Skipper til Dan Jørgensen: »Mange vil udlægge det som en trussel«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Radikale og Enhedslisten lægger pres på klimaminister Dan Jørgensen. Men han kan »ikke genkende billedet af, at regeringen skulle sidde på hænderne«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sidste mandag, inden kalenderen fortæller os, at det atter er forår. Men inden du drømmer dig for langt væk, vil Berlingske klæde dig på med dagens vigtigste historier.

Vi lægger ud med en historie fra os selv.

1. Støttepartier lægger pres på klimaminister – og en trussel svirrer i luften

Tålmodigheden hos Enhedslisten og de Radikale er ved at være brugt op. Tempoet i klimaforhandlingerne er ikke højt nok, og partierne kræver nu, at klimaforhandlingerne for alvor kommer i gang – de Radikale vil have en aftale om handlingsplanen inden 5. juni. Hvis der ikke snart sker noget, truer Enhedslisten med at vælte klimaministeren, Dan Jørgensen (S).

»Mange vil udlægge det som en trussel. Det er i hvert fald helt tydeligt, at hvis klimaministeren ikke magter opgaven, og statsministeren ikke vil tage ansvar og finde nogen, der kan, så må vi jo tage affære,« siger Enhedslistens Pernille Skipper til Berlingske.

Dan Jørgensen kan imidlertid »ikke genkende billedet af, at regeringen skulle sidde på hænderne«.

Du kan læse mere om, hvad Dan Jørgensen mener om holdningen fra støttepartierne her.

»Efter at staten overtog opgaven, er det gået ad Pommern til. Det har kostet os dyrt. Vi kunne få inddrevet flere penge i Lejre, hvis vi fik lov,« siger borgmester Carsten Rasmussen (S), Lejre Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke MacCarthy/Socialdemokratiet.

2. Fem borgmestre: Giv os pantefogederne tilbage!

Det er ikke kun de to støttepartiers tålmodighed, der er brugt op. Fem nordsjællandske borgmestre har også mistet tålmodigheden, omend det er i en helt, helt anden forbindelse. Budskabet fra de fem borgmestre er klart: Staten har ikke været dygtig nok til at inddrive gæld i de 15 år, den har haft ansvaret for det. Derfor vil de fem borgmestre nu have pantefogederne – og dermed gældsinddrivelsen – tilbage.

I de 15 år, staten har haft ansvaret, har der ifølge de i alt fem nordsjællandske og storkøbenhavnske kommuner været problemer. I alt har landets 98 kommuner fire milliarder kroner uinddrevet kommunal gæld liggende i Gældsstyrelsen under Skatteministeriet.

»Efter at staten overtog opgaven, er det gået ad Pommern til. Det har kostet os dyrt. Vi kunne få inddrevet flere penge i Lejre, hvis vi fik lov,« siger borgmester Carsten Rasmussen (S), Lejre Kommune.

Du kan læse mere om ønsket fra de fem borgmestre her.

3. Kommer Fock til at blive siddende som Å-forperson?

Dagbladet Information bragte i weekenden en længere artikel, hvori det gennem anonyme kilder kom frem, at Alternativets nye politiske leder, Josephine Fock, har rusket i medarbejdere og »kan gå fra nul til 100 og eksplodere i raseri«. Nu er spørgsmålet, hvad efterslæbet fra artiklen i Information bliver for den nyvalgte leder og det parti, som hun er blevet valgt til at styre i sikker havn. Allerede nu er Fock kaldt til møde i partiets hovedbestyrelse.

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen melder sig på banen og forsøger at svare på, om Fock kan blive siddende. Og dommen er klar: »Hvis de indre magtkampe i Alternativet ikke snart afsluttes, vil partiet ikke kunne overleve.«

»Når de stærkt ufordelagtige beskrivelser af Fock bliver kanaliseret ud til offentligheden i disse døgn, siger det alt om, hvor elendig stemningen er internt, og hvor hårdt der kæmpes om magten,« skriver Thomas Larsen om Alternativet og Josephine Fock, efter at en artikel i Information har anklaget hende for »krænkende« adfærd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

I sin analyse lægger han vægt på det billede, der udadtil tegnes af Alternativet.

»Når de stærkt ufordelagtige beskrivelser af Fock bliver kanaliseret ud til offentligheden i disse døgn, siger det alt om, hvor elendig stemningen er internt, og hvor hårdt der kæmpes om magten,« skriver Thomas Larsen.

Du kan læse hele Thomas Larsens analyse her.

4. Intern mail fra Socialdemokratiet afslører »angrebsplaner« mod Venstre

Vi fortsætter nyhedsoverflyvningen og lander hos Jyllands-Posten. Avisen skriver mandag om en e-mail, der afslører, at Socialdemokratiet har planer om et »angreb på Venstre«, mens forhandlingerne om den stort anlagte udligningsreform står på. Socialdemokratiet mener ikke, at tilliden er »kompromitteret«, hvorimod Venstre kræver en forklaring fra statsministeren. Samtidig mener Venstres Sophie Løhde, at tilliden nærmer sig et »nulpunkt«.

Ifølge Jyllands-Posten er mailen sendt, efter at både finansminister Nicolai Wammen og indenrigsminister Astrid Krag i sidste uge opfordrede til, at man skulle arbejde på en aftale med Venstre i forbindelse med forhandlingerne om netop udligningsreformen.

Du kan læse Jyllands-Postens historier her og her.

Berlingskes Thomas Larsen er også klar med en morgenanalyse på sagen lige her.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) er i dag kaldt i samråd om underbetalt og ulovlig udenlandsk arbejdskraft ved ombygninger og renoveringer. Christiansborg, onsdag den 19. februar 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

5. Finansministeriet har i løbet af de seneste fire år ansat én medarbejder over 50 år

Vi bliver i JP/Politikens Hus, hvor Politiken kan fortælle, at Finansministeriet gennem de seneste fire år kun har ansat én medarbejder over 50 år. Ifølge Politiken er 277 stillinger blevet besat i den periode. I Kulturministeriet er fem ud af 88 stillinger blevet besat af en person over 50 år. Og for begge ministerier gælder det, at ingen over 60 år har skrevet under på en ansættelseskontrakt. Tallene falder Peter Breum, partner i advokatfirmaet Sirius, for brystet, og han siger, at det »ligner en skandale«. Skatteminister Morten Bødskov indrømmer, at der er tale om »et problem«.

»Det skal altså også være muligt at arbejde i et ministerium, når man har passeret de 50 år«, siger skatteministeren til Politiken.

Du kan læse Politikens artikel her.

Det sker i dag:

Britisk domstol skal tage stilling til, om Wikileaks-grundlægger skal udleveres til USA

Skal Julian Assange, grundlægger af WikiLeaks, udleveres til USA? Det spørgsmål bliver centralt i den kommende tid, for mandag indledes en fire dages lang høring ved Woolwich Crown Court i London. Julian Assange er tiltalt for at hjælpe Chelsea Manning med at få adgang til en række fortrolige regeringsdokumenter. Fra 2012 til 2019 har han været i asyl på Ecuadors ambassade i London for at undgå udlevering. Om Assange er forræder eller frihedskæmper eller noget helt tredje, afhænger af øjnene, der ser.

Britisk parti skal stemme om ny formand

Det var ikke drømmescenarie, der udspillede sig, da det britiske parti Labour så sit valgresultat ved valget i december. Og som konsekvens af det valgte partiets formand at trække sig. Nu er tiden kommet til at indlede den proces, der slutter med, at den nye formand offentliggøres på en særlig kongres 4. april. Hvert medlem skal rangere kandidaterne på en liste – henholdsvis Keir Starmer, Rebecca Long Bailey og Lisa Nandy.

Falcks årsregnskab for 2019 offentliggøres

Den danske redningsvirksomhed aflægger årsregnskab mandag. I oktober, efter at virksomheden præsenterede regnskab for tredje kvartal, lød det fra Falck-direktør Jakob Riis, at redningstjenesten ikke længere er i krisetilstand.

Dagens tal: 15,8

I 1990 satte Danmark varmerekord for februar. Det skete med en temperatur på 15,8 grader, der blev målt i København. Den temperatur ramte termometret også sidste år, hvor februar langtfra var en kold affære. Ifølge klimatolog Mikael Scharling blev der målt 15,8 grader ved Aarhus Lufthavn. »Det er lige præcis en tangering af den gamle rekord fra 1990,« udtalte han sidste år til DMI.

Endnu et dagens tal: 109

... Og vi bliver ved vejret. For nu er det officielt, at februar er den vådeste måned i Danmark i 150 år. Og det er endda med knap en uge tilbage i kalenderen. I gennemsnit er der nu faldet over 109 millimeter regn. Netop det er en milepæl, for 109 milimeter var den mængde regn, som skyllede ned over den tidligere rekordindehavner, februar 2002.

Dagens citat

»Kernen i public service-opgaven er, at vi laver mangfoldigt indhold til mange forskellige, og her er en opgave også at åbne op, gå nysgerrigt til værks og få os til at reflektere over det samfund, vi lever i.«

Det siger programchef hos DR Lisbeth Langwadt som svar på kritikken af, at der er gået lige lovligt meget reality-TV i den hos Danmarks Radio.

Hav en dejlig mandag!