Søren Brostrøm med opfordring til børnene forud for potentielt deltaefterår: »Bliv vaccineret før skolestart«

Sundhedsstyrelsen føler sig nu betrygget i beslutningen om at anbefale vaccination af 12-15-årige børn, der allerede er blevet inviteret til at få et stik.

Den nye og mere smitsomme deltavariant understreger behovet for, at børn mellem 12-15 år lader sig vaccinere mod covid-19, siger direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundhedsstyrelsen valgte i juni at anbefale vaccination af 12-15-årige, og siden har styrelsen set nærmere på den nyeste viden fra udlandet om vaccination af netop denne gruppe.

Gennemgangen af de seneste erfaringer fra udlandet gør, at Sundhedsstyrelsen nu føler sig endnu mere sikker på, at det er trygt at anvende vaccinerne på 12-15-årige.

Sådan lyder meldingen fra direktør i styrelsen, Søren Brostrøm, der i samme ombæring kommer med en opfordring til gruppen: »Bliv vaccineret før skolestart!«, som finder sted i uge 32.

Det er blandt andet en sikkerhedsovervågning af knap seks millioner vaccinerede børn i USA, der har gjort styrelsen endnu mere tryg i sin beslutning:

»Både børn og unge, deres forældre og sundhedspersonalet skal have et solidt fagligt grundlag for at vælge vaccination. Og som sundhedsstyrelse skal vi stå på mål for vores anbefalinger. Derfor har vi gennemgået den nye viden og de erfaringer, der er kommet, siden vi i midten af juni besluttede at anbefale vaccination af børn,« oplyser Søren Brostrøm i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen har tidligere regnet sig frem til, at vaccination af gruppen 12-15-årige, der består 273.000 personer, vil øge vaccinetilslutningen med fire procentpoint, hvormed Danmark vil nærme sig tærsklen for flokimmunitet. Det budskab er kun blevet vigtigere, i takt med at deltavarianten af covid-19 har spredt sig endnu mere den seneste måned, og efteråret står for døren:

»Dominansen af den mere smitsomme deltavariant har kun yderligere underbygget behovet for en større grad af befolkningsimmunitet. Når Danmark om lidt vender tilbage fra ferie, går samfundet og skolerne i gang. Samtidig aftager sæsoneffekten, og i efteråret og vinteren kan både covid-19 og influenza blusse op, også på trods af stor vaccinedækning i risikogrupper. Desuden er vi kun blevet yderligere betrygget af sikkerheden ved anvendelse af mRNA-vacciner til børn. Så jeg har en klar anbefaling til alle 12-15-årige og deres forældre: Bliv vaccineret før skolestart!«

Beslutningen om at anbefale vaccination af 12-15-årige har tidligere mødt kritik fra Dansk Pædiatrisk Selskab, som repræsenterer landets børnelæger. Formand Klaus Birkelund Johansen mente ikke, at der var tilstrækkelig data om aldersbestemte bivirkninger til, at Sundhedsstyrelsen kunne anbefale vaccination af 12-15-årige.

Han mente desuden, at det var mærkeligt at fremskynde vaccination af gruppen 12-15-årige fra september til juli, alene fordi Danmark modtog et vaccineboost i form af 1,17 millioner doser fra Rumænien. Han ser dog anderledes på anbefalingen nu, efter at han har set de seneste data:

»Alvorlige bivirkninger har vist sig at være sjældne og ikke specielt alvorlige. Derfor er jeg mindre bekymret, end jeg har været. Vi fraråder ikke, at man skal tage imod vaccinen,« sagde onsdag til B.T.

De 12-15-årige er den sidste gruppe, der er blevet inviteret til vaccination mod covid-19, og blandt disse har mere end en tredjedel – 36 procent – enten bestilt tid eller er blevet vaccineret. Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, håber, at flere børn vil lade sig stikke:

»Den nye smitsomme variant gør, at der er behov for at få en stor immunitet i befolkningen. Derfor er det også vigtigt, at 12-15-årige bliver vaccineret. De kan være med til at sikre, at epidemien kan holdes under kontrol. Vi håber, at flere vil bestille tid, så de kan komme i gang med deres vaccination, før de skal tilbage på skolebænken,« siger han.

En række andre lande planlægger enten vaccination af raske 12-15 årige eller har allerede åbnet op for dette – herunder Holland, Frankrig, Italien, Belgien, Spanien, Japan og Schweiz.

I Danmark vurderer Sundhedsstyrelsen ikke, at 12-15-årige børn er i risiko for at blive alvorligt syge med covid-19, men det er alligevel nødvendigt at vaccinere dem, eftersom det kan bidrage til at beskytte andre og mere sårbare grupper i samfundet.