Onsdag aften smed Harry og Meghan en bombe i kongehuset: »Et meget dramatisk kapitel«

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Onsdag aften kom det kongelige britiske par Harry og Meghan med en melding, der hurtigt bredte sig til medier verden over. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Leal-Olivas/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Hermed dagens morgenfriske overblik:

Irakisk militær: To raketter har ramt Den Grønne Zone i Bagdad

Vi begynder med seneste udvikling i den højspændte situation i Mellemøsten.

Onsdag aften dansk tid slog to raketter ned i Den Grønne Zone i Bagdad, oplyste irakisk militær ifølge Ritzau. Efter angrebet var der ikke umiddelbart meldinger om dræbte eller sårede.

Den Grønne Zone er et topsikret område, hvor en række ambassader – deriblandt den amerikanske mission – holder til.

Raketangrebet indtraf et døgn efter, at Iran blandt andet affyrede adskillige ballistiske missiler mod luftbasen Al Asad i Irak, hvor mange amerikanske og cirka 130 danske soldater befandt sig.

Ingen soldater kom til skade under Irans angreb. Statsminister Mette Frederiksen (S) oplyste onsdag, at cirka 100 danske soldater af hensyn til sikkerheden vil blive forflyttet midlertidigt fra Irak til Kuwait.

Elløbehjul bag hundredvis af ulykker

Det kan se let og elegant ud, men er farligt. Berlingske kan i dag oplyse om en ny opgørelse fra Region Hovedstaden om »løbehjulsrelaterede skader«. Den viser, at der i 2019 var 256 elløbehjulsbrugere og 27 fodgængere, der kom til skade. De fleste tilskadekomne er styrtet i soloulykker – 87 procent – mens 7,4 procent er kommet til skade ved at køre ind i et andet køretøj.

Stig Nikolaj Blomberg, Akutberedskabet i Region Hovedstaden

»Vi ser helt klart flere uheld end forventet, og det er vel at mærke uheld, vi ikke så førhen.«


Næsten ingen af de tilskadekomne anvendte hjelm, ni personer kom til skade, fordi de faldt over et elløbehjul, der var efterladt på gaden, mens 34 procent var påvirkede af alkohol eller stoffer, fremgår det.

»Vi ser helt klart flere uheld end forventet, og det er vel at mærke uheld, vi ikke så førhen. Man kan spørge, om det er prisen værd, og under alle omstændigheder kan vi se, at mange ulykker er forebyggelige – for eksempel mange alkoholrelaterede – ligesom det vil være relevant at se på reguleringstiltag i forhold til hastighed og krav om cykelhjelm,« siger Stig Nikolaj Blomberg fra Akutberedskabet i Region Hovedstaden, der har opgjort tallene.

Danske iranere: Vi bliver overvåget af præstestyret

Iranere i Danmark oplyser til dagens Berlingske om situationer, hvor det iranske præstestyre har overvåget eller forsøgt at skræmme dem til tavshed.

Det sker i kølvandet på konflikten i Mellemøsten som følge af USAs drab på den højtstående iranske general Qassem Soleimani fredag.

Professor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen mener, at Iran overvåger personer i Danmark, som de anser for en sikkerhedstrussel.

»Hvor systematisk Iran overvåger danske iranere, ved jeg ikke, men hvis styret ser en risiko, går det aktivt ind. Derfor overvåger de helt sikkert nogle personer i Danmark, som de ved, kan være en trussel,« siger han i artiklen, du kan læse her.

SF vil have karakterloft på studieoptag

Det skal ifølge SF være slut med adgangskrav, der sprænger karakterskalaen, når unge fremover søger ind på en videregående uddannelse, skriver Jyllands-Posten.

Partiet vil lægge et loft over adgangskvotienten, så alle uddannelser, der har adgangskrav på 10 eller derover, i stedet skal tilbyde en optagelsesprøve til elever med et gennemsnit over 10, såfremt der er flere ansøgere end pladser.

»Det skaber et karakterræs, der er usundt for trivsel og læringskultur på ungdomsuddannelserne. Her har mange øjnene så stift rettet mod de høje adgangskvotienter, at de bliver enormt bange for at fejle, fordi de skal have 12 i alle eksamener for at holde alle døre åbne,« siger undervisningsordfører Jacob Mark (SF) til Jyllands-Posten.

Forslaget ville i 2019 ramme 41 af landets cirka 850 uddannelser.

En bombe fra Meghan og Harry

Onsdag aften kom det kongelige britiske par pludselig med en melding, der hurtigt bredte sig til medier verden over.

Parret ønsker ikke længere at have en fremtrædende rolle i det britiske kongehus, men vil i stedet arbejde henimod økonomisk uafhængighed, lød det blandt andet fra prins Harry i et opslag på det sociale medie Instagram.

En udmelding, der af flere iagttagere og kongehuseksperter blev betegnet som højst »usædvanlig« og et »meget dramatisk kapitel« for det britiske kongehus. Ifølge Berlingskes Thomas Larsen viser historien endnu engang nedturen for det britiske monarki.

»De har været igennem så mange skandaler, senest da prins Andrew blev sat i forbindelse med rigmanden Jeffrey Epstein, der er beskyldt for en række seksuelle overgreb. Og nu oplever den stærkt aldrende dronning, at Harry som et af de største talenter og en af de bedste i det britiske kongehus til at gribe ud mod omverdenen, er i færd med en skilsmisse fra kongehuset. På den måde er det et meget dramatisk kapitel, vi er vidner til,« siger Thomas Larsen i artiklen, du kan læse her.

DET SKER I DAG:

Kommunaløkonomisk Forum
Kommunernes Landsforening arrangerer i dag og i morgen Kommunaløkonomisk Forum 2020. Borgmestre og medlemmer af kommunernes økonomiudvalg mødes til debat forud for økonomiforhandlinger med regeringen senere på året. Det begynder i dag klokken 10.30 i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Retssag mod syv mænd tiltalt for vold mod Brøndby-fans
Københavns Byret indleder torsdag sagen mod syv mænd, der alle står tiltalt for at have overfaldet flere Brøndby-fans i et S-tog. Overfaldene fandt sted af to omgange efter opgør mellem FC København og Brøndby 12. august 2018. Alle syv mænd er i alderen fra 21 til 28 år og er tiltalt efter den grove voldsparagraf og for røveri.

Samråd om ministers pressechef
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er i dag kaldt i samråd om ansættelsen af en ny presse- og kommunikationschef i sit ministerium. Samrådet er indkaldt efter ønske af Sophie Løhde (V), der har bedt ministeren svare på, om hun er enig i, at det udfordrer tilliden til partipolitisk neutrale embedsmænd, når syv ud af ni presse- og/eller kommunikationschefer ansat i ministerierne efter folketingsvalget i juni har en særlig tilknytning til Socialdemokratiet eller til de socialdemokratiske ministre.

EM i håndbold starter i dag i Trondheim
Slutrundens værtskab deles mellem Østrig, Norge og Sverige. Danmark spiller den første kamp på lørdag i Malmö.