Nordsjællands Hospital med besked til gravide og pårørende: I må gerne fravælge en muslimsk læge hos os

I en informationsfolder skriver Nordsjællands Hospital til kommende forældre, at de kan ønske ikke at blive behandlet af personale med en bestemt etnicitet, køn eller religion. Professor i socialret er rystet og kalder det for diskrimination. Hospitalet fjerner nu skrivelsen.

Nordsjællands Hospital fjerner nu en skrivelse, som professor kritiserer for at være diskriminerende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man som gravid eller pårørende ikke ønsker at blive behandlet af en muslimsk jordemoder på Nordsjællands Hospital, kan hospitalets personale muligvis finde en løsning, så man undgår dette.

Hospitalet opfordrer i hvert fald gravide eller pårørende til at gøre personalet opmærksom på det, såfremt de ikke ønsker at blive behandlet af en ansat på grund af dennes »køn, race eller religion«. Det fremgår af en informationsfolder fra 2020, der beskriver de tilbud, som Nordsjællands Hospital tilbyder forældre i et graviditetsforløb.

»Hvis man som patient/pårørende ikke ønsker at tage imod tilbud om undersøgelse eller behandling fra en læge, jordemoder eller sygeplejerske for eksempel på grund af dennes køn, race eller religion, vil vi, hvis det er muligt, forsøge at imødekomme jeres ønske,« skriver hospitalet i folderen, som er tilgængelig på hospitalets hjemmeside.

Hospitalet er desuden villig til at vejlede forældrene i at skifte hospital, såfremt hospitalet ikke kan imødekomme ønsket om at blive behandlet af personale med en bestemt »race, køn eller religion«. Det fremgår dog også af folderen, at hospitalet bemander funktionerne udelukkende på baggrund af faglige kvalifikationer.

Kirsten Ketscher, professor i socialret ved Københavns Universitet, er »rystet« over informationen fra Nordsjællands Hospital. Hun mener, at der er tale om diskrimination, når hospitalet åbner for, at patienter ikke skal behandles af bestemte personer på grund af deres køn, race eller religion.

»Jeg ved slet ikke, hvordan de kan have det stående. Man kan ikke diskriminere på grund af køn, religion eller etnicitet,« siger professoren.

Hun fortæller, at en arbejdsgiver udelukkende skal vurdere en ansat på baggrund af personens faglige evner, når man tager stilling til, om personen kan varetage et job. Derfor kan en patient heller ikke afvise at blive behandlet af en jordemoder med eksempelvis muslimsk baggrund:

»Udgangspunktet er, at man må tage til takke med den, der nu byder sig til. For det, der afgør, om man kan behandle på et hospital, er ikke, hvilket køn eller hvilken etnicitet man har, men fagligheden,« siger Kirsten Ketscher.

Kirsten Ketscher troede, at tiden efterhånden var løbet fra sager som disse.

»Det blev diskuteret for mindst ti år tilbage. Jeg troede, det var gået i sig selv for længst den slags diskussioner. Jeg er meget bedrøvet over at høre, at den stadig ligger på hospitalets hjemmeside,« siger professoren i socialret ved Københavns Universitet om folderen.

»Jeg er simpelthen i chok«

Samira Nawa, der er ligestillingsordfører for Radikale Venstre, har set informationen fra Nordsjællands Hospital til forældrene.

»Jeg har været inde at tjekke det to gange, at det stod der, for jeg kunne simpelthen ikke tro mine egne øjne, men den var god nok. Det stod der,« siger hun og fortsætter:

»Det hidser mig da op, at det simpelthen er en politik fra hospitalets side, at man kan fravælge at blive behandlet af sundhedspersonale, der har bestemt en religion, race eller køn. Jeg er simpelthen i chok over det.«

Hun mener, at Nordsjælland Hospital sender et forkert signal til sine medarbejdere.

»Med dette materiale siger hospitalet, at folk er i sin gode ret til at afvise at blive behandlet af ansatte med bestemte træk. Det er diskrimination set med mine øjne,« siger den radikale ordfører.

»Man får stillet personalet i en dårlig situation med den slags politik.«

Nordsjællands Hospitals vicedirektør, Jonas Egebart, har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men oplyser i et skriftligt svar til Berlingske, at hospitalet nu fjerner formuleringen fra informationsfolderen til forældrene.

»Vores fokus er at give vores patienter og fødende en god behandling og have det bedst mulige samarbejde mellem sundhedspersonale og patient. Som der også står i brochuren, bemander vi efter sundhedsfaglige kvalifikationer. Teksten er en fejl, og den fjernes nu«

Vicedirektør Jonas Egebart har efterfølgende givet et længere interview til Berlingske om sagen. Det kan læses her.

Nordsjællands Hospital har nu fjernet skrivelsen i den pågældende folder.