Arne var Socialdemokratiets »posterboy« under valgkampen: »Jeg synes, at det er noget skidt«

Et af Socialdemokratiets mest centrale temaer under valgkampen er ikke med i den nye politiske aftale mellem S, R, SF og EL. Der blev ikke plads til løftet om en tidlig og værdig pension, som Socialdemokratiet under valgkampen har givet til bl.a. Arne Juhl, der har været på arbejdsmarkedet i 40 år.

»Nu er det Arnes tur« stod der på Socialdemokratiets valgplakater, hvor bryggeriarbejderen Arne Juhl fra bryggeriet Fuglsang i Sønderjylland prægede forsiden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sent i aftes faldt en ny regeringsaftale på plads, og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, meddelte, at et flertal i Folketinget står bag hende som Danmarks kommende statsminister. Men ét af Socialdemokratiets centrale temaer under valgkampen er fraværende i den nye politiske aftale.

De røde partier har de seneste 20 dage forhandlet om et regeringsgrundlag, og er endt med en politisk aftale, der hviler på seks overordnede spor. Men retten til tidlig pension og Socialdemokratiets løfte om, at de mest nedslidte på det danske arbejdsmarked har ret til en værdig pension, er ikke ét af dem.

Det har ellers været en af Socialdemokratiets mærkesager under partiets kampagne for at vinde regeringsmagten.

Under valgkampen kunne vælgerne kigge 59-årige Arne Juhl i øjnene, når han hang portrætteret på Socialdemokratiets valgplakater rundt om i landet. Arne Juhl har arbejdet, siden han var 16 år gammel. De seneste 39 år på bryggeriet Fuglsang i Haderslev. For tre år siden fik han et nyt knæ. I dag er det andet mere eller mindre slidt op. Først om tre år har han mulighed for at gå på efterløn.

»Nu er det Arnes tur,« stod der på valgplakaterne. Arnes tur til en værdig pension, vel at mærke.

Artiklen fortsætter under billedet.

»Nu er det Arnes tur«, stod der på Socialdemokratiets valgplakater. Fold sammen
Læs mere

Men det blev altså ikke en del af den nye politiske aftale. Regeringen vil i stedet arbejde hårdt på at samle et flertal i Folketinget, der kan sikre retten til tidlig pension for de nedslidte, understregede Mette Frederiksen, da hun flankeret af Pernille Skipper (EL), Pia Olsen Dyhr (SF) og Morten Østergaard (RV) fremlagde den nye aftale.

Arne Juhl ærger sig:

»Jeg synes, at det er noget skidt, men jeg håber, at det kommer, og at det lykkes at få et flertal i Folketinget, så man kan gøre det den vej rundt. Men det kommer jo an på, om nogle af de andre partier er klar. Der er så meget, der skal falde på plads lige nu,« siger Arne Juhl.

Er du tilfreds?

»Nej, selvfølgelig er jeg ikke tilfreds. Jeg havde håbet, at der var kommet en aftale. Det er ikke sikkert, at jeg selv ville få gavn af den. Men jeg havde håbet, at der var kommet en aftale, så de, der kommer efter mig, kan få en chance for at gå af efter et langt arbejdsliv, når de er nedslidte,« siger sønderjyske Arne Juhl.

Han opfordrer Socialdemokratiet til at fortsætte kampen.

Hvornår kan danskerne egentlig trække sig tilbage?

Socialdemokratiet erklærede under valgkampen, at man skal have arbejdet »mere end 40 år« for at få en »værdig tilbagetrækning«, men under valgkampen var det ikke til at få et svar på, hvornår danskerne så reelt skulle kunne trække sig tilbage – og hvem det skulle gælde. Berlingske spurgte ti folketingsmedlemmer fra Socialdemokratiet, men uden held.

Også Arne Juhl opfordrede under valgkampen Socialdemokratiet til at melde klart ud, hvornår danskerne havde arbejdet nok til at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Er det 41 år? 42? 43?

»Så ved folk, hvad de har at gå efter. Og der er stadig nogle arbejdspladser, hvor folk virkelig er nedslidte. Jeg ville sateme nødig være tømrer eller murer eller stilladsarbejder og skulle arbejde, indtil jeg er 70 eller 72 år. Min søn, Thomas, er 33 år og elektriker. Han har allerede sagt, at han ikke kan holde til at være elektriker, indtil han er 70 år. Han har været højremand, men han er blevet overbevist om, at han skal stemme på Socialdemokratiet,« sagde Arne Juhl til Berlingske under valgkampen.

Siden Socialdemokratiet lancerede pensionsplanerne i januar 2019 har svaret været, at spørgsmålet først skulle afklares efter valget og i dialog med arbejdsmarkedets parter.

Den nye S-regering vil gennemføre VLAK-regeringens aftale om seniorpension, som blev vedtaget sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.