Snart forsvinder mundbindet – men eksperter regner med at se det igen snart

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

 
Genåbningen af Danmark er i gang, og der var en ny aftale på plads i denne uge. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik på denne glædens dag, hvor europamesterskabet i fodbold sparkes i gang, og flere restriktioner ophæves.

I aften kan du for eksempel blive siddende på restauranten eller baren helt til midnat. Løber du tør for øl, har du tilmed to yderligere timer til at købe alkohol i kiosken.

I nyhedsoverblikket skal du selvfølgelig læse lidt om EM i København, men også sexisme i danske ungdomspartier, det droppede udrejsecenter på Langeland, og at vi måske ikke kommer til at sige endegyldigt farvel til mundbindet.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik Morgenposten her:

Torsdagens coronatal var ugens første uden fejl. Ikke desto mindre er både antallet af smittede og indlagte faldende. Indlæggelsestallene er således på det laveste niveau i otte måneder.

EM-fest kan blive startskuddet til genrejsning af hovedstaden

I dag starter en begivenhed, som organisationer, eksperter og politikere i Berlingske fortæller, at de håber og forventer kan blive startskuddet til en genrejsning af storbyen – et comeback for København:

Fire kampe under sommerens EM-slutrunde skal således spilles i Parken.

Det bliver ganske vist uden internationale tilskuere i hobetal og derfor uden den direkte økonomiske effekt, man oprindeligt forventede. Men ikke desto mindre forventer en række parter, at tv-billeder fra folkefesten kan sætte gang i byen på ny:

»Hele verden vil se, hvordan København ser ud. Hvis solen skinner, og der er fest, vil det være en god investering fremadrettet. Folk kan få lyst til at komme til København, når byen åbner igen,« lyder det eksempelvis fra Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, der har arbejdet for at få åbnet for storskærmsarrangementer, til Berlingske.

Regeringen købte udrejsecenter, man ikke måtte overnatte på

Jyllands-Posten skriver, at det nu droppede udrejsecenter Holmegaard på Langeland ikke bare blev købt ubesigtiget og til en ifølge flere lokale ejendomsmæglere alt for høj pris. Det blev også købt, uden at det var lovligt at overnatte på stedet, viser købekontrakten.

Formålet med ejendomserhvervelsen var ellers at indkvartere afviste, dømte udlændinge, hvor størstedelen har såkaldt opholdspligt. Det betyder ifølge Udlændingestyrelsen, at »den pågældende udlænding skal være indkvarteret på udrejsecentret og som udgangspunkt overnatte på centeret hver nat«.

Men i kontrakten mellem regeringen, repræsenteret ved Udlændingestyrelsen, og sælgeren står der, at der på grund af igangværende bygningsarbejder ikke er en tilstrækkelig brandsikkerhed på stedet, og derfor må bygningen slet ikke bruges til overnatning:

»Indtil gyldig ibrugtagningstilladelse opnås, må bygningerne ikke benyttes til overnatning,« lyder det i kontrakten.

Regeringen købte Holmegaard på Langeland for at etablere et udrejsecenter, vel vidende at der ikke var tilladelse til overnatning på ejendommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Ny rapport kortlægger »hyggesexisme« i danske ungdomspartier

I Berlingske kan man læse om problemer i de danske ungdomspartier, når det kommer til seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd. Mere end hvert tredje medlem har været udsat for det inden for de seneste to år.

Det er konklusionen i en rapport, som Sex & Samfund og Børns Vilkår har udarbejdet for Dansk Ungdoms Fællesråd, og som blev offentliggjort onsdag aften.

Heraf fremgår det, at voksne politikeres verbale overgreb gør det utrygt for medlemmer af ungdomspartier at deltage ved arrangementer i de ungdomspolitiske organisationer. De verbale overgreb sættes i rapporten i forbindelse med indtagelse af alkohol.

Der indgår flere konkrete eksempler i rapporten fra de i alt 1.169 deltagere i undersøgelsen.

En af respondenterne fortæller blandt andet, at hun har oplevet »hyggesexisme« fra et mandligt folketingsmedlem i forbindelse med et fagligt arrangement afholdt på Christiansborg, der handlede om kvinder i politik.

»Nu har vi jo kvinder til stede, så jeg må hellere lige forklare økonomien,« lød det fra manden.

Eksperter tror, at mundbindet vender tilbage

Politiken har skrevet en nekrolog til minde om mundbindet, der fra på mandag udfases mange steder, og snart forsvinder helt.

Her fortæller flere eksperter dog også, at de ikke forventer, at mundbindet er væk for altid. Det kan nemlig snildt vende tilbage, når temperaturen falder, mørket kommer, og luftvejsinfektioner vinder frem.

»Der kommer vi til at lære af asiaterne. Når vi bliver forkølede til vinter, vil det være naturligt for os at tage mundbind på i det offentlige rum for at tage hensyn til andre. Man kan undre sig over, at vi ikke har gjort det tidligere,« siger Henning Bundgaard, professor i kardiologi og overlæge på Rigshospitalet, til Politiken.

Også Thomas Benfield fra Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital ser en mere målrettet anvendelse af mundbind som fornuftig. Blandt andet på hospitaler, hvad Sundhedsstyrelsen også anbefaler.

Berlingskes videnskabsjournalist Lars Henrik Aagard har ligeledes begået en nekrolog om mundbindet. Den kan du læse her.

Ministerium undersøgte muligheden for at sende mistænkte forbrydere til Rwanda

Berlingske har fået indblik i regeringens forberedelser til to ministres opsigtsvækkende besøg i Rwanda i slutningen af april.

I ugerne op til udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensens (S) besøg i Rwanda begyndte Udlændinge- og Integrationsministeriet at interessere sig for udlevering af folkedrabsmistænkte fra Danmark til Rwanda. Det viser en række dokumenter fra Justitsministeriet.

Den 12. april – to uger inden ministerbesøget – anmodede Mattias Tesfayes ministerium Justitsministeriet om en opgørelse over antallet af personer mistænkt for at have deltaget i folkedrabet i Rwanda, som Danmark gennem årene har udleveret til landet.

Langt størstedelen af sagens dokumenter er mørklagt, men det fremgår, at Justitsministeriet 19. april bad Udlændinge- og Integrationsministeriet om at oplyse, hvad baggrunden var for anmodningen om at få udleveret en sådan opgørelse.

I en mail – hvor det meste er sløret – henviste Tesfayes ministerium direkte til ministerbesøget i Rwanda, som skulle gennemføres »med henblik på at styrke samarbejdet med Rwanda om asyl og migration samt politiske konsultationer«, skrev ministeriet.

På denne dag:

I 2002 besejrede det danske fodboldlandshold den daværende verdens- og europamester Frankrig 2-0 ved verdensmesterskabet i Sydkorea og Japan.

For 19 år siden vandt Danmark 2-0 over Frankrig ved VM i fodbold. I morgen møder landsholdet Finland i Danmarks første EM-kamp siden 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: PASCAL GUYOT/AFP PHOTO/Ritzau Scanpix.

Det sker i dag:

  • Fra i dag bliver forsamlingsloftet hævet. Det er nu muligt at samles 100 personer indendørs, samtidig med at forsamlingsloftet for udendørs aktiviteter afskaffes helt.
  • Tibetkommissionen fortsætter afhøringer i sagen om politiets håndtering af kinesiske besøg gennem årene. De tidligere afhøringer fandt sted i slutningen af 2018. I dag afhøres en anonym kilde fra FE.
  • Retten på Frederiksberg afsiger dom i sagen om dødsulykken på Peter Bangs Vej i oktober 2020, hvor en pige på fem år mistede livet. Bilisten er tiltalt for dette og flere andre lovovertrædelser. Anklagemyndigheden går efter en straf på syv-otte års fængsel.
  • Svetlana Tikhanovskaja, oppositionsleder i Belarus, holder pressemøde i Berlin.
  • Europamesterskabet i fodbold sparkes i gang, når Italien tørner sammen med Tyrkiet på Stadio Olimpico, det olympiske Stadion i Rom.