Overlæger bag bog om Sundhedsplatformen: »Klart, at der mangler sygeplejersker i hovedstaden«

63 procent af alle forsøg på at ansætte en sygeplejerske i Region Hovedstaden slår fejl, og nu er cirka 200 sengepladser er nedlagt. Det er ikke så underligt, mener to læger bag ny bog om Sundhedsplatformen, for arbejdsklimaet på Region Hovedstadens hospitaler er efter implementeringen af Sundhedsplatformen ødelagt af »management by fear«.

Manglen på sygeplejersker er generel, men værst i Region Hovedstaden. Det skyldes naturligvis flere ting, men implementeringen af det udskældte it-system, Sundhedsplatformen, og den medfølgende hårde ledelseskultur har et hovedansvar, mener forfattere bag ny bog om Sundhedsplatformen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle mangler sygeplejersker, men Region Hovedstaden mangler dem mere end andre. Og det bør mane til eftertanke, mener overlægerne Niels Bentzon og Jacob Rosenberg, som har samlet fem års kritik af Region Hovedstadens udskældte it-system, Sundhedsplatformen, i bogen »Destruktiv Digitalisering«, som udkom tirsdag på FADLs Forlag.

»Der er en generel mangel på sygeplejersker, men når så mange forsøg på at rekruttere sygeplejersker slår fejl i Region Hovedstaden, viser det, at det ikke kun kan handle om løn. Der er noget helt galt med arbejdsmiljøet. Det er klart, at der mangler sygeplejersker i hovedstaden,« siger Niels Bentzon, som er overlæge i brystkirurgi på Herlev Hospital.

I den netop udkomne bog dedikerer de to forfattere et helt kapitel til et forværret arbejdsmiljø efter implementeringen af Sundhedsplatformen, ligesom der er et helt kapitel dedikeret til tyrannisk ledelse.

De to læger kalder det management by fear i en kronik i Sundhedspolitisk Tidsskrift, og det samme har medarbejderne i Region Hovedstadens 112-alarmcentral for nylig kaldt ledelsesstilen her i Berlingske, lige som sygeplejersker ved lægevagt-telefonen 1813 taler om at få patienter for hurtigt ud af røret for at tilfredsstille ledelsens måltal.

»Det er samme fænomen, og vi siger ikke, at det alene er Sundhedsplatformen, der er skyld i ledelsesproblemerne, men når al kritik kvæles hårdhændet, påvirker det naturligvis arbejdsmiljøet langt ud i kæderne. Når der ikke er nogen anerkendelse af utilfredshed overhovedet, får det konsekvenser,« siger Niels Bentzon.

200 sengepladser nedlagt

Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) slog 51 procent af alle forsøg på at ansætte en sygeplejerske fejl i Region Hovedstaden, da STAR opgjorde rekrutteringsproblemer i juni. På landsplan stod det også slemt til. 33 procent af alle stillingsopslag var forgæves. Siden udviklede situationen sig fra slemt til værre. I den seneste opgørelse fra STAR fremgår det, 63 procent af alle forsøg på at ansætte sygeplejersker slår fejl i Region Hovedstaden, som igen ligger 16 procentpoint over landsgennemsnittet.

Det er ikke tilfældigt, at Region Hovedstaden skiller sig uheldigt ud, mener Niels Bentzon.

»Vi uddanner jo mange sygeplejersker lige her i regionen, og det plejede at være sådan, at hvis man kunne få et job i nærheden af hovedstaden, så tog man ikke til Ringkøbing,« siger han, men sådan er det åbenlyst ikke mere.

Ifølge STARs opgørelser er det blot otte procent af sygeplejerskestillingerne, der ikke kan besættes i Vestjylland.

Berlingske har gennem et par uger spurgt Region Hovedstaden til rekrutteringsproblemer, og Region Hovedstaden oplyste i sidste uge til Berlingske, at de mange forgæves forsøg på at ansætte sygeplejersker har ført til, at cirka 200 sengepladser er nedlagt, hvilket svarer til fire procent af sengepladserne i somatikken. Niveauet er cirka det samme i psykiatrien.

Fordi der simpelthen ikke er personale til at tage sig af patienter.

Ond cirkel

Hver gang Region Hovedstaden slår en sygeplejerskestilling op, er medianen to ansøgere per stilling, og når stillinger ikke bliver besat, må hospitaler hyre vikarer, oplyser Region Hovedstaden.

Vikarerne er sygeplejersker, der lader sig hyre ind til en væsentlig højere løn, end de ville få som fastansatte.

»Det ender hurtigt i en ond cirkel, og man må som ansvarlig ledelse spørge sig selv, hvorfor sygeplejersker hellere vil være vikarer, end de vil ansættes fast på hospitalernes afdelinger, hvor de burde kunne udøve deres faglighed, følge patienter og få indflydelse på deres daglige arbejde,« siger Niels Bentzon.

Nøgleordet her er burde.

Ifølge Niels Bentzon og Jacob Bentzon er en af de direkte konsekvenser af implementeringen af Sundhedsplatformen, at alle sundhedsansatte skal bruge mere tid foran en skærm på Region Hovedstadens it-system til fordel for tid med patienter, og samtidig har en af de uheldige bivirkninger af implementeringen af Sundhedsplatformen været en hård topstyring. Samlet har det forværret arbejdsklimaet.

»Vi har ikke statistikker over det, men jeg kender flere sygeplejersker, som er stoppet som en direkte konsekvens af Sundhedsplatformen. Dertil kommer så et forværret arbejdsklima som en indirekte konsekvens, og i et presset sundhedsvæsen skal der ikke meget til, før hospitalsafdelinger ender i en ond cirkel, hvor det bliver meget svært at skaffe personale,« siger han.

Region Hovedstaden oplyser, at der to gange årligt bliver foretaget trivselsmålinger blandt personalet i et forsøg på at følge arbejdsmiljøets udvikling, men de trivselsmålinger giver Niels Bentzon ikke meget for.

»De stiller jo kun de spørgsmål, som de kan tåle at høre svarene på. De spørger for eksempel om de ansattes mulighed for at påvirke deres nærmeste chef, og de fleste har sympati for deres nærmeste chef, som også er klemt af forholdene. Men Region Hovedstaden spørger ikke, hvordan de ansatte har det med den øverste ledelse, som har det øverste ansvar for situationen. Det ville jeg nok se lidt nærmere på,« siger Niels Bentzon.

Berlingske har på baggrund af kritikken fra Niels Bentzon og Jacob Rosenberg i deres bog »Digital destruktion« og kronikken i Sundhedspolitisk Tidsskrift spurgt Region Hovedstaden, om Sundhedsplatformen og eventuel tilhørende hård ledelse kan være blandt årsagerne til, at Region Hovedstaden har større rekrutteringsproblemer end de øvrige fire regioner.

Det spørgsmål har Berlingske ikke fået svar på.