Uro i boligblokken: PET holder øje, politiet ransager, og frygten for iranske agenter lurer

Tre mænd fra Ringsted er sigtet for at billige terror i en sag, der nok er global, men også meget lokal.

Ransagning i Ringsted. Politiet forlader en bolig på Ahorn Alle, hvor en af tre sigtede personer med tilknytning til bevægelse ASMLA bor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Stemningen er ikke, hvad den har været på Ahorn Alle i Ringsted.

Det lave boligbyggeri det midtsjællandske er blevet midtpunkt i en sag om terror og storpolitik, som beboerne umuligt kunne have forestillet sig for blot nogle uger siden.

Var beboerne ikke allererede bekymrede over snakken om risikoen for terror eller muligt snigmord i deres midte begået af iranske agenter, så blev de det i hvert fald onsdag morgen, da Midt- og Vestsjællands Politi i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste (PET) meldte deres ankomst på Ahorn Alle.

Sådan cirka midt på Ahorn Alle i en boligblok bor talsmanden for ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz) i Danmark sammen med sin kone og to små børn. Det var ham og hans lejlighed, der her til morgen og formiddag var genstand for flere betjentes, polititeknikeres og agenters opmærksomhed.

Som to andre herboende iranere fra ASMLA er han nemlig sigtet og anholdt for at billige terror, og i den forbindelse har myndighederne foretaget indtil flere ransagninger i Ringsted på andre adresser end andensalslejligheden på Ahorn Alle.

Hverken politimænd eller teknikere har lyst til at snakke, da Berlingske møder dem i opgangen onsdag formiddag. Det samme gælder betjentene ude på parkeringpladsen eller i patruljevognene. Det har til gengæld mange af naboerne. De ønsker dog ikke at stå frem i Berlingske med navns nævnelse.

Fælles for dem er den utryghed, der er opstået i forbindelse med, at politiet har valgt personbeskytte de tre mænd, der nu er blevet sigtet efter straffelovens paragraf 136.

En beskyttelse, der ifølge politiet er nødvendigt, fordi iranske agenter, som beskrevet i Berlingske, efterstræber dem på livet, da de som ASMLA-medlemmer af præstestyret i Teheran bliver betragtet som terrorister.

»Meget utrygt«

En ung kvinde først i 20erne fortæller, hvordan hun er vokset op på Ahorn Alle, men at det nu »føles meget utrygt«.

»Før har jeg bare gået rundt til veninder og aldrig tænkt, at her var utrygt,« siger hun.

Hendes mor beretter, hvordan hun ikke længere har det godt med at stå ved køkkenvinduet og kigge ud på pakeringspladsen.

»PET er her,« siger hun og peger ud på en stor, sort BMW på parkeringpladsen.

Datteren fortæller, hvordan politiet ved døren til lejligheden på anden sal over for talsmandens har moneret et overvågningskamera.

En anden nabo beskriver, hvordan PET jævnligt kommer forbi blokken, og hvordan betjente hver morgen har tjekket hans bil, inden han kunne køre af sted med børnene.

»Jeg kender ham ikke og har ikke noget imod ham, men jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke har flyttet ham,« siger hun.

»Hvad med vores sikkerhed? For os er det ikke rart. Vi har børn, der leger uden for.«

I en pressemeddelelse skriver politiet dog, at »det er vigtigt at fremhæve, at der ikke er grund til bekymring for borgerne i Ringsted. Ransagningerne er helt sædvanlige i en sag som denne og har ikke noget med truslen mod de pågældende at gøre«.

Beboerne i talsmandens opgang fortæller, hvordan naboerne jævnligt møder og snakker med betjente fra PET. Hun understreger, at PET ikke har bedt hende om at ændre vaner eller udvise særlig agtpågivenhed i forbindelse med den mulige trussel fra Iran.

Ifølge naboerne slog politiet til tidligt i morges. Der var larm ude på trapperne. Men ingen ballade eller uro.

En stor knægt med fyldt rygsæk trasker forbi uden for på vej i skole. Han har ikke hørt noget om morgenen. Først da han så ud af vinduerne, opdagede han, at der nede på parkeringspladsen var både politibiler og TV-hold.

»Han er flink nok, han bor lige over for mig,« siger drengen om ASMLAs talsmand:

»For to uger siden vidste jeg ikke noget om alt det her.«

Det er uklart, om de sigtede fortsat er tilbageholdt af politiet. Onsdag eftermiddag oplyser efterforskningsleder, Bjørke Kierkegaard, at det endnu er uklart, om de tre skal fremstilles i grundlovsforhør.

»Omfattende sikkerhedsforanstaltninger«

På samme måde er det uklart, præcist hvordan politiet mener, at de tre sigtede har billiget terror.

ASMLA kæmper for en selvstændig, arabisk stat i og omkring byen Ahvaz i det sydvestlige og persiske Iran.

Men tidligere har talsmanden til TV 2 udtalt sig om et terrorangreb i Ahvaz 22. september, der kostede 25 livet.

»Ahvaz National Resistance (ANR) tager ansvar for angrebet. Vi er en koalition af forskellige større og små grupper, hvor jeg er talsperson for ASMLA. Det er ANR, der står bag. Grunden til, at vi tager ansvar, er at Islamisk Stat til at starte med tog ansvaret, men det er forkert,« sagde han til TV 2.

Trods sigtelserne vil de tre mænd »fortsat være beskyttet af omfattende sikkerhedsforanstaltninger pga. den trussel, som retter sig mod dem«, skriver politiet.