Nu rammer tidens største debat Christiansborg: »Vi skal være sikre på, at der bliver taget hånd om det, hvis der er en sag«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Nu skal Folketingets Præsidium diskutere sexisme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til denne tirsdags nyhedsoverblik.

I dag vågner børnefamilierne op til den nye og længe ventede streamingtjeneste Disney+, der lanceres i Danmark.

Hvis du har rejseplaner, kommer her en knap så opmuntrende nyhed. Adskillige lande i Europa er fortsat orange – og nu tyder smittetallene altså på, at også Østrig og Holland bliver frarådet, når Udenrigsministeriets rejsevejledninger opdateres.

Før vi kommer til dagens store historier, tager vi et kig på de seneste coronatal, der ser således ud:

Bekræftede smittede i Danmark: 20.237
Antal bekræftet døde i Danmark: 633
Antal bekræftet overstået smitte: 16.437
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 29.190.588
Antal døde på verdensplan: 927.245

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Og så til de øvrige nyheder:

Folketingets ledelse sætter sexisme på dagsordenen

Folketingets Præsidium har ifølge flere medier sexisme på dagsordenen onsdag. Det siger Henrik Dam Kristensen, der er formand for Folketinget, til TV 2 og B.T.

Han vil sørge for, at ofre har et sted at henvende sig, hvis problemet opstår.

»Vi skal være sikre på, at der bliver taget hånd om det, hvis der er en sag,« siger han til TV 2.

Udmeldingen kommer, efter at der den seneste tid har været fokus på krænkende adfærd i mediebranchen – og nu også på Christiansborg.

Præsidiet tager sig af de indre forhold i Folketinget. Det består af en formand og fire næstformænd.

Også Mette Frederiksen (S) gik i går ud i sexismedebatten. Sexchikane er uforeneligt med det samfund, som vi i Danmark ønsker at være, mener statsministeren, der opfordrer arbejdspladser til at bekæmpe sexchikane. Men først og fremmest ligger ansvaret hos den person, der ikke kan finde ud af, hvor grænsen går, mener hun.

»Når alt kommer til alt, starter og slutter det med en kulturændring hos den person, der ikke selv kan finde ud af grænsen,« skriver Mette Frederiksen på Instagram.

Også Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har mandag blandet sig i debatten med et opslag på Instagram.

Han takker først TV-værten Sofie Linde, der ved Zulu Comedy Galla fortalte om sine personlige oplevelser med sexchikane, for at tage hul på en vigtig debat og for at pege på et problem, som vi som samfund skal gøre noget ved.

»Det kræver selvfølgelig, at ledelserne tager ansvar ude på arbejdspladserne,« skriver han.

Tidligere ansatte rejser massiv kritik af sexistisk kultur på TV 2. Nu lover direktør grundig undersøgelse

Den danske mediebranche har med nogle års forsinkelse fået et #MeToo-oprør, og der er tydeligvis meget at tale om.

Berlingske har talt med syv tidligere, kvindelige ansatte i TV 2s nyhedsafdeling, som alle siger, at der har været massive problemer med et sexistisk arbejdsmiljø.

»Som kvinde skulle man være fuckable, hvis man skulle blive til noget. Var man ikke lækker i klassisk forstand, var det ikke karrierefremmende,« siger en tidligere TV 2-medarbejder til Berlingske.

TV 2s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, har efterfølgende lovet at varetage en grundig undersøgelse af TV-stationens kultur. Og undersøgelsen begynder blandt de yngste medarbejdere, nemlig journalistpraktikanterne.

1.615 kvinder har skrevet under på støttebrevet til TV-vært Sofie Linde, da der var deadline for at afgive en underskrift lørdag klokken 12. TV 2s nyhedsledelse valgte derefter at erklære samtlige kvindelige TV 2-ansatte, der har skrevet under på erklæringen, for inhabile. De blev dermed kollektivt fjernet fra dækningen af det sexismeoprør, der lige nu ruller hen over det danske medielandskab.

Læs hele historien her.

Den grønne omstilling slår et stort milliardhul i statskassen

Den grønne omstilling, som skal nås inden 2030, er ikke gratis. Tværtimod.

Især vil indtægterne fra bilafgifter, som forsvinder, skabe et stort finansieringsproblem. Bilkommissionens nylige rapport viser, at de fremtidige manglende bilafgifter vil slå et stort hul i statskassen på syv-otte milliarder. I alt vil den grønne omstilling efterlade et hul i statskassen på 12 milliarder, fordi de nuværende afgifter ikke vil blive ved med at vælte ind. Og hvordan skal det finansieres, uden at det går ud over velfærden?

Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard, er blandt de økonomer, som ikke tror på, at regeringen og Folketinget for alvor tager fat på den virkelige debat om finansiering af det kommende milliardhul i statskassen.

Ifølge Lars Aagaard kan finansieringen af den grønne omstilling blive dyrere end højst nødvendigt, hvis finansiering kun skal komme gennem »symbolagtige skatter, som politisk kan have deres egen logik, men samfundsøkonomisk er dårlige«.

Dansk energi har et forslag til, hvordan Danmark løser finansieringen af den grønne omstilling. Men han ved også godt, at det ikke vil være populært.

Forslaget går på, at bundskatten, som alle betaler, sættes op med en procent for at finansiere omstillingen. Det vil skæppe med omkring 12 milliarder kroner årligt i statskassen.

Læs historien her.

Danske firmaer sælger kinesiske techprodukter fra USAs sorte bog

Stribevis af danske overvågningsfirmaer og elektronikforhandlere sælger i stor stil produkter fra kinesiske producenter, som USA har blacklistet, skriver Jyllands-Posten.

Det er på trods af, at flere danske aktører er enige i amerikanske udmeldinger om, at de kinesiske producenter udgør en sikkerhedsrisiko.

Den delvist statsejede, kinesiske producent af overvågningsudstyr Hikvision og en anden kinesisk overvågningsproducent, Dahua, er på det amerikanske handelsministeriums liste over selskaber, som det er forbudt for amerikanske virksomheder at handle med uden særlig tilladelse. Amerikanerne frygter, at de kinesiske producenter udgør en sikkerhedsrisiko og deltager i systematiske brud på menneskerettighederne.

Læs Jyllands-Postens historie her.

Forslag om kommunal »p-afgift« for skrald og larmende soundbokse i parker

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), har taget et forslag med til landets regering om at indføre afgifter for borgere, der larmer om natten og efterlader affald. Han appellerer desuden til, at salget af alkohol i butikker og kiosker begrænses, så det ikke længere kan købes efter kl. 20.

Københavns Kommune har allerede sat gang i flere tiltag, der skal få bugt med gener fra nattelivet, men ifølge byens overborgmester er det ikke nok.

»Når vi ser nattelivet i Indre By, på Islands Brygge og på Sandkaj, har vi ingen adkomst til for alvor at sige, at det får en konsekvens, hvis man larmer, efterlader affald og urinerer op ad folks døre,« siger Frank Jensen.

Læs historien her.

Det sker i dag:

  • Demonstration på Christiansborg Slotsplads med krav om, at Danmark skal deltage i evakuering af børnene fra den nedbrændte migrantlejr Moria på den græske ø Lesbos.
  • Ny bog om præsident Donald Trump, skrevet af den legendariske amerikanske undersøgende journalist Bob Woodward, udkommer.
  • Israel og De Forenede Arabiske Emirater underskriver fredsaftale i Det Hvide Hus
  • Formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, besøger Grækenland.
  • Den fremtrædende Hongkong-aktivist Joshua Wong skal møde i retten i Hongkong.