Nordvestkvarterets trækplaster på nippet til at springe ud: Nu indføres der regler for de besøgende

I modsætning til sidste år er det i år muligt at glæde sig over synet af Bispebjerg Kirkegårds lyserøde japanske kirsebærtræer. Det bliver dog ikke uden særlige coronaforanstaltninger fra kommunen.

Københavns Kommune indfører regler for Bispebjerg Kirkegårds kirsebærallé for at undgå trængsel og smittefare, når de efterhånden berømte japanske kirsebærtræer springer ud. Billedet er fra en tidligere lejlighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af forårets helt store tilløbsstykker i København er kirsebæralleen på Bispebjerg Kirkegård i Københavns nordvestkvarter, som i denne uge formodes at springe ud. Borgere fra nær og fjern valfarter som regel bevæbnet med mobiltelefoner til kirsebæralleen for at dokumentere herligheden, men under coronaepidemien vil Københavns Kommune indføre regler for de besøgende. Det oplyser TV 2 Lorry.

Når det siges, at kirsebæralleen normalt har mange besøgende, er det noget nær en underdrivelse, for de lyserøde trækroner troner ofte over en sti, der er sort af mennesker.

Sidste år blev konsekvensen imidlertid, at stien blev lukket for adgang på grund af risikoen for smitte i myldret af mennesker.

Også i år indfører Københavns Kommune restriktioner, men en egentlig nedlukning er dog ikke på tale, og det vil stadig være muligt at iagttage de japanske kirsebærtræer på Bispebjerg Kirkegård under nogle særlige forudsætninger, fortæller Jakob Hjuler Tamsmark, der er chef for coronateamet i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, til TV 2 Lorry.

»Vi har stadig et forsamlingsloft, og man skal fortsat holde afstand. Det gør, at vi er nødt til at lave nogle tiltag på og omkring Bispebjerg Kirkegård og selve kirsebæralleen, som skal være med til at sikre en god og tryg oplevelse for de besøgende. Tiltagene er nødvendige for, at vi kan åbne alleen, og de betyder, at man ikke kan slå sig ned med sin picnickurv,« siger Jakob Hjuler Tamsmark.

Tiltagene, som Københavns Kommune sætter i værk, involverer en afspærring og ensretning af enkelte stier på kirkegården, et køsystem og et »gå klik gå-koncept« på selve kirsebæralleen, som skal sikre, at gæsterne ikke står og hænger, efter at de har taget billedet.

I de senere år – før coronaens indtog – har Københavns Kommune måttet skride ind med skiltning og retningslinjer på grund af kirkegårdens popularitet disse dage i foråret.

»De seneste par år har vi desværre haft en del episoder, hvor folk har været så begejstrede over kirsebærtræerne, at de har glemt, hvordan man opfører sig på en kirkegård. Det er for eksempel ikke i orden at slå sig ned med tæpper og picnickurv oven på andre menneskers gravsteder, og det er heller ikke i orden at stille sig op som tilskuer til en urnenedsættelse,« lød det fra enhedschef Christina Dam-Andersen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i en pressemeddelelse i 2019.