Sådan har vi fundet de danske nynazister

Vi har undersøgt lækagen fra det nynazistiske onlinenetværk Iron March og været i stand til at spore en række danske mænd blandt de mere end 1.000 brugere og 150.000 opslag. Her kan du læse den nørdede artikel om, hvordan vi har gjort.

Berlingske har sporet 11 danske mænd i lækagen fra Iron March. I syv tilfælde har vi verificeret deres identitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Selve lækken

6. november blev en lang række informationer om brugerne på det nynazistiske forum Iron March lagt online. Iron March var et onlinemødested for unge nynazister og fascister fra hele verden fra 2011 til 2017. På forummet cirkulerede kampmanualer, og brugerne hyldede terror og holocaust. Forummet trækker også tråde til hændelser i den virkelige verden. Medlemmer fra forummet har været sat i forbindelse med flere mordsager, og den radikale amerikanske nazigruppering Atomwaffen Division blev skabt af Iron March-medlemmer.

Brugerne på Iron March var anonyme – troede de. Med lækagen blev de private beskeder mellem brugerne pludselig offentligt tilgængelige. Det samme gælder deres brugernavne, e-mailadresser og offentlige opslag på forummet. Der er adskillige tusinde beskeder og opslag.

Lækagen har dermed blottet en række oplysninger og privatbeskeder mellem brugerne, som hidtil har været skjult for offentligheden og som potentielt kan identificere ellers anonyme højreekstremister i hele verden.

Den anonyme bruger »antifa-data« står bag lækagen, som oprindeligt blev gjort offentlig tilgængelig på hjemmesiden Internet Archive. Identiteten på vedkommende er ukendt. Det er også uvist, hvordan vedkommende har fået fat i informationerne, og hvorfor de først bliver lækket nu: Iron March lukkede uden forklaring pludselig i 2017.

Vi har verificeret oplysningerne fra lækagen ved at kontakte nogle af de danske mænd fra forummet, som vedkender, at de stod bag de pågældende brugernavne og beskeder.

Metode til at finde danskere i rådata

Oplysningerne i lækagen er offentligt tilgængelige, men indviklede at læse. De tusindvis af beskeder og brugernavne blev lagt online som store mængder tekst. Mængden af rådata er med andre ord enorm. Alene den offentlige del af Iron March tæller mere end 150.000 opslag og kommentarer ifølge den amerikanske organisation Southern Poverty Law Center, som tidligere har kortlagt den tilgængelige del af forummet. Derudover er der alle de private beskeder, som brugerne har sendt til hinanden.

Rådataet fra lækagen indeholder dato og klokkeslet for brugernes beskeder og offentlige opslag, brugernavne, e-mailadresser og indholdet af beskederne. Fold sammen
Læs mere

For at kunne arbejde med lækagen og søge i materialet har vi fået venlig hjælp af en programmør fra bureauet Cybernauterne, som bl.a. arbejder med cybersikkerhed. De har trukket rådata ned, indekseret oplysningerne og gjort materialet søgbart. Vi har også benyttet os af en offentlig tilgængelig database, som en jødisk organisation har lavet over det lækkede materiale. Herefter har vi været i stand til at søge efter danskerne.

Vi har bl.a. søgt efter oplagte søgeord som »Danmark«, »Copenhagen« og »DK«, og vi har søgt efter bogstaverne »æ«, »ø« og »å«. Med den metode har vi fundet 11 personer, som enten skriver på dansk eller selv nævner, at de bor i Danmark. Der dukker også en række personer op, som har logget ind fra en IP-adresse i Danmark. Dem har vi ikke medtaget, medmindre vi på andre måder har kunnet verificere deres identitet, fordi en IP-adresse ikke nødvendigvis er retvisende. Hvis brugeren bruger en VPN – et værktøj til at beskytte eller skjule en IP-adresse – kan det have påvirket oplysningerne i lækagen.

Sådan ser rådata fra lækagen ud, efter at det er indekseret. Det har på den måde været muligt at gennemgå, hvad specifikke brugere har skrevet. Fold sammen
Læs mere

Der kan altså være flere end 11 danskere, som har været aktive på Iron March.

I få tilfælde har de danske brugere på Iron March angivet deres fornavn, men i de fleste tilfælde har de danske mænd kun angivet en e-mailadresse i deres profiloplysninger. Vi har forsøgt at identificere identiteten på de danske brugere på en række forskellige måder.

Skype: Vi har søgt efter e-mailadresserne på samtaletjenesten Skype. Programmet har en funktion, hvor man kan tilføje nye kontakter ved at indtaste en e-mail på den person, man ønsker at tilføje. Derefter kommer Skype med forslag til nye kontakter. Hvis personen bag brugeren har brugt sit eget navn til at oprette Skype-kontoen, vil det ofte fremgå. I flere tilfælde har det afsløret identiteten på de danske mænd på Iron March. Derefter har vi været i stand til at finde dem på bl.a. LinkedIn.

Brugernavne på sociale medier: Vi har undersøgt, om de danske mænds e-mailadresser og brugernavne på Iron March er blevet brugt til at oprette brugere på andre sociale medier. I en række tilfælde har vi fundet mændenes profiler på f.eks. Reddit, Twitter og YouTube, hvor vi har fundet oplysninger, som har bidraget til at verificere deres identitet.

Personlige oplysninger: Flere af de danske mænd har i både offentlige og private skriverier på Iron March givet en række informationer om sig selv som f.eks. deres fødselsdato, hjemby, beskæftigelse og fritidsinteresser. En af mændene skriver blandt andet, at han spiller i et navngivet dansk naziband, som vi derefter har fundet offentligt tilgængelige oplysninger om. Vi har forsøgt at kontakte alle de danske mænd i lækagen. I lang de fleste tilfælde forgæves.

Derudover har vi talt med kilder i miljøet, som har bidraget til at verificere danskernes identitet. I alt har vi fundet navnene på syv ud af 11 danskere på Iron March.

Anonyme kilder

Vi har valgt ikke at bringe navnene på de danske mænd, medmindre de selv har indvilget i det. En af mændene optræder eksempelvis med fornavn. Alle mændene, vi har været i kontakt med, har betinget sig helt eller delvis anonymitet. Flere siger, at de er ude af miljøet og har bl.a. henvist til deres fremtidige jobmuligheder, frygten for et retligt efterspil og i enkelte tilfælde deres personlige sikkerhed. Samtidig navngiver Berlingske først mulige kriminelle, hvis de har fået en fængselsdom, medmindre de bærer gyldne kæder som f.eks. politikere eller andre magthavere.

Viderebringelse af propaganda

Vi viderebringer en række voldsomme, hadske og potentielt strafbare kommentarer om bl.a. jøder, som er blevet skrevet på Iron March og udtalt under interview.

Vi har valgt at bringe citaterne, fordi vi vurderer, det er samfundsrelevant at undersøge og formidle, hvordan onlineradikalisering foregår, og vi vil ikke risikere at negligere tankegodset ved at nedtone det. Ifølge eksperter viser kommentarerne, hvor farligt og radikalt tankegods der florerer på forummet.

Desuden viderebringer vi materiale fra Iron March og relaterede grupperinger, som har karakter af propaganda og oprindeligt har haft til formål at rekruttere nye medlemmer. Vi har vurderet, at hensynet til yderligere spredning af materialet opvejes af hensynet til den offentlige interesse i at få indblik i et radikalt netværk. Brug af materialet fra f.eks. nazigrupperingen Atomwaffen Division er markeret tydeligt som propaganda.

Læs mere om sagen her.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.