Rystet borgmester kalder opførsel »fuldstændig uacceptabel«: »Jeg troede helt ærligt, han var blevet klogere«

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Presset på Frank Jensen vokser efter nye anklager om krænkelser. Søndag skal han forklare sig for sine partifæller til et krisemøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til søndagens nyhedsoverblik.

Den seneste uge har været præget af #metoo-historier. Først dominerede tvisten i Radikale Venstre nyhedsbilledet. Det seneste døgn har mediernes fokus så rettet sig mod den københavnske overborgmester, Frank Jensen (S), som to kvinder fredag rettede nye anklager om krænkelser mod.

Konsekvensen af anklagerne bliver vi formentlig klogere på søndag, der i forvejen stod til at blive et politisk set dramatisk døgn med krisemøde i Radikale Venstre, men nu har også Socialdemokratiet og Frank Jensen indkaldt til hastemøde.

Vi begynder dog som altid med dagens tal for coronaudviklingen herhjemme og internationalt.

Dagens coronatal

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 34.941 (+500)

Indlagte: 110 (0)

Indlagte på intensiv: 16 (0)

Antal døde: 679 (2)

Bekræftede smittede på verdensplan: 39.502.909

Døde på verdensplan: 1.106.705

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Og så skal vi videre til dagens historier.

Topjurister: Klimaet er så afgørende, at det skal skrives ind i Danmarks vigtigste lov

Søndag kommer en række af landets førende juridiske eksperter med et opsigtsvækkende forslag om en ændring af selveste Grundloven. De vil således have klimaet skrevet ind i landets vigtigste lov.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra Djøfs såkaldte jurapanel, der består af 51 juridiske kapaciteter fra universiteter, domstole, advokatbranchen og interesseorganisationer. Her svarer 57 procent, at landets øverste, juridiske dokument er utidssvarende, når det kommer til beskyttelsen af miljø, natur og klima.

En af landets helt tunge jurister, Jens Elo Rytter, er enig – Jens Elo Rytter er professor i stats- og menneskeret ved Københavns Universitet samt formand for Djøfs jurapanel.

»Min egen opfattelse er, at det er et af de mest brændende, fundamentale spørgsmål for vores generation og i dette århundrede. Derfor ville det være nyttigt at indføje i Grundloven.«

Du kan læse hele artiklen, der også kommer ind på, hvad en sådan »grøn paragraf« skulle ændre, her.

Frank Jensen under pres

Det seneste døgn har budt på en stribe opfølgende historier til fredagens artikel i Jyllands-Posten, hvor to kvinder stod frem med nye anklager mod overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen (S).

En af disse historier kan du finde hos Berlingske, hvor Socialdemokratiets støttepartier i Københavns Borgerrepræsentation kræver handling fra borgmesteren efter de nye anklager om sexisme.

»Det er en helt uacceptabel opførsel og et udtryk for et ekstremt magtmisbrug fra Frank Jensen side,« siger Enhedslistens gruppeformand, Karina Vestergård Madsen.

»Det er fuldstændig uacceptabelt. Man skal kunne gå trygt på arbejde, uanset hvilken stilling man har i Københavns Kommune. Jeg troede helt ærligt, at han var blevet klogere, fordi sagen i 2011 var så voldsom,« siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Krisemødernes søndag

Fredag skrev Frank Jensen på Facebook, at han var ked af, at kvinder havde »følt sig krænket« af hans opførsel. Dette blev lørdag vekslet til en mere uforbeholden undskyldning:

»Jeg tager ansvaret fuldt og helt på mig. Og jeg vil gerne give jer alle min uforbeholdne undskyldning,« lød det blandt andet fra overborgmesteren på Facebook.

Jeg har indkaldt til møde i morgen på Rådhuset for mine partifæller i BR-gruppen, Socialdemokratiet i Københavns...

Posted by Frank Jensen on Saturday, October 17, 2020

Søndag aften er der indkaldt til socialdemokratisk krisemøde om sagen. Klokken 18.30 skal Frank Jensen forklare sig over for sine partifæller.

Vil du blive klogere på sagen, kan du her hos Jyllands-Posten læse om, at partitoppen holder Frank Jensen ud i strakt arm. Eller her hos Berlingske læse, hvorfor DSU-formand i København Cecilie Sværke Priess kræver Frank Jensens afgang som spidskandidat og næstformand.

Søndag er der så også krisemøde i Radikale Venstre efter tvisten mellem Ida Auken og Sofie Carsten Nielsen. Tid og sted er endnu ukendt. Du kan læse mere om krisen i Radikale Venstre – og en ny, opsigtsvækkende alliance i partiet – her.

125.000 danske kvinder som Laura lider af smertefuld og ukendt sygdom

Hun har kastet op, besvimet og følt, at hun ikke fysisk kunne bevæge sin krop. 42-årige Louise Dreisig, der arbejder som journalist hos DR, er en af 125.000 danske kvinder, der lider af den smertefulde og relativt ukendte sygdom endometriose.

Det er en sygdom, der er kendetegnet ved voldsomme smerter under menstruation, ligesom man ofte også oplever udmattelse, smerter under samleje og fertilitetsproblemer.

Selv om endometriose næsten er lige så udbredt som folkesygdommen diabetes, er det en sygdom, få kender til eller taler om.

»Mange patienter har følt sig overset og gået alene med det i lang tid, uden at det er kommet frem i lyset,« siger overlæge og leder på Rigshospitalets endometrioseafdeling Dorthe Hartwell:

I dag er Louise Dreisig velbehandlet og kommer ofte til tjek på Rigshospitalets endometrioseafdeling. Hun håber, der vil komme mere fokus på sygdommen, så flere som hende kan få hjælp.

Du kan læse hele artiklen her.

Regeringen ville droppe kritiseret regel i Arne-aftale – men DF gik imod

Jyllands-Posten dykker sent lørdag aften ned i slutspillet om den omstridte pensionsaftale, der er blevet døbt Arne-aftalen.

Avisen skriver, at regeringen under forhandlingerne lagde op til at sløjfe en særlig regel, der påvirker vilkårene for flere end 300.000 pensionister. Der er tale om en modregning, der betyder, at pensionister trækkes i deres ydelse, hvis deres ægtefæller eller samlever har en indkomst over en vis grænse.

Denne regel ville regeringen undervejs i forhandlingen bruge 460 mio. kr. på at afskaffe, efter at 70.000 danskere havde underskrevet et borgerforslag mod reglen. Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten kritiserede i maj reglen. Alligevel var det Dansk Folkeparti, der kom med et forslag til et kompromis, hvor der ikke stod noget om modregning.

»Partiet lod ikke bare muligheden forsvinde mellem hænderne på sig. DF brugte hænderne til at feje det af bordet. Det er for mig ubegribeligt. Partiet forråder folkepensionisterne og førtidspensionisterne,« siger politisk ordfører Karsten Hønge (SF) til Jyllands-Posten.

Du kan læse den historie her.

Det sker i dag

  • Søndag aften 18.30 holder Socialdemokratiet i København krisemøde, hvor Frank Jensen skal forklare sig efter anklager om krænkelser.
  • Radikale Venstres folketingsgruppe holder krisemøde efter tvist mellem partiets nye leder Sofie Carsten Nielsen og Ida Auken. Tid og sted er ukendt.
  • Der kommer vanen tro nye coronatal. Det sker klokken 14.