Regeringen vil aflive alle mink, men loven giver dem ikke lov: »Det glemmer regeringen bare i sin magtfuldkommenhed«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

 
Selv om statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag meldte ud, at besætningerne på samtlige minkfarme i landet skal aflives på grund af de konstaterede mutationer af covid-19 blandt mink i Nordjylland, har myndighederne ikke i dag lov til at komme ind på minkfarme i resten af landet. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til mandagens overblik.

Uge 45 er overstået, og sikke en uge, med alt fra amerikansk præsidentvalg, til mutationer i minkvirus. Og det er netop de to emner, der fortsat præger dagsordenen, idet vi går ind i en spritny uge.

Vi skal en tur forbi USAs kommende præsident Joe Biden, og hvordan den nuværende præsident Donald Trump håndterer – eller ikke håndterer – nederlaget.

Og så skal vi også tale om mink, for det viser sig nu, at de danske myndigheder ikke har hjemmel til at aflive alle Danmarks minkbesætninger, som det blev fremsat ved onsdagens pressemøde af statsminister Mette Frederiksen (S).

Men først skal vi se på dagens coronatal. I løbet af det seneste døgn har der været hele 891 smittetilfælde i Danmark. Det er 159 færre end dagen forinden.

Bekræftede smittede i Danmark: 55.121
Antal indlagte: 188
Antal indlagte på intensiv: 30
Antal bekræftede døde i Danmark: 743
Antal bekræftet overstået smitte: 40..305
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 50.395.174
Antal dødsfald på verdensplan: 1.256.177

To uger før Joe Biden indsættes, får han en unik chance

Mens Joe Biden lover at forsone og hele en dybt splittet nation, nægter den nuværende præsident Donald Trump fortsat at anerkende sit nederlag.

Og nu har en overraskende drejning fremprovokeret et helt afgørende omvalg den 5. januar.

Det handler om to poster til senatet, der er helt central i det politiske lovgivningsarbejde i Washington D.C. For uden et flertal i Senatet, er det utrolig svært for den siddende præsident at få sine sager stemt igennem Kongressen. Donald Trump har under sine fire år haft et flertal i senatet men ikke i Repræsentanternes Hus.

Det tegnede længe til et nederlag til Demokraterne, men de får nu en unik mulighed for at tage flertallet i senatet, da der skal være omvalg i delstaten Georgia 5. januar, altså knap to uger før at Joe Biden skal indsættes som USAs 46. præsident.

Læs hele Berlingskes analyse af, hvad det kan betyde for Joe Bidens fremtid i Det Hvide Hus her.

Regeringen vil aflive alle mink, men har ikke hjemmel til det

Selv om statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag meldte ud, at besætningerne på samtlige minkfarme i landet skal aflives på grund af de konstaterede mutationer af covid-19 blandt mink i Nordjylland, har myndighederne ikke i dag lov til at komme ind på minkfarme i resten af landet. Det bekræfter Miljø- og Fødevareministeriet over for Berlingske søndag.

Derfor er Fødevareminister Mogens Jensen (S) gået i dialog med partiernes fødevareordførere, og de politiske drøftelser begynder mandag.

De politiske partier begyndte allerede søndag aften at give deres meninger tilkende. Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, skriver på Facebook at partiet »siger nej til en endnu en hastebehandling af en lov, der skal give regeringen for vide beføjelser«, og kalder regeringens udmelding for en »tom trussel«.

»Men regeringens trussel er tom – den har slet ikke hjemmel til det. Det glemmer regeringen bare i sin magtfuldkommenhed.«

»Vi ønsker svar på nogle vigtige spørgsmål, inden vi vil give regeringen nye beføjelser. Og vi ønsker det behandlet i god ro og mag, så der er tid til at få ordentlige svar.«

Berlingske har talt med Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Venstre. Læs mere om hvad de har at sige til forslaget her.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) sagde sent søndag i en skriftlig kommentar om et lovforslag til hastelovgivning, der skal give tilladelse til aflivning af alle mink i Danmark, og som er under udarbejdelse:

»Det er en alvorlig situation, vi står i. Og regeringen har vurderet, at der i denne alvorlige situationen skal handles hurtigt.«

»Regeringen har besluttet, at det hastede situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud.«

VIGTIGE OPLYSNINGER SOM GERNE MÅ DELES: Regeringen har på nuværende tidspunkt IKKE lovhjemmel til at slå raske mink...

Posted by Alex Vanopslagh on Sunday, 8 November 2020

Regeringens tryghedspakke er i strid med forskning

Regeringen vil indføre opholdsforbud på for eksempel pladser og stationer, bøder på 10.000 kroner for overtrædelse, 30 dages fængsel ved gentagelse samt give politiet magtbeføjelser til, uden dommerkendelse, at beslaglægge »dyre jakker, ure, mobiltelefoner«. Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), ved Folketingets åbning.

Men nu siger en lang række kriminologer og forskere fra landets universiteter og uddannelsesinstitutioner fra over for regeringens tryghedspakke. Ifølge 21 forskere sker initiativet, fordi de ikke blot kan se til, når regeringen vil foretage et skifte fra at straffe for reel kriminalitet og lovbrud til at straffe folk for blot at være utryghedsskabende.

Det skriver Politiken mandag.

De skriver blandt andet i appellen, at statsministeren i sin åbningstale henviste til, at »vi må ’forholde os til fakta’, men fakta og den omfattende forskning, der eksisterer på området, indikerer, at der er intet, der taler for, at de øgede magtbeføjelser og sanktionsmuligheder vil have en positiv effekt på de unges adfærd.

Gen-detektiv analyserer dansk minkvirus

I de seneste dage har internationalt fremtrædende viruseksperter analyseret de danske mutationer og deres betydning og løbende lagt resultaterne ud på Twitter. En af dem er den danske Oxford-professor Astrid Iversen, der selv har analyseret den unikke virusvariant og opsummeret de foreløbige resultater for Berlingske.

Hun vurderer blandt andet, at det er vigtigt, at alle mink bliver slået ned.

Herudover afdækker hun en detaljeret historie om en viruskæde, hvor bittesmå stumper af arvemateriale, der er set hos smittede i blandt andet Tjekkiet og Rusland og ikke mindst i et lille pelsdyr, i sidste ende samler sig til en unik enhed i en række smittede nordjyder.

Læs hele den fascinerende analyse her.

Det sker i dag

  • Finansministeren holder mandag klokken 10 pressemøde om forhandlinger om økonomisk stimuli, finansloven for 2021 samt status for den økonomiske situation under corona.
  • En appelret i Marokko ventes at behandle sagen mod Said Mansour – også kendt som boghandleren fra Brønshøj. Han blev udvist af Danmark efter to domme for opfordringer til terror. I hjemlandet er han dømt til døden.