Harry og Meghans exit udstiller krise i det britiske kongehus

»Megxit«. Der gik ikke længe fra prins Harry og hertuginde Meghans beslutning om træde et skridt tilbage, før kritiske røster meldte sig.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske prins Harry og hertuginde Meghan Markle smed onsdag aften en bombe, da parret annoncerede sin beslutning om at træde et skridt tilbage som »seniormedlemmer« af det britiske kongehus.

Beslutningen skaber ifølge britiske medier en dyb splittelse i den britiske kongefamilie, fordi den blev taget uden at konsultere hverken dronning Elizabeth, prins Charles eller prins William.

I en kort erklæring udsendt af det britiske kongehus lyder det, at »der er komplicerede problemer, som vil tage tid at gennemgå«.

Harry og Meghan vil fremover dele deres tid mellem Storbritannien og Nordamerika – sidstnævnte kontinent kommer hertuginde Meghan oprindeligt fra – når de opfostrer deres nu otte måneder gamle søn, Archie Harrison.

»Efter mange måneder med refleksion og interne diskussioner har vi valgt et skifte dette år for at begynde med at skabe en progressiv ny rolle inden for denne institution,« står der i en erklæring fra prins Harry og Meghan på Instagram.

»Vi har en intention om at træde tilbage som »seniormedlemmer« af den royale familie og arbejde for at blive økonomisk uafhængige, mens vi fortsætter med fuldt ud at støtte Hendes Majestæt Dronningen,« fortsatte parret.

En dyb krise

Det pludselige exit – eller »Megxit«, som begivenheden er blevet døbt i den britiske presse – overrasker blandt andre Jonny Dymond, BBCs kongelige korrespondent.

»Dette er tydeligvis en dyb splittelse mellem Harry og Meghan på den ene side og resten af den royale familie på den anden side. Der er langt flere spørgsmål end svar: Hvad bliver deres nye rolle? Hvor vil de bo, og hvem skal betale for det? Hvilket forhold vil de have til resten af ​​den kongelige familie?« skriver Jonny Dymond i en analyse.

Han mener, at 35-årige prins Harry og 38-årige Meghan har haft succes med at skabe interesse i en bestemt befolkningsgruppe, som andre kongelige ikke formåede, og at parret således var et frisk pust for den gamle institution.

Nu er spørgsmålet, om parrets nye model kan fungere – eller om den ender med at være første skridt på vejen til helt at forlade kongefamilien.

Ifølge Robert Rix, litterat og lektor i britiske forhold på Københavns Universitet, udstiller Harry og Meghans exit en »dyb krise« i det britiske kongehus.

»Kongehuset er i en kæmpekrise nu. Dronning Elizabeth er det faste holdepunkt, og derfor er det helt afgørende, at hun bliver,« siger han.

I mediernes søgelys

Forud for Harry og Meghans beslutning om at træde tilbage fra rampelyset har der udspillet sig en opsigtsvækkende kamp med den britiske presse. For eksempel sagsøgte Prins Harry i oktober medierne The Sun og The Mirror, som han anklager for ulovligt at have aflyttet hans telefonsvarer.

Dengang sammenlignede prins Harry mediernes behandling af Meghan med deres behandling af hans afdøde mor, prinsesse Diana, der blev dræbt i en bilulykke i 1997 efter at have været forfulgt af paparazzoer.

»Jeg mistede min mor, og nu ser jeg min hustru blive offer for de samme stærke kræfter,« lød det fra prins Harry i en udtalelse.

I løbet af de seneste måneder har også en anden britisk prins trukket overskrifter. Prins Andrew besluttede i november at trække sig fra sine offentlige pligter på ubestemt tid efter et BBC-interview om hans bånd til den dømte sexforbryder Jeffrey Epstein.

»Det er et lille antal af kongelige, der efterhånden er tilbage, og som skal holde det hele kørende. At Harry og Meghan trækker sig, er farligt, fordi de implicit siger, at de ikke ønsker mediebevågenhed, men omvendt er kongehuset afhængigt af medierne,« siger Robert Rix.