen i København: »Det er lidt ligesom at være i Sydeuropa«

For første gang i 86 år - i fredstid - er soldater blevet sendt ud i de danske gader. Ikke alle er tilfredse med regeringens beslutning, men fredag morgen stoppede forbipasserende måbende op for at overvære det »historiske øjeblik« foran synagogen i Krystalgade.

Soldater bevogter den jødiske synagoge i København fredag morgen. Fra i dag indsætter Forsvaret soldater i forbindelse med bevogtningsopgaver i København og ved grænsen i Sønderjylland. Det er besluttet politisk, at i alt 160 soldater skal aflaste betjente ved grænsen og i bevogtningen af jødiske institutioner. Ingen ved, hvor længe de bevæbnede soldater skal stå på gaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der står tre soldater i uniform. Med gevær i hånd hilser de forbipasserende godmorgen.

Sammen med to politifolk står de foran synagogen i Krystalgade for at assistere politiet i bevogtning af den jødiske institution. På venstre arm bærer soldaterne et bånd med ordet »Politi«. Soldaterne er allerede gået på gaden, da Berlingske fredag morgen er til stede i Krystalgade. Myndighederne ville af »sikkerhedsmæssige årsager« ikke på forhånd fortælle, præcist hvornår skiftet fandt sted. Men det er et historisk skifte.

For ikke siden 1931 er soldater blevet sendt ud i de danske gader i fredstid. Dengang havde kommunistiske arbejdere trængt sig ind på Nakskovs Rådhus og besat det. Et kompagni fra Vordingborg Kaserne blev sendt derhen for at rede trådene ud.

I Krystalgade trækker en mand sin cykel forbi soldaterne, mens han betragter dem. 49-årige Niels Løchte er ikke tilfreds med, hvad han ser:

»Det er voldsomt. Jeg er faktisk gået denne her vej for at se, om det virkelig kunne passe, at der nu står soldater og for at se, om de så er diskrete - det er de godt nok ikke. Jeg ved ikke, om det er en bevidst forebyggende beslutning for at skræmme folk, men det kunne man godt forestille sig,« siger han.

 

Politiet er presset

En politisk beslutning ligger til grund for dagens begivenhed. Fredag er det præcis tre uger siden, at forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), og justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), sammen med Rigspolitichefen og forsvarschefen fremlagde deres plan.

»Politiet er under pres,« lød beskeden.

Derfor skal 160 soldater aflaste politiet ved forskellige poster i Danmark. Ifølge planen skal cirka 55 af soldaterne nu have deres daglige gang i København for at varetage bevogtningsposter. Forsvaret skal bistå politiet, der i stedet vil kunne sende flere folk tilbage til deres kredse.

Ikke alle har været lige begejstrede for regeringens plan. Diskussionen startede i foråret 2016, da Dansk Folkeparti præsenterede et lignende forslag. Siden da har blandt andre formand i politiforbundet, Claus Oxfeldt, udtalt kritik:

»Militæret er uddannet til at gå i krig, og så vidt jeg ved, er Danmark ikke i krig,« sagde han sidste forår til TV2, og har efterfølgende kaldt det direkte »udansk«.

Claus Hjort Frederiksen manede dog til ro, da regeringen fremlagde deres plan:

»Det er jo ikke sådan, at folk fremover møder soldater, når de går i Magasin,« sagde han.

Trods forsvarsministerens beroligende ord er folk i gadebilledet fredag morgen skeptiske. Mens en ung dreng abrupt stopper op på sit skateboard, tager det i hånden og stille går forbi soldaterne, låser en ung kvinde sin cykel over for. 23-årige Emilie Bramsen bor i en lejlighed med udsigt til synagogen. Hun er vant til, at der står politi, men kalder alligevel også dagens begivenhed for »voldsom«.

»Det er lidt ligesom at være i Sydeuropa. Tidligere har der stået politi med geværer, hvilket også var voldsomt, men normalt er det almindelige betjente, der står her. Jeg har aldrig haft en relation til militæret, så det er lidt meget det her,« siger hun.

En ærgerlig udvikling

Soldaterne foran synagogen i Krystalgade er nye, men behovet for bevogtning er langt fra nyt. Siden starten af 1980erne har sikkerhedsfolk bevogtet synagogen. Beslutningen om at indsætte sikkerhedsfolk dengang var baseret på en »vurdering af verdenssituationen«. Behovet blev bekræftet i 1985, da et terrorangreb ramte København.

Søndag den 22. juli 1985 sprængte to brandbomber i København. Den ene ved det amerikanske flyselskab Northwest Orient Airlines kontor ved Vesterport og den anden ved synagogen. En person mistede livet efter voldsomme forbrændinger, og 27 mennesker blev såret i terrorangrebet, der var planlagt og udført af en palæstinensisk terrorcelle med base i Sverige.

Dengang var det private sikkerhedsvagter, som vogtede over synagogen. Men siden Omar El-Hussein i 2015 med et automatvåben angreb kulturhuset Krudttønden på Østerbro og senere synagogen i Krystalgade, har politifolk varetaget opgaven.

I dag besøger omtrent 300 mennesker synagogen under en almindelig gudstjeneste. De vil nu blive mødt af soldater. Talsmand for Det Jødiske Samfund i Danmark, Jonathan Fischer, kalder udviklingen »ærgerlig«.

»Vi sætter enorm stor pris på, at man fra regeringens og myndighedernes side tager sikkerheden alvorligt i det jødiske samfund - det skal der ikke herske nogen tvivl om. Men generelt er det en kedelig tendens, at der er behov for den sikkerhed, og at der er behov for, at militæret skal være i gaderne, som, jeg tror, vi alle gerne ville være foruden,« siger han.

Udover soldater ved synagogen i Krystalgade vil der i dag også indsættes soldater ved den lille synagoge ved Ole Surhs Gade. Også ved den dansk-tyske grænse, bliver soldater i dag indsat som endnu et led i regeringens plan. Her skal soldaterne blandt andet hjælpe politiet med transportopgaver.