Ny krænkelsessag i ungdomsparti: Tidligere DSU-formand erkender løgn om exit

Et pludseligt formandsskifte på formandsposten i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i 2017 skyldtes sager om grænseoverskridende adfærd, indrømmer tidligere formand. Fem kvinder har berettet om ubehagelige oplevelser med den daværende formand, oplyser DSU.

Tidligere DSU-formand Lasse Quvang Rasmussen beklager nu »grænseoverskridende adfærd« over for flere kvindelige medlemmer af DSU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Har du eller nogen du kender oplevet seksuelle krænkelser i et ungdomsparti? Så hører vi gerne fra dig på karj@berlingske.dk - alle henvendelser behandles fortroligt.

I november 2017 blev der pludselig skiftet ud på formandsposten i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), da Lasse Quvang Rasmussen forlod posten.

Nu står det klart, at den daværende DSU-formand i 2017 trådte tilbage på grund af grænseoverskridende adfærd.

Onsdag aften gik Lasse Quvang Rasmussen selv ud på Facebook og fortalte om sagen, da han vidste, at flere medier havde historien på vej.

»Kære alle sammen. Jeg har brug for at fortælle noget, der er meget vanskeligt for mig. Flere medier er på vej med historier om, hvorfor jeg trådte tilbage som DSU-formand, og det vil jeg gerne forklare,« skriver han og fortsætter:

»Da jeg stoppede som DSU-formand for halvandet år siden, var det på grund af nogle episoder, som jeg dengang og i dag er uendeligt ked af, hvor jeg var grænseoverskridende i min adfærd over for nogle kvindelige medlemmer af DSU. Det gør mig ondt og det var aldrig min mening. Jeg havde ikke været mit personlige ansvar og mit formandsansvar bevidst, og derfor stoppede jeg som formand for DSU.«

»Jeg har ikke yderligere kommentarer til dette, jeg vil bare endnu engang på det dybeste undskylde overfor de pågældende kvinder, for mine nærmeste og for hele DSU.«

Senere på aftenen kom DSU så med en pressemeddelse om sagen.

Årsagen til formandskiftet var ifølge DSU, at fem kvinder over for DSUs hovedbestyrelsen havde kunnet berette om grænseoverskridende oplevelser med Lasse Quvang Rasmussen i forbindelse med DSU-aktiviteter.

»Sagerne drejer sig om grænseoverskridende bemærkninger og befamlinger i forbindelse med aktiviteter i DSU. For de involverede kvinder skabte det et utrygt rum i vores fællesskab, hvilket selvsagt er helt uacceptabelt,« siger DSUs nuværende forbundsformand, Frederik Vad Nielsen, i pressemeddelelsen.

Under DSUs sommerlejr i 2017 blev en mandlig deltager anholdt efter at være blevet anmeldt for voldtægt af en kvindelig DSUer. Politiet opgav sidenhen at rejse sigtelse. Lasse Quvang Rasmussen tog i forbindelse med anholdelsen stærk afstand fra episoden.

»Nu skal vi passe på hinanden og skabe ro hos de øvrige DSUere, der har deltaget på årets sommerlejr,« skrev den daværende formand dengang i en mail til Ritzau.

DSU arbejdede mod grænseoverskridende adfærd

Lasse Quvang Rasmussen har også tidligere over for Fyens.dk fortalt, hvordan man i ungdomspartiet arbejder med at undgå netop grænseoverskridende adfærd.

Da Sonja Marie Jensen, en byrådspolitiker fra Nyborg, fortalte om sexchikane i Nyborg Byråd, overraskede det ikke Quvang, der kunne fortælle, at man uddanner sine unge kvindelig medlemmer i at undgå sexchikane.

»Sexchikane er noget, vi tager meget afstand fra. Der har været eksempler på sager i DSU for år tilbage, men det er altid noget, vi har slået benhårdt ned på. I dag bruger vi meget energi på at ruste de kvindelige medlemmer til, at de, når de blander sig i debatten vil blive behandlet på andre vilkår, end når en mand gør det. At vi har det fokus, illustrerer hvor stort et problem, det er,« sagde han til Fyens.dk, der kunne fortælle, at de unge kvinder fik at vide, at de skulle sige lodret fra og melde det, hvis chikanen var grov.

Det gjorde fem kvinder kort tid efter. Kvinderne henvendte sig netop til hovedbestyrelsen, fordi Lasse Quvang Rasmussen ikke fulgte de sanktioner, som den tidligere ledelse i partiet havde indført over for ham, ligesom sagerne ikke var blevet taget alvorligt af det daværende forretningsudvalg.

Efter henvendelsen fra kvinderne trådte Lasse Quvang Rasmussen tilbage som forbundsformand. Men skrev på Facebook om sit farvel:

»Jeg er nødt til at stoppe som forbundsformand for DSU. Jeg er overbelastet og jeg er udmattet, og jeg kan derfor ikke varetage alle mine mange opgaver som formand for DSU,« skrev han på Facebook.

DSU: Intern sag

DSU besluttede i 2017 at holde sagen det intern. For kvindernes skyld.

»Kvinderne har ikke ønsket, at denne sag skulle køres i pressen. Det har vi selvfølgelig respekteret, hvilket er baggrunden for, at DSU’s ledelse har håndteret sagen internt fra starten. Vi har hele vejen igennem været i kontakt med de involverede kvinder, og for os har det vigtigste været, at deres ord har vægtet højest i denne sag,« siger Frederik Vad Nielsen.

Sagen fra DSU kommer, efter unge kvinder i Liberal Alliances ungdomsorganisation er kommet med historier om grænseoverskridende adfærd. En 16-årig pige fortæller blandt andet i sit vidnesbyrd, hvordan en mand tog kvælertag på hende og befamlede hende.

»Siden offentliggørelsen af seksuelle krænkelser i Liberal Alliances Ungdom har der imidlertid været en meget stor medieinteresse for sagen. Derfor har vi sammen besluttet, at DSU nu udsender denne pressemeddelelse.«

»Vi er meget kede af denne sag. Det er vigtigt for os, at vores fællesskab er et trygt rum for alle medlemmer af foreningen. Det har været et fokuspunkt for os i mange år, og det vil det fortsætte med at være,« siger Frederik Vad Nielsen.