Samuelsen søger opbakning i EU til sanktioner mod Iran

Efter iranske attentatplaner på dansk jord er udenrigsminister Anders Samuelsen rejst til Bruxelles for at hente opbakning til fælles sanktioner mod Iran.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sætter mandag sine udenrigsministerkolleger ind i sagen fra Danmark, hvor en iranske efterretningstjenester har planlagt attentater mod herboende iranere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Irans ambassadør i Danmark blev hasteindkaldt til en reprimande i Udenrigsministeriet, og den danske ambassadør i Iran fik besked på at komme hjem »til konsultationer«.

Det var den umiddelbare reaktion fra den danske regering, da Politiets Efterretningstjeneste (PET) på et pressemøde 30. oktober fortalte, at det er tjenestens opfattelse, at »en iransk efterretningstjeneste« har planlagt at likvidere tre personer i Danmark.

Samme dag fortalte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at regeringen længe har været »dybt bekymret« over Irans adfærd internationalt, og at han i lyset af den danske sag ville søge opbakning til en fælles reaktion i EU-regi.

Det er udenrigsministeren mandag rejst til EU for at få. På et møde i Bruxelles mandag formiddag orienterer Anders Samuelsen udenrigsministrene fra de andre medlemslande om, hvad der ifølge PET er foregået på dansk jord, og han vil rejse et ønske om fælles EU-tiltag, som inkluderer sanktioner over for Iran.

Samuelsen har dog understreget, at eventuelle sanktioner ikke vil gå ud over atomaftalen mellem EU-landene og Iran, som USA tidligere i år trak sig fra.

Det fremgår af følgedokumenter om mandagens møde i Bruxelles, at Danmark forventer bred støtte til en fælles reaktion mod Iran fra »nøglelande« i EU. Ikke mindst fordi franske politimyndigheder denne sommer forpurrede et bombeangreb mod en konference afholdt af regimekritiske iranere i Frankrig.

Franske myndigheder beslaglagde efterfølgende midler fra blandt andre den iranske minister for sikkerhed og efterretninger og koblede dermed planerne til det iranske styre. En iransk diplomat fra landets ambassade i Østrig er i forbindelse med sagen udleveret til Belgien, hvor han og tre andre personer med iransk baggrund er anklaget for at planlægge angrebet.

I det hele taget tyder en række sager på, at Iran de seneste år har skiftet strategi i jagten på statsfjender i Europa, som eksperter har forklaret til Berlingske. En påstand, som Irans ambassade i København »kategorisk« afviser.

Sagen fra Frankrig fik ikke EU til at iværksætte nye sanktioner over for Iran, som det kan blive tilfældet efter attentatplanerne i Danmark. Det vil dog ikke ske på mødet mandag, hvor Anders Samuelsen tager første skridt med orienteringen om den danske sag. Udenrigsministeriet oplyser til Berlingske, at spørgsmålet om sanktioner først ventes at være på dagsordenen til udenrigsministermødet i EU til december.

Trods truslen fra præstestyret fortsætter de attentattruede iranere i Danmark med de aktiviteter, der tilsyneladende har bragt dem i Irans søgelys. De tre er medlemmer af ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz), driver en online TV-kanal fra Ringsted og er under personbeskyttelse af PET.

Gruppens fokus er området i det sydlige Iran omkring byen Ahvaz, hvor den separatistiske ASMLA-gruppe kæmper for selvbestemmelse for det arabiske mindretal.

Det var truslen mod ASMLA-medlemmerne i Ringsted, som udløste den største danske politiaktion i nyere tid, da PET og politiet fredag eftermiddag 28. september lukkede store dele af landets trafik ned, spærrede broer og suspenderede færgelinjer i jagten på en stjålen Volvo, der viste sig at være et vildspor.

En 39-årig norsk-iraner sidder lige nu varetægtsfængslet sigtet for i Ringsted at have overvåget de tre mænd fra ASMLA gennem flere dage.