Seks gode råd til, hvordan du taler med dit barn om coronavirus: »Kan morfar dø, mor?«

Børn bekymrer sig i stigende grad om den nye coronavirus. Hvordan skal du som forælder forholde dig over for dine børn, når de spørger ind til smitten, og hvor udsatte er børn reelt for den nye virus? Det giver eksperter svaret på her.

Mange børn er bekymrede for den nye coronavirus. Hvordan skal man som forældre forholde sig? Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan morfar dø af corona, mor? Kan du? Kan jeg selv?

Børn bekymrer sig i disse dage i høj grad om den omsiggribende coronavirus. Rundt om spisebordet derhjemme stiller børn spørgsmål, men også på Børnetelefonen har der de seneste uger været en markant stigning i henvendelser om coronavirus.

Berlingske har derfor samlet en række råd fra forskellige organisationer til, hvordan du bedst taler med dit barn om virussen.

Hvor udsatte er børn?

Mandag bekræftede Styrelsen for Patientsikkerhed, at der er flere børn blandt de undersøgte og smittede coronapatienter. Hvor mange børn, der præcis er tale om, er endnu uvist.

Dog lyder det stadig fra Sundhedsstyrelsen, at børn ikke er i særlig risiko i forhold til coronavirus.

»Det ser stadig ikke ud som om, at børn er særlig hårdt ramt,« siger Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen.

»Den viden, vi aktuelt har, viser, at børn oftest påvirkes mindre og har mildere sygdom, hvis de smittes med den ny coronavirus. Børn er derfor ikke er i særlig risiko i forhold til den ny coronavirus, og der er ikke særlige forholdsregler, man skal tage for børn.«

»Børn kan dog være smittespredere, hvis de bliver syge, og vi anbefaler, at man hjælper sine børn med at overholde de generelle hygiejneråd, så smittespredning begrænses,« lyder den seneste opdatering på Sundhedsstyrelsens hjemmesiden.

De generelle hygiejneråd, som børn kan følge, er: Vask dine hænder tit eller brug håndsprit, host eller nys i dit ærme (ikke i dine hænder), og begræns fysisk kontakt ved for eksempel at undgå håndtryk, kindkys og kram.

Skal man undgå at kysse og kramme sine børn?

»Nej. I hjemmet må man gøre alt det, ma plejer. Det er i det offentlige rum, man skal begrænse fysisk kontakt,« siger Bolette Søborg.

Er børn med astma en særlig risikogruppe?

»Jeg har intet belæg for at sige noget specifikt om, hvad man skal være opmærksom på med hensyn til børn med astma ved denne virus. Men børn med dårligt immunforsvar skal man selvfølgelig generelt holde ekstra øje med i forhold til luftvejssygdomme. Det er dog mere en generel betragtning om, at børn med en anden lidelse er mere sårbare, og det er ikke baseret på tal i forbindelse med ny coronavirus.«

Må man gerne sende sine børn til fodboldstævne eller håndboldkamp?

»Hvis arrangementet afholdes, og der er færre end 1000 mennesker samlet, så kan man godt tage af sted. Men man skal huske at tænke over sin adfærd i forhold til god hygiejne, så man er med til at forhindre smitte. Og man skal være opmærksom på, om der er folk omkring en, der virker som om, at de har symptomer.«

Gode råd

Sundhedsstyrelsen har sammen med Børns Vilkår lavet en video med fire gode råd til forældre om, hvordan man bedst taler med sit barn om den nye coronavirus.

Nedenfor kan du læse seks råd til, hvordan du som forælder skal forholde dig over for dit barn i forhold til virussen. Rådene er givet af Børns Vilkår og Unicef.

Lyt til børnenes bekymringer

Børn kan godt opleve, at deres forældre eller andre voksne siger »det skal du ikke tænke på«. Men det får ikke børnenes bekymringer til at gå væk.

Giv dig derfor tid til at lytte til barnets tanker og bekymringer, og hjælp derefter med at sortere i de informationer, de har fået fra medier osv. Spørg for eksempel, hvad barnet helt konkret har læst eller set, og hvad barnet bliver bekymret for. Tag barnets følelser alvorligt, og svar så ærligt og konkret som muligt.

Tal med børn om fakta

Fortæl dit barn de konkrete fakta om coronavirussen. For eksempel at sundhedsmyndighederne generelt mener, at der er god grund til at tage det roligt.

Undgå at tale om, hvor mange der er døde af virussen, tal i stedet for om, hvad det er, vi gør. At vi har et meget dygtigt sundhedssystem, som har forberedt sig grundigt på, at smitten ville nå til Danmark på et tidspunkt.

På BørneTelefonen er der f.eks. en 13-årig pige, der skriver »Jeg er virkelig bange for den der coronavirus. Jeg er bange for at vi alle sammen kommer til at dø af den.« Her kan det f.eks. berolige pigen, hvis hun får at vide, at langt de fleste smittede bliver syge, som havde de almindelig influenza, og så bliver de raske igen. Det kan også være, at det vil hjælpe, hvis I taler om, hvordan man gennem god hygiejne kan forhindre smittespredning – ligesom med alle andre sygdomme.

Snak med børn om nyhederne

Børn kan ikke altid selv vælge, hvilke nyheder de får præsenteret. Især fordi mange »sensationsnyheder« bliver delt og vist i børnenes feed på deres sociale medier. Derfor er det en god ide at spørge børnene, om de er faldet over nyheder om coronavirus på deres mobil eller tablet, og hvad det har affødt af tanker hos dem. Har de set eller læst noget, der gør dem bange?

Giv korte og klare svar

Når du svarer på dit barns spørgsmål, skal du overveje, hvad og hvor meget du vil fortælle. Der er ingen grund til at udpensle dramatiske begivenheder eller overdrive mængden af information. Det er ikke en god idé for eksempel at sige, at »virussen kun er farlig for gamle mennesker«, for så flytter du måske bare barnets bekymringer væk fra sig selv – og over på dets bedsteforældre, og det giver så barnet noget nyt at bekymre sig om.

Skån dit barn, så længe du kan

Børn bør først høre om voldsomme emner som krig, terror, katastrofer, fattigdom og sult, når det er uundgåeligt at skærme dem for det, hvilket typisk er, når de begynder at gå i skole. Her begynder børnene at kunne læse selv og hører måske om verdens gru gennem klassekammeraterne. Så der er altså ingen grund til at introducere de helt små børn til coronavirussen.

Brug anledningen til gode snakke

Forklar dit barn, at sygdomme i gamle dage var meget farligere, fordi de fik lov til at sprede sig. I dag har man lært af historien og ved, hvordan man begrænser smitte.

Kilde: Børns Vilkår og Unicef