Thulesen Dahl åbner for ny procedure ved valg af partiformand – det behøver ikke være kronprinsen

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid stadig er præget af den vedholdende coronavirus i ind- og udland.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl lægger op til debat om arvefølgen til partiets formandspost. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik på en dag hvor sommerferien er gået i gang for mange.

Måske tilbringer du sommersøndagen, der mest af alt minder om en oktoberdag, i sommerhus, men inden du finder ludobrikkerne eller gummistøvlerne frem, er det tid til en opdatering på dagens vigtigste historier. De byder blandt andet på ejendomsspekulanter, der udlejer faldefærdige huse med skimmelsvamp, og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, der åbner for at ændre arvefølgen i partiet.

Men først til dagens tal ...

De seneste coronatal:

  • Antal bekræftede smittede i Danmark: 12.832
  • Indlagte i alt: 27
  • Indlagte på intensiv: 6
  • Heraf i respirator: 4
  • Antal døde i alt: 606
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 11.152.515
  • Antal døde på verdensplan: 527.704

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

... og så videre til dagens nyheder.

Netværk handler med hinanden i ejendomskarrusel: »Det er en gennemført ulækker forretningsmodel«

Vi lægger ud her på Berlingske, hvor vi i dag bringer historien om et netværk af ejendomsspekulanter, der i årevis har købt faldefærdige huse på tvangsauktioner for at leje dem ud, og som nu efterlader et spor af gæld og oprørte myndigheder efter sig. En kortlægning, Berlingske har foretaget, viser at netværket tilsammen ejer mindst 77 ejendomme i 26 danske kommuner.

Ejendomsspekulanterne udlejer blandt andet boliger fyldt med skimmelssvamp, der er direkte sundhedsskadelige for beboerne. De lader sig hverken stoppe af retskendelser eller lejere, der har gjort krav på deres tabte penge efter fraflytning. Netværket tæller blandt andre et velkendt ansigt fra finanskrisen og en revisor, som gennem selskaber har relationer til hinanden.

For eksempel har huslejenævnet på Bornholm registreret 40 sager på ejendomme relateret til selskaber i netværket. Lejerne har boet i misligholdte lejligheder og har haft svært ved at få udbetalt det, de har krav på, selvom de har vundet sagen i huslejenævnet.

Kim Klarskov Jeppesen, professor i revision ved Copenhagen Business School, siger om det omtalte netværk:

»Jeg ser en række selskaber, der er indbyrdes forbundne, og som tilsyneladende handler med ejendomme, hvis værdi muligvis er opskruet. Man undlader at betale lejerne og udnytter, at kommunerne skal gå ind og finansiere driften, hvis selskaberne ikke betaler for forsyningen.«

Læs første artikel i artikelserien her.

Thulesen Dahl åbner for debat om arvefølge

Så videre til historien om Dannsk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der nu åbner for en ændring af arvefølgen i partiet. Selv fik han formandsposten overdraget som »kronprins« i partiet, men fremgangsmåden skal være anderledes, lyder det nu fra partilederen i et interview med Jyllands-Posten.

»Det er måske sundt nok for DF med 25 år på bagen, at det ikke bare sker på tilsvarende vis næste gang. At der er et mere almindeligt spil om, hvem der har evnerne, lysten og opbakningen,« siger han til avisen.

I 2012 overtog han posten som partiformand efter Pia Kjærsgaard. Han holder fast i, at han bliver på formandsposten ved næste valg, så længe opbakningen til partiet er der. Han vil ikke pege på nogen konkrete partimedlemmer som oplagte efterfølgere, men siger, at han forventer, at der på sigt vil være mange kandidater til posten – både i baglandet og i folketingsgruppen er der kandidater, der i løbet af de næste fem til syv år vil byde sig til, og »så er det dumt, at man har sagt, at der er én bestemt, hvis der i virkeligheden om fem år er en anden situation«, lyder det fra Thulesen-Dahl.

Læs hele artiklen her.

Bilimportører vil udelukke en million biler fra at køre ind i landets største byer

Videre til historien om miljøkrav fra en uventet kant. Danske Bilimportører foreslår at udvide miljøzonerne, så de også gælder for personbilerne. Det skriver Politiken.

Miljøzonerne i København, Odense, Aarhus og Aalborg gælder på nuværende tidspunkt kun for lastbiler. Men i en række lande er det forbudt for de ældste og mest forurenende personbiler at køre ind i bykernerne, herunder de fleste store tyske byer. Det har en række regeringer hidtil ladet være med at følge, men det skal vi nu, hvis det står til Mads Rørvig, der er direktør for Dankse Bilimportører og tidligere folketingsmedlem for Venstre.

»Vi foreslår, at en million personbiler ikke må køre ind i de store byer fra 2025«, siger Mads Rørvig til avisen.

Bilimportørernes forslag indebærer, at det i 2023 skal være slut med biler, der ikke opfylder de krav til udstødning, der trådte i kraft i 2006. Ifølge importørerne vil der være omkring 600.000 af dem til den tid.

Læs hele artiklen her.

WHO: Rekordmange nye coronasmittede på verdensplan

Og så til en trist nyhed. Verdensundhedsorganisationen (WHO) melder nemlig om rekordmange nye coronasmittede på verdensplan. For selvom man hurtigt kan komme til at glemme coronavirussen, er mange lande stadig meget hårdt ramt.

På et enkelt døgn er 212.326 mennesker i verden bekræftet smittede med coronavirus. Over halvdelen af disse tilfælde – knap 130.000 i alt – er bekræftet i Nord- og Sydamerika.

Det er særligt i USA og Brasilien, at antallet af bekræftede smittetilfælde stiger. Florida og Arizona, som hører til nogle af de hårdest ramte stater i USA, har begge registreret et højt antal nye smittede. I Florida melder myndihghederne således om 11.458 nye smittede. Det er anden gang på tre dage, at tallet stiger til over 10.000, og det er det hidtil højeste antal nye smittede på et døgn.

Læs mere i artiklen her.

Det sker i dag:

  • Frist for kvote 1-ansøgninger til de videregående uddannelser. I dag klokken 12 er sidste frist for at søge ind på en videregående uddannelse gennem kvote 1. Men de håbefulde ansøgere må vente lidt endnu, før de får svar. De får nemlig først besked på, om de er optaget på uddannelsen, den 28. juli.

  • La Liga spiller i Spanien. Den bedste spanske fodboldrække fortsætter med 34. spillerunde. Ligaen begyndte igen 11. juni efter flere måneders nedlukning på grund af coronavirus. Runden spilles fra den 3. til 6. juli.

  • I dag er der parlamentsvalg i Kroatien. Der skal vælges 151 medlemmer til parlamentet, hvoraf tre pladser vælges af kroater bosat i udlandet, mens otte vælges blandt landets etniske minoriteter. Det er centrum-højre-partiet HDZ, der sidder med magten, mens en koalition med det kroatiske socialdemokrati, SDP, i spidsen under navnet Restart er en tæt udfordrer til en samlet sejr.

Det var alt for denne gang. Nyd regnvejrssøndagen.