SSI med klar melding inden skolestart: Ingen stor smitterisiko blandt børn

Tidligere SSI-direktør har opfordret til at overveje at udskyde skolestarten, men den aktuelle smittestigning er primært drevet af voksne mellem 20 og 64 år, mens der er ret få nysmittede børn, lyder det fra afdelingslæge.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er primært blandt voksne, at man ser et stigende antal coronasmittede borgere. Der er næppe grund til at være så bekymret for udviklingen blandt børn.

Det er vurderingen blandt eksperter på Statens Serum Institut i forbindelse med de aktuelle overvejelser om, hvordan der skal skrides ind mod den markante stigning i antallet af covidpositive i Danmark.

Den tidligere direktør i Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen opfordrede i går i Berlingske til at kigge nærmere på, om udviklingen og de aktuelle smitteudbrud i Aarhus og Ringsted kunne gøre det relevant at forlænge sommerferien for de ældste elever i Folkeskolen samt på gymnasierne.

»Man bliver nødt til at kigge på, om gymnasieeleverne skal have lov til at starte igen, og det samme med folkeskoleklasserne over 5. Klasse. Det er meget væsentlige ting, som man er nødt til at tage stilling til,« sagde Nils Strandberg Pedersen.

Afdelingslæge på SSI Peter Henrik Andersen blev også stillet spørgsmålet, om det er forsvarligt at starte på folkeskoler og i gymnasier med fulde klasser og ophold på fællesarealer ligesom før coronaen – det vil sige uden mulighed for afstand og med mange holdskift – da han i aftes svarede på spørgsmål på DR.dk.

»Den aktuelle stigning er primært drevet af voksne mellem 20 og 64 år, mens der er ret få nysmittede børn. Så det ser ikke p.t. ud til, at smitte blandt børn er nogen stor risiko. Men selv om afstandskravet er ophævet, så er det jo stadig vigtigt at opretholde de andre smitteforebyggende tiltag – både for elever og for lærere,« sagde han.

Han opfordrede også til, at man tog dialogen på den enkelte skole, hvis der for eksempel var bekymring over, at mange mennesker, netop hjemvendt fra ferie, var samlet i ét, lille lokale.

Til gengæld var han usikker på, hvordan anbefalingerne omkring brug af maske skulle håndteres på skoler, hvis det var svært at holde afstand – og henviste her til Sundhedsstyrelsen.