Nye brud på reglerne i statslig milliardfond – direktør stopper

Innovationsfonden, der tidligere har brudt forvaltningsloven i hundredvis af sager, har også brudt EUs statsstøtteregler, oplyser fonden til Berlingske. Samtidig fratræder fondens direktør.

Innovationsfonden har hovedsæde i Europahuset i Aarhus. Efter en stribe møgsager skal der nu findes en ny direktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere år med forvaltningsrod og ulovlig sagsbehandling i den statslige pengetank Innovationsfonden skiftes der nu ud i fondens øverste ledelseslag.

Det sker samtidig med afsløringen af nye regelbrud – denne gang på EUs statsstøtteregler – i fonden, der er sat i verden for at støtte dansk iværksætteri med milliarder årligt.

Fondens hidtidige direktør, Anne-Marie Levy Rasmussen, fratræder sin stilling til april, oplyser fonden til Berlingske. Nyheden kommer, kort efter at fondens hidtidige bestyrelsesformand, Tina Fanø, blev erstattet af Anders Eldrup.

Innovationsfonden skriver, at Levy Rasmussen »har sagt ja til et nyt job pr. 1. april i en større dansk virksomhed«.

»Derfor har bestyrelsen valgt at konstituere nuværende vicedirektør, Annemarie Munk Riis, som direktør pr. 1. april, når Anne-Marie Levy Rasmussen stopper,« skriver fonden.

Brud på EU-regler

Udskiftningen i ledelsen kommer samtidig med, at der er konstateret nye brud på reglerne i Innovationsfonden – denne gang handler det om EUs regler om statsstøtte.

Berlingske har tidligere afdækket, at fonden har behandlet hundredvis af ansøgninger i strid med forvaltningsloven ved ikke at sende sager i partshøring.

Inden da havde Berlingske beskrevet, hvordan fonden havde sagsbehandlet på kant med reglerne om habilitet – og desuden havde alvorlige huller i sin whistleblowerordning. Desuden har fondens direktion uddelt millioner uden skriftlig bemyndigelse fra bestyrelsen.

Nu viser det sig, at fonden har undladt at indberette støttebeløb til EU-Kommissionen. EUs statsstøtteregler kræver, at støttebeløb på over 500.000 euro skal indberettes til kommissionen. Det har Innovationsfonden ifølge Berlingskes oplysninger undladt at gøre i en række sager de seneste år.

»Innovationsfonden er blevet bekendt med, at der fra andet halvår 2019 til efteråret 2021 ikke er indberettet statsstøtte korrekt,« oplyser fonden til Berlingske.

»Fonden er aktuelt i gang med at sikre de manglende indberetninger og er netop ved at afslutte indberetningen for det seneste halve år.«

Ifølge fonden er årsagen, »at processen for dette ikke har været overleveret fyldestgørende i forbindelse med medarbejderudskiftninger blandt andet på baggrund af udflytningen af fondens hovedkontor fra København til Aarhus.«

Eldrup skal rydde op

Anne-Marie Levy Rasmussen blev udpeget som direktør i februar 2020. I den efterfølgende periode blev en stor del af fondens medarbejdere afskediget, herunder fondens chefjurist, mens andre fratrådte, da fonden flyttede hovedsædet fra København til Aarhus. I samme periode voksede de forvaltningsmæssige problemer i fonden, hvilket Berlingske løbende har afdækket.

I november meldte bestyrelsesformanden, Novozymes-direktør Tina Fanø, ud, at hun ikke ønskede at fortsætte. Og mandag kunne uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) præsentere den tidligere topdirektør i Dong Energy, Anders Eldrup, som ny formand:

»Der har tidligere været en række problemer med forvaltningen i Innovationsfonden, som bestyrelsen har arbejdet målrettet for at rette op på. Med sin kompetence og enorme erfaring er Anders Eldrup den rette til at føre den proces i mål.«

»Det er vigtigt for mig som minister, at fonden drives korrekt, og at der er bred tillid til forvaltningen i en vigtig fond som denne,« sagde Jesper Petersen i den forbindelse.

Anne-Marie Levy Rasmussen skal nu være Head of Global Commercial Operations hos vaccineproducenten Bavarian Nordic.

»Efter et par spændende og transformerende år er vi nået meget langt, og jeg har stor tiltro til fonden som et afgørende instrument for Danmark. Særligt væsentlig er fondens rolle i den grønne omstilling, hvor fokus på internationalisering, en øget koordination i økosystemet samt arbejdet for at få alle talenter i spil, kan være med til at løfte dansk forskning og innovation,« siger hun i en pressemeddelelse.

Samtidig med at fondens hidtidige vicedirektør, Annemarie Munk Riis, konstitueres som direktør, konstitueres Børge Lindberg, nuværende investment officer i Innovationsfonden og tidligere institutleder på Aalborg Universitet, som vicedirektør.

Bestyrelsen i fonden indleder nu processen med at finde en fremtidig direktør.