Det ved vi om manden, der lukkede Danmark ned

Københavns byret har fængslet en norsk-iransk mand i yderligere fire uger. PET sætter ham i forbindelse med et internationalt komplot og planer om snigmord i Danmark, men bekendte beskriver ham som en »venlig« mand.

(ARKIV) Lørdag den 29. september 2018 er Politiet tilstede i den lille fynske by Espe. Defekt gps-udstyr i eftersøgt Volvo ledte fejlagtigt politiet i retning af Fyn under den store politiaktion i september, hvor broer og veje blev lukket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har kortklippet, kraftigt hår, og det sorte fuldskæg er trimmet. Øjnene er store og venlige, og han ler overbærende, da dommeren undskylder for ikke at læse hans svære mellemnavn op i byretten.

Som han sidder der i retssalen, høj og velbygget, torsdag formiddag i Københavns Byret er det svært at forestille sig, at denne mand skulle spille en nøglerolle i et internationalt komplot orkestreret af det iranske præstestyre for at dræbe en eller flere eksiliranere i Danmark.

Men det mener Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Den 39-årige norsk-iraner, som bor i Oslo, er sigtet for »at have sat et fremmed efterretningsvæsen i stand til at virke inden for den danske stats område«.

25.-27. september var den 39-årige ifølge PET i Ringsted, hvor han »optog foto og foretog fysisk observation mod bopæl mv. tilhørende (navn på lederen af ASMLA i Danmark, red.),« som det fremgår af sigtelsen.

ASMLA kæmper for en selvstændig, arabisk stat i og omkring byen Ahvaz i det sydvestlige og persiske Iran. ASMLA bliver af iranerne betragtet som terrorister.

Ifølge PET havde norsk-iraneren »til hensigt at overdrage informationer til en iransk efterretningstjeneste med henblik på, at informationerne skulle indgå i planlægningen af et attentat på dansk grund mod lederen af ASMLA«.

Det var politimyndighedernes frygt for, at disse attentatplaner var sat i gang, der var årsagen til, at trafikken i det meste af landet blev lukket ned fredag eftermiddag 28. september. Veje, broer og færgeruter blev lukket i jagten på en stjålen Volvo, der viste sig at være et vildspor.

Torsdag forlængede byretten mandens varetægtsfængsling i yderligere fire uger. Men af hensyn til »fremmede magter« og den videre efterforskning blev mødet holdt for lukkede døre, og offentligheden kender derfor fortsat ikke mandens egen forklaring.

Den sigtedes advokat Allan Lund Sørensen argumenterede for at lade manden afgive forklaring til offentligheden med bl.a. den begrundelse, at PET ikke har fremlagt beviser for påstanden om, at hans klient skulle stå i ledtog med en iransk efterretningstjeneste.

Ved et tidligere retsmøde har den 39-årige nægtet sig skyldig.

IT-uddannet flygtning

Manden bliver i norske medier beskrevet som »helt almindelig«, »hyggelig« og »veluddannet«. Han oplyser selv på sociale medier, at han har en IT-uddannelse fra hjemlandet, og i halvandet års tid har han arbejdet i Oslo for en international IT-virksomhed.

Han er også registreret med flere enkeltmandsfirmaer, ligesom han på et tidspunkt var med til at oprette en iransk-norsk venskabsforening.

Det er uklart, hvornår han er kommet til Norge, men han skal være kommet til landet som flygtning. Han kommer fra byen Ahvaz, der hovedbyen i netop det område, som ASMLA ønsker løsrevet fra Iran.

Han er fraskilt, har flere børn, træner en del, og ifølge norske medier bruger han mere tid i det iranske end i det norske miljø i Oslo.

Den sigtede blev anholdt ved middagstid søndag 21. oktober i Ladvetter-lufthavnen i Gøteborg af svensk politi. Han var netop landet med et fly fra Iran, hvor han havde besøgt familie, skriver VG. Hans plan var angiveligt at køre i bil fra Gøteborg til Oslo.

Anholdelsen blev foretaget af det svenske sikkerhedspoliti Säpo efter begæring fra PET. Den 39-årige var efterlyst, efter at han fredag 5. oktober var udeblevet fra Københavns Byret og varetægtsfængslet in absentia. Dagen efter anholdelsen i Sverige blev den 39-årige udleveret til Danmark og varetægtsfængslet.

NRK oplyser, at den varetægtsfængslede angiveligt forsøgte at infiltrere den iranske oppositionsgruppe, Iranian National Congress, i 2015. Organisationens leder, Amir Abbas Fakhravar, siger til NRK, at den 39-årige ikke formåede at bestå de sikkerhedstests, der skal til for at blive medlem af nationalkongressen.

Amir Abbas Fakhravar fortæller, at han dengang mistænkte den 39-årige for at være agent for regimet i Teheran. Men da han hørte om sigtelsen i Danmark, var han sikker.

Iranian National Congress holder til i USA og bliver beskrevet som en vigtig aktør i kampen for sanktioner mod præstestyret i Teheran.

En norsk-iransk kilde i Norge bekræfter over NRK, at den 39-årige også har forsøgt at blive medlem af nationalkongressen gennem norske medlemmer af organisationen.

Han er sigtet efter straffelovens såkaldte spionparagraf, der har en strafferamme på op til 16 år, og medvirken til forsøg på manddrab med en strafferamme fra fem år og op til livstid.