Regeringen vil slå alle landets mink ned, men har endnu ikke lovgivningen på plads

Hvis regeringens beslutning om at aflive alle Danmarks minkbesætninger skal føres ud i livet, skal Folketinget vedtage en lov, der giver myndighederne adgang til minkfarme uden smittede besætninger. Regeringen vil nu fremsætte et hasteforslag.

 
Statsminister Mette Frederiksen meddelte onsdag, at alle landets mink skal aflives. Torsdag præsenterede regeringen række restriktioner i Nordjylland som følge af situationen. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil tirsdag fremsætte et lovforslag, som skal give myndighederne adgang til landets minkfarme.

For selv om statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag meldte ud, at besætningerne på samtlige minkfarme i landet skal aflives på grund af de konstaterede mutationer af covid-19 blandt mink i Nordjylland, har myndighederne ikke i dag lov til at komme ind på minkfarme i resten af landet.

For at myndighederne kan kræve adgang til landbrug for at aflive dyr, skal der enten være konstateret sygdom blandt dyrene, eller landbruget skal ligge i et område med sygdomsudbrud.

Miljø- og Fødevareministeriet bekræfter over for Berlingske, at der er udformet et udkast til et lovforslag, som skal fremsættes tirsdag og hastebehandles.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er gået i dialog med partiernes fødevareordførere, og de politiske drøftelser begynder mandag.

»Det er en alvorlig situation, vi står i. Og regeringen har vurderet, at der i denne alvorlige situationen skal handles hurtigt,« lyder det søndag aften fra Mogens Jensen i en skriftlig kommentar til Ritzau. Han fortsætter:

»Regeringen har besluttet, at det hastede situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud«.

Regeringen har besluttet, at alle danske mink skal aflives. Det kræver dog, at Folketinget stemmer et nyt lovforslag igennem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

LA: Bør ikke være hastelovgivning

Blandt de ordførere, der søndag har fået et opkald fra fødevareminister Mogens Jensen (S), er Liberal Alliances Henrik Dahl.

»Regeringen vil gerne have en hastelovgivning, der skal gøre det muligt at komme ind på farme uden for smitteområdet. Vi synes, at forslaget må behandles i almindeligt tempo. Vores rådgivere på området vurderer, at aflivning på landsplan er en voldsom overreaktion,« siger Henrik Dahl.

Du er ikke nødvendigvis modstander af at aflive minkbesætninger på landsplan?

»Ikke hvis det er proportionalt. Hvis det var en klippefast kendsgerning, at arbejdet med at udvikle en vaccine risikerer at blive slået tilbage til nul, så ville det jo være hele verdens sundhed, vi gambler med. Men det er jo ikke fastslået. Og ud fra, hvad vi fået at vide fra vores rådgivere, er der god tid til at køre det her lovforslag igennem i normalt tempo, med ordentlig tid til at indhente og gennemgå høringssvar,« siger Henrik Dahl.

På Facebook skriver formand for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, at partiet »siger nej til en endnu en hastebehandling af en lov, der skal give regeringen for vide beføjelser«.

VIGTIGE OPLYSNINGER SOM GERNE MÅ DELES: Regeringen har på nuværende tidspunkt IKKE lovhjemmel til at slå raske mink...

Posted by Alex Vanopslagh on Sunday, 8 November 2020

»Det er opsigtsvækkende«

Folketingsmedlem Rasmus Jarlov (K) er først og fremmest forundret over, at det ved onsdagens pressemøde ikke blev nævnt, at der ikke var tale om en ordre, men derimod om et ønske fra regeringens side.

»Det er opsigtsvækkende, for vi har alle siddet med et indtryk af, at regeringen havde beordret, at dyrene skulle slås ned i hele landet. Nu viser det sig, at det faktisk er op til Folketinget,« lyder det.

Han forklarer, at Det Konservative Folkeparti endnu ikke har haft tid til at drøfte forslaget, men at han vil blive meget overrasket, hvis partiet støtter det.

»Vi mener, at der er behov for mere viden, før man træffer så drastisk en beslutning om at slå usmittede besætninger ned,« siger Rasmus Jarlov og kalder forslaget »ekstremt vidtgående og meget forhastet«.

Det Konservative Folkeparti ønsker at sætte forslaget på hold omgående.

»Der skal være et rimeligt forhold mellem omkostninger og risiko. Og lige nu vil det være mere fornuftigt at trykke på bremsen, og få en videnskabelig second opinion samt mere viden om, hvor udbredte disse mutationer er, før man foretager sig noget, der er så drastisk som at udslette et helt erhverv.«

Enhedslisten støtter op om regeringens forslag, fortæller fødevareordfører Søren Egge Rasmussen, som forventer, at partiet vil stemme for hastelovgivningen tirsdag.

»Med de sundhedsrisici der er lige nu, er vi er fortalere for at aflive alle mink i Danmark.«

Hos Venstre ønsker man ikke at tage stilling til, om man vil imødekomme regeringens ønske om en hastelovgivning, før at regeringen mandag fremlægger deres grundlag for beslutningen om at aflive alle Danmarks minkbesætninger. Det siger Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen søndag aften.