Så mange har Københavns Politi sigtet for overtrædelse af forsamlingsforbuddet

Den klare opfordring fra Københavns Politi lyder, at folk bliver ved med at overholde forsamlingsforbuddet. Det har de været gode til indtil nu, fortæller politiinspektør, men politiet »følger nøje med« i de kommende påskedage.

 

Vi står på tærsklen til en solskinsfyldt påske, og behovet for at komme ud i det gode vejr vil sidde i kroppen på mange. Men skulle man forvilde sig hen til steder, hvor for mange andre har fået samme idé, er der risiko for, at man også løber ind i politiet.

Siden forsamlingsforbuddet trådte i kraft 17. marts, der betød, at man ikke måtte samles i grupper på over ti personer, har politiet holdt øje med lovovertrædelser.

Det har på godt tre uger ført til 34 sigtelser, oplyser Tommy Laursen, politiinspektør ved Københavns Politi, og det er ikke så mange, om man kunne have frygtet.

»Vi har generelt en god dialog med borgerne, som vi opfatter som værende meget reflekterende i forhold til det her. Det er vi selvfølgelig glad for. De lytter til os, når vi vejleder dem. For det, der typisk sker, er, at man sidder tre eller fem gode venner sammen et sted, men det er der mange, der gør, og dermed skal man også huske, at man skal holde afstand,« siger han.

Politiet følger med, fortæller Tommy Laursen, og det starter som regel med en venlig opfordring. Stederne, som politiet er særligt opmærksomme på, er udendørs træningsfaciliteter, skatebaner og forretningssteder.

»Vi får rigtig mange gode henvendelser fra borgerne, og det siger vi tak for. For det er vigtigt, at vi også kommer ud hurtigt og får registreret de steder, hvor der måske er noget, vi kan komme efter. Generelt oplever vi, at folk retter sig efter de ting, vi siger.«

Hvad oplever I, når det alligevel går galt?

»Så er det dybest set manglende respekt. Jeg tror, at de fleste har forstået det nu, men nogle af sigtelserne fandt også sted lige i starten. Der skal lige løbes lidt strøm af spolerne, inden folk helt forstår budskabet. Det har de gjort nu,« siger han.

Politiet har for nylig fået nye beføjelser fra regeringen og Folketinget til helt at lukke offentlige områder ned i op til en uge, hvis forbuddet gentagende gange bliver brudt.

Er der nogle steder, der ligger på grænsen af, at I lukker dem ned?

»Nej, det vil jeg ikke sige. Vi prøver med nogle andre midler inden. Vi har et fint samarbejde med kommunerne, som har personale mange steder til at forhindre det. Nu ser vi, hvordan det forløber de næste dage.«

Der er imidlertid ikke steder, hvor sigtelserne går igen, oplyser Tommy Laursen. En stor del af sigtelserne stammer fra 20. marts, da en større gruppe mennesker var samlet på en vandpibecafé i Københavns Nordvestkvarter. Ifølge politiet var der forsamlet 23 personer, som alle fik bøder.

»Fortsæt med at holde fokus på, at vi har en fælles opgave og respekter myndighedernes råd og vejledninger,« lyder opfordringen fra politiinspektøren.