Tidligere SSI-direktør: Man er nødsaget til at overveje, om skoleeleverne kan begynde igen

Den tidligere direktør for Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen mener, at myndighederne bør overveje, om restriktionerne i Aarhus er effektive nok.

(ARKIV) »De stigninger, som man ser i Aarhus-området, er ganske bekymrende, og det er også ganske bekymrende, at Aarhus nu har et smittetal, hvor man ville fraråde at rejse dertil, hvis det var udlandet,« siger Nils Strandberg Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Efter stigende smittetal i Aarhus i weekenden, er der blevet indført restriktioner på plejehjem og sociale institutioner i kommunen. Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Serum Institut, mener, at myndighederne bør tage et kig på anbefalingerne for indrejse, som man gør det i andre lande.

»De stigninger, som man ser i Aarhus-området, er ganske bekymrende, og det er også ganske bekymrende, at Aarhus nu har et smittetal, hvor man ville fraråde at rejse dertil, hvis det var udlandet,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Statens Serum Institut kategoriserer et land som »åbent«, hvis landet i løbet af en uge har haft mindre end 20 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere. Aarhus har nået denne grænse i løbet af den seneste uge. Nils Strandberg Pedersen mener, at der bør kigges på anbefalingerne for indrejse:

»Myndighederne må gøre op med sig selv, om man mener, at man er kommet i en situation, hvor man vil fraråde folk at rejse til Aarhus. Hvis der var de samme smittetal i Berlin, ville vi fraråde folk at rejse dertil.«

Bremsning af fase 4 er fornuftigt lige nu

Statens Serum Institut vil ikke anbefale politikerne yderligere genåbning på nuværende tidspunkt. Nils Strandberg Pedersen mener, at det er fornuftigt, når man tager udgangspunkt i smittetallet.

»Ideen med at tage gradvise trin er jo at se på effekten af trinene. Hvis effekten så skrider, og vi begynder at få flere smittede, så er det jo ikke tid til at åbne endnu mere op. Det er tværtimod tid til at bremse op,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Ved en sådan opbremsning mener han, at der blandt andet bør tages et kig på skolernes genåbning.

»Man bliver nødt til at kigge på, om gymnasieeleverne skal have lov til at starte igen, og det samme med folkeskoleklasserne over 5. Klasse. Det er meget væsentlige ting, som man er nødt til at tage stilling til,« mener Nils Strandberg Pedersen.