Tidligere Stasi-agent kan koste dansk stjerneadvokat jobbet: »En ussel stikker uden ære«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

En årelang strid med en tidligere Stasi-agent risikerer at koste den ungarsk fødte stjerneadvokat Karoly Németh hans tilladelse til at drive advokatforretning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Godmorgen og velkommen til dagens overblik, der ikke mindst kommer til at handle om mænd, kvinder, ligestilling, flirt, sexchikane og en kvindelig minister fra Socialdemokratiet, der er mest til mænd.

Læg dertil en historie om en tidligere Stasi-spion og en dansk topadvokat samt resultatet af nattens TV-duel mellem Joe Biden og Donald Trump i USA, og du, kære læser, vil være blevet om ikke andet lidt klogere denne onsdag morgen.

Men først tirsdagens opgørelse fra Statens Serum Institut over coronasmitten herhjemme.

Antal bekræftede smittede i Danmark: 27.464
Antal indlagte: 107
Antal indlagte på intensiv: 15 (9 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark: 650
Antal bekræftet overstået infektion: 20.320
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 33.560.877
Antal døde på verdensplan: 1.006.564

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her

Første præsidentdebat kørte helt af sporet

I nat løb den første af tre præsidentdebatter af stablen – men også af sporet – da USAs præsident, Donald Trump, og Demokraternes kandidat, Joe Biden, tørnede sammen på direkte TV.

Emnerne, som debattens moderator Chris Wallace fra Fox News forsøgte at få kandidaterne til at holde sig til, var coronavirus, økonomi og volden i de amerikanske byer.

Her er nogle nedslagspunkter fra den kaotiske debat:

»Hold nu kæft, mand!« sagde Joe Biden undervejs.

Kommentaren faldt efter, at Donald Trump havde afbrudt Biden under næsten hvert svar.

»Det er svært at få et ord indført med den her klovn.«

»Du er den værste præsident, USA nogensinde har haft,« sagde Joe Biden også.

Læs mere om den kaotiske debat her.

Tusindvis af respiratorer er ubrugte i Storbritannien

Den britiske regering brugte 569 millioner pund på at købe 20.900 respiratorer for at holde covid–19–patienter i live under pandemien, men hospitalerne har kun brugt en del af dem. Det skriver The Guardian.

Med undtagelse af 2150 styk bliver de indkøbte iltmaskiner opbevaret på et lager under forsvarsministeriet, såfremt der skulle blive behov for dem i forbindelse med en ny bølge af sygdommen.

569 millioner pund svarer til 4,63 milliarder kroner.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Et dødsstød til flirten?

Flirten kan være i fare.

Det mener blandt andre sexolog, parterapeut og formand for Dansk Sexologforening, Lars Juhl.

»Jeg vil meget nødig være en ung mand, der skal ud og give komplimenter lige nu. For hvis du vil misforstå et kompliment, så kan du misforstå det,« siger han til Berlingske.

Sexolog og forfatter Sara Skaarup vurderer, at »nogle mænd holder sig tilbage af angst for at få sagt noget helt forkert«, men siger også, at »det er prisen for, at vi kan lave den opbremsning, der skal til«:

»Et endeligt dødsstød til flirten bliver det nuværende opgør næppe, men det vil koste på flirte-kontoen i noget tid.«

Kvindelig minister udpeger flere mænd

Berlingske har set nærmere på, hvor mange mænd og hvor mange kvinder henholdsvis miljøminister Lea Wermelin (S) og udviklingsminister Rasmus Prehn (S) har udnævnt til en række råd og nævn.

Det viser sig, skriver Berlingske, at især Lea Wermelin har foretrukket mænd frem for kvinder. Hun har valgt to mænd, hver gang hun har valgt en kvinde i de cirka 15 måneder, hun har været minister. I alt har hun udpeget otte mænd, svarende til 67 procent, og fire kvinder.

Rasmus Prehn har valgt otte mænd, svarende til 57 procent af tilfældene, og seks kvinder.

Og hvorfor er det så interessant?

Det er det, fordi de to nuværende ministre i 2016 indkaldte dengang nyudnævnte minister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om et da næsten syv år gammelt debatindlæg: »Jeg anklager kvinder«.

De frygtede, at det kvindesyn, der kom til udtryk i indlægget, ville få Ole Birk Olesen til at fravælge kvinder frem for mænd, når han skulle udpege personer til udvalg og råd, som alle ministre gør inden for deres ressort.

Tallene får kønsforsker og lektor emerita på Roskilde Universitet, Karen Sjørup, til at kalde det »for dårligt, at en kvindelig miljøminister ikke er i stand til at gøre det bedre end det her«.

Advokaten og agenten

En årelang strid med en tidligere Stasi-agent risikerer at koste den ungarsk fødte stjerneadvokat Karoly Németh hans tilladelse til at drive advokatforretning.

Den tidligere agent, Jan Aage Jeppesen, har før klaget over Karoly Németh til advokaternes interne domstol, Advokatnævnet.

Den langvarige konflikt mellem de to kulminerede, da Karoly Németh kaldte Jan Aage Jeppesen for en »ussel stikker uden ære« i forbindelse med en injuriesag. I 2019 indkasserede han en bøde på 100.000 kroner for fornærmelsen.

Efter den seneste klage fra den tidligere Stasi-agent har Advokatsamfundets øverste instans, Advokatrådet, rejst en sag for at fravriste 78-årige Karoly Németh advokatbestallingen, altså hans ret til at virke som advokat.

Det er Berlingske, der beskriver den opsigtsvækkende sag.

Avisen har været i kontakt med Karoly Némeths advokat, der afviser klagerne og kalder Advokatrådets anklageskrift »ufatteligt«, »ubegribeligt« og »højst usædvanligt«.

Dagens tal: Tirsdag eftermiddag havde 356.500 danskere bedt om at få udbetalt 7,1 milliarder kroner i indefrosne feriepenge.

Dagen i dag i 2005: 12 satiriske tegninger af profeten Muhammed bliver trykt i Jyllands-Posten.

Det sker i dag:

Kl. 13:15: For første gang overrækker kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) Undervisningsprisen. Prisen går til syv inspirerende og engagerede undervisere på de videregående uddannelser. De syv priser på hver 500.000 kroner beskrives ifølge Ritzau som »en anerkendelse af de fremragende undervisere«.