S ville fratage kriminelle deres pas – men det kan ikke lade sig gøre: »Det klinger hult«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfayes eget ministerium har undersøgt, om »personfarlig kriminalitet« eller »narkokriminalitet« giver anledning til at fratage personer deres danske statsborgerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Godmorgen og glædelig torsdag til dig.

Her har du dagens vigtigste nyheder samlet i ét overblik, og i dag skal vi forbi alt fra Arne, der venter på sin tidlige folkepension, til en bekymret sundhedsminister.

Men før vi når dertil, skal vi lige forbi de seneste tal om coronavirus i Danmark og verden:

Bekræftede smittede i Danmark: 13.350 (+48 siden tirsdag)

Antal, der har overstået smitten: 12.274 (+13)

Bekræftede døde i Danmark: 611 (+0)

Antal døde på verdensplan: 622.207

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 15.178.371

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her. Og så til dagens historier:

Arne venter

Vi begynder nyhedsoverblikket i Berlingske.

Som bekendt var pensionsdebatten en af de helt store dagsordener under valgkampen 2019, efter Socialdemokratiet tilkendegav, at partiet ønskede at indføre en ret til tidlig folkepension.

Billedet på en del af Socialdemokratiets valgkampagne blev den dengang 59-årige Arne Juhl, der havde arbejdet, siden han var 16 år gammel. »Nu er det Arnes tur,« lød det gentagne gange fra Socialdemokratiet. Arnes tur til en tidlig pension.

Statsminister Mette Frederiksen hilser på Arne Juhl efter hendes tale under Socialdemokratiets kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter, lørdag 14. september 2019. Arne Juhl blev billedet på Socialdemokratiets udspil om en ret til tidligere folkepension. »Nu er det Arnes tur,« lød det gentagne gange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Og det løfte har vælgerne ikke glemt.

For selv om coronakrisen har sendt økonomien og beskæftigelsen på skrump, mener et stort flertal af vælgerne i en ny Kantar Gallup-måling, at Socialdemokratiet bør holde fast i at arbejde for en ret til tidligere pension.

Kantar Gallup-målingen blev foretaget for Berlingske i juni, og er netop blevet offentliggjort i denne artikel.

Kriminalitet koster ikke passet

I dagens Jyllands-Posten er også en ganske interessant historie at finde.

Da Socialdemokratiet i februar 2018 lancerede sit udlændingepolitiske valgoplæg »Retfærdig og realistisk«, foreslog partiet, at f.eks. »personfarlig kriminalitet« eller »narkokriminalitet« skulle give anledning til at fratage personer deres danske statsborgerskab.

Partiet tog dog et forbehold, nemlig at stramningen kun ville blive aktuel, hvis det var muligt inden for de internationale konventioner.

Nu har Udlændingeministeriet undersøgt, om det kan lade sig gøre. Og det kan det ikke, oplyser ministeriet til Jyllands-Posten.

»Regeringen har ikke lavet sin research, inden man lovede de her ting. Det klinger hult,« siger de Konservatives udlændingeordfører, Marcus Knuth, til Jyllands-Posten.

Læs hele JPs artikel her.

Bekymret Heunicke

Vi fortsætter videre til en anden historie i Berlingske, hvor man kan læse om en bekymret sundhedsminister, Magnus Heunicke (S).

Onsdag kunne Berlingske fortælle om en 27-årig mand, som skulle have fjernet en svulst ved sin højre nyre. Men ved en fejl åbnede lægerne ham imidlertid først i den venstre side, inden man foretog det korrekte indgreb ved den højre nyre.

Selv om patienten fik fjernet sin svulst, fik han tildelt erstatning – på 65.000 kroner – fordi han fik et større ar i venstre side, som gav smerter, ligesom hans sygeforløb blev forlænget.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er bekymret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Patienten her er billedet på et større problem: Et stigende antal anmeldelser samt flere fejl og utilsigtede hændelser udgør en trussel mod medarbejdernes og patienternes sundhed og gør det ifølge sundhedsministeren »fuldkommen nødvendigt at investere i vores sundhedsvæsen«.

Desuden skal en kommende sundhedsaftale bane vej for bedre forhold og sammenhæng i den hjælp, der leveres til stadig flere ældre og kronisk syge.

Sådan lyder meldingen fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der nu løfter lidt af sløret for regeringens tilgang til arbejdet med en sundhedsaftale.

Læs hele historien her.

Pelles mor kunne ikke gå

Og vi fortsætter til en hjerteskærende historie i Berlingske.

For få måneder siden kunne 61-årige demensramte Merete gå med hjælp fra sin søn, Pelle, og sin mand, Ole.

Men da Pelle Nordhøj Kann mødte sin mor efter tre måneders coronanedlukning, kunne hun ikke længere gå.

Og hun er ifølge Alzheimerforeningen ikke den eneste:

Flere beboere på plejehjem har således lidt store funktionstab under coronanedlukningen, siger foreningen, der de seneste måneder fået adskillige henvendelser fra pårørende til demensramte. Under coronanedlukningen har de lidt alvorlige funktionstab, lyder det.

Læs historien her.

Studerende i store byer

Vi runder dagens overblik af i Politiken. På avisens forside er nemlig en nyhed om, at det ikke er lykkedes at få flere unge til at søge videregående uddannelser uden for de store byer.

Det sker, på trods af at der er – og i flere år har været – politisk fokus på netop det.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger til Politiken, at hun »vil blive ved med at have et stort fokus på området«. Ministeren forventer, at »vi politisk kommer til at gøre mere i den kommende tid«.

Men Signe Tolstrup Mathiasen, der er næstformand i Danske Studerendes Fællesråd, har et noget andet syn på tingene. Hun ser således ikke udviklingen som et problem.

»Vi tror, at man vil have svært ved at sikre en god kvalitet af uddannelserne på universiteterne, hvis man spreder dem mere ud. Vi foretrækker, at der er et vist niveau i forhold til forskningsmiljøet,« siger hun til Politiken.

Læs hele nyheden her.

Det sker i dag

Klokken 16.00 kommer Udenrigsministeriet med sin ugentlige opdatering af rejsevejledninger. Det gør den på baggrund af, at Statens Serum Institut udsender den ugentlige opgørelse for »åbne lande« og »karantænelande«.

Derudover forventes der i Tyskland at blive afsagt dom i en noget spektakulær sag. En 93-årig mand ved navn Bruno Dey var som 17-årig fangevogter i den nazistiske koncentrationslejr Stutthof. Bruno Dey er ifølge Ritzau anklaget for medvirken til drab på 5230 mennesker. Klokken 13.00 forventes en domstol i Hamborg at afsige dom i sagen.

Dagens tegning

Mette Frederiksen kom hjem fra EU-topmødet med en rabat på 2,8 mia. kr., men Danmark skal stadig betale 4,5 mia. kr. mere til EU årligt.

Illustration: Bob Katzenelson Fold sammen
Læs mere