Støttepartier kræver redegørelse i sagen om den terrordømte danske agent i Spanien

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten vil til bunds i sagen om efterretningsagenten Ahmed Samsam, som afsoner otte års fængsel for at tilslutte sig Islamisk Stat på rejser, hvor han reelt var udsendt og aflønnet af PET og FE.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen må redegøre for, hvad der er op og ned i sagen om den danske efterretningsagent Ahmed Samsam, der – som Berlingske har beskrevet søndag – fejlagtigt er dømt i Spanien for på rejser til Syrien at tilslutte sig Islamisk Stat.

Det mener retsordførere fra regeringens støttepartier.

Ifølge SFs Karina Lorentzen, der sidder i Folketingets såkaldte kontroludvalg, Udvalget Vedrørende Efterretningstjenesterne, »kan det godt se ud, som om man har ladt en agent i stikken«:

»Derfor vil jeg bede både justits- og forsvarsministeren om en redegørelse i sagen, for jeg vil gerne vide, hvad man har gjort for at hjælpe den pågældende mand, ligesom jeg gerne vil have afklaret, hvad de gør for at hjælpe ham hjem til Danmark. Arbejdsforholdet lyder til at være veldokumenteret, og derfor er han deres ansvar.«

Meldingen fra SF kommer efter, at Berlingskes artikel søndag beskriver, hvorledes den i dag 30-årige danske Ahmed Samsam i december 2012 blev rekrutteret og frem til oktober 2015 som agent blev sendt mod Syrien af danske efterretningstjenester. Det skete for at levere oplysninger om vestlige jihadister i kampen mod terror.

I 2017 blev Ahmed Samsam anholdt i Spanien og dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat under rejser til Syrien, hvor han var udsendt og aflønnet af de danske efterretningstjenester.

»Kampen mod Islamisk Stat har været vigtig for Danmark, og derfor kan man selvfølgelig blive nødt til at hverve nogen, som kan operere i disse områder. Men man kan jo ikke bede nogen om at udføre en opgave, som de derefter bliver dømt for i et andet land, uden at foretage sig noget for at opklare det forhold,« siger Karina Lorentzen.

Udover at bede om en redegørelse for sagen foreslår SFs retsordfører at stramme tilsynet med efterretningstjenesterne:

»Dette viser, at tilsynet bør have mulighed for at kontrollere agentoperationer, ligesom man har det i Norge. Det er klart, at man ikke kan lægge sådan en sag åbent frem, men jeg ville have det bedst med, at der var et tilsyn, som sikrede, at alt til enhver tid er i orden.«

»De må stå til ansvar«

Også Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, finder, at der er behov for at komme til bunds i sagen. Hun vil nu kalde de relevante ministre i samråd.

»PET og FE har tilsyneladende siddet på hænderne. Jeg vil gerne have, at ministrene forklarer nærmere i et samråd, eventuelt et lukket samråd i første omgang. Dette er på kant med retsstaten, ja, jeg mener faktisk, at vi her er langt ud over kanten,« siger Rosa Lund, som blandt andet ønsker svar på, hvorfor Ahmed Samsam stadig sidder fængslet i Spanien.

»Nogen har taget en beslutning om at sende ham af sted, og de må stå til ansvar for dette. Derfor undrer det mig, hvad der står i Berlingske i dag – at PET ikke har fået ham hjem fra Spanien,« siger Rosa Lund.

Enhedslistens retsordfører forklarer, at hun støtter SF-forslaget om en redegørelse.

Det samme gør de Radikales retsordfører, Kristian Hegaard.

»Det er helt oplagt. Hvis man risikerer liv og legeme for Danmark, skal man ikke lades totalt i stikken, som man får indtryk af, at det er sket her,« siger Kristian Hegaard:

»Hvordan får vi held med at hyre spioner fremover, hvis vi behandler dem sådan, som det er blevet oplyst? Og hvis danske myndigheder har medvirket til – ved passivitet – at en er blevet dømt for noget, han ikke har gjort, er det stærkt uheldigt.«

Kristian Hegaard tilføjer, at sagen kan give anledning til at give tilsynet med efterretningstjenesterne udvidede beføjelser.

Berlingske har spurgt, hvad Justitsministeriet og justitsminister Nick Hækkerup mener om sagen.

Justitsministeriet oplyser, at man »ingen kommentarer« har. Heller ikke PET ønsker at kommentere sagen. FE ønsker ligeledes ikke at kommentere sagen.