Tidligere SSI-direktør: Nye coronatiltag kan være på vej allerede i næste uge

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

 
Antallet smittede med corona er begyndt at stige, og det er især unge mellem 20-29 i hovedstadsområdet, der er ramt. Få det fulde overblik over situationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg, Kristina Finne Fold sammen
Læs mere

På en formentlig våd dag, hvor DMI har varslet skybrud, skal vi bl.a. se på mulige konsekvenser af stigningen i coronasmitten og en skilsmissekontrakt, som har fået Odenses borgmester til at anmelde en omstridt imam, samt nye mistanker om korruption i forbindelse med Danske Banks filial i Estland.

Men først skal vi have dagens coronatal. I løbet af det seneste døgn har der været 559 smittetilfælde i Danmark, ét mere end dagen forinden.

Bekræftede smittede i Danmark: 24.916 (+559)
Antal indlagte: 95 (+17)
Antal indlagte på intensiv: 14 (-1)
Antal bekræftede døde i Danmark: 645 (+2)
Antal bekræftet overstået smitte: 18.646 (+287)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 32.141.082
Antal dødsfald på verdensplan: 981.808

Tidligere SSI-direktør: Nye tiltag er på vej

Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør ved Statens Serum Institut, er nervøs over udviklingen i antallet smittede og indlagte.

»Efter min mening kan vi ikke holde til det her i ret lang tid. Vi bliver nødt til at gøre noget mere,« siger Nils Strandberg Pedersen, som mener, at man bliver  bliver nødt til at indføre nogle af de tiltag, som vi også havde i foråret.

»Men man kan jo overveje nærmest at lukke København,« siger Strandberg, som mener, at der snart vil komme nye tiltag snart, måske allerede i starten af næste uge.

Skilsmissekontrakt er sharia og psykisk vold, mener borgmester

Berlingske har fået adgang til en skilsmissekontrakt, som viser, at en muslimsk kvinde i Odense skulle betale 75.000 kr. for at blive skilt og er blevet stillet over en række krav for ikke at miste forældreretten over børnene. Hun kan bl.a. miste børnene, hvis hun bliver gift med en anden mand eller krænker sin families ære. Kontrakten er underskrevet af den omstridte imam Abu Bashar.

»Det er psykisk vold udført med en shariakontrakt. Det er meget, meget grim læsning at se, hvordan en imam fuldstændig undertrykker en kvinde,« siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Friplejehjem holdes ude af markedet, mener udbyder af plejehjem

Nogle kommuner glemmer at regne samtlige direkte og indirekte udgifter med, når de skal opgøre prisen på en plejehjemsplads. På den måde holder man bevidst eller ej udbyderne udbyderne af friplejehjem ude af markedet, mener Ulrik Ahrendt-Jensen, som er direktør i OK-Fonden, som driver 16 plejecentre rundt omkring i landet.

Læs historien her hos os selv.

Ny mistanke om korruption i forbindelse med Danske Bank

Nye og hidtil fortrolige oplysninger om kunder i Danske Bank Estland vækker mistanke om, at den skandaleramte filial er blevet brugt til omfattende bestikkelse i forbindelse med en enorm og flere år gammel våbenhandel mellem Israel og Aserbajdsjan.

Israels største våbenproducent, Israel Aerospace Industries (IAI), overførte i perioden 2012-2014 trecifrede millionbeløb til en mistænkelig konto i Danske Banks estiske filial.

Ifølge en italiensk politiefterforskning var selskabet bag kontoen, Jetfield Networks Ltd., kontrolleret af regimet i Aserbajdsjan.

Overførslerne til Jetfield skete umiddelbart efter, at Aserbajdsjan havde bestilt en ordre til en værdi af næsten ti milliarder kroner hos det israelske firma.

Læs historien her

5.000 elever dumper hvert år i dansk og matematik i folkeskolen

Politiken har historien om, at 5.000 elever hvert år dumper folkeskolens afgangsprøve i dansk og matematik.

Dermed mister knap hver tiende elev adgangsbilletten for at komme ind på en ungdomsuddannelse. Det viser en analyse fra Dansk Industri, der også viser, at der er store kommunale forskelle.

I Langeland Kommune er det 21 procent af eleverne, der ikke består de to fag, og kun to procent i Hørsholm.

Du kan læse historien her.

Det sker i dag

  • Statsminister Mette Frederiksen taler til FNs Generalforsamling i New York
  • Instrukskommissionen fortsætter sine afhøringer. I stolen sidder både departementschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Uffe Toudal Pedersen samt ved 13.30-tiden Inger Støjberg