Hospitalsdirektør lægger sig fladt ned efter formulering om race og religion: »Jeg har skrevet undskyld til medarbejderne i dag«

Nordsjællands Hospital har fået kritik for i en informationsfolder at give gravide og pårørende mulighed for at ønske en anden læge eller jordemoder på baggrund af vedkommendes køn, race eller religion. Nu forklarer hospitalets vicedirektør, at den konkrete sætning var en fejl, og at den har affødt en undskyldning til medarbejderne. Formuleringen er nu fjernet.

Nordsjællands Hospital undskylder nu for en skrivelse, som professor kritiserede for at være diskriminerende. »Det (skrivelsen, red.) kan forstås sådan, at der er noget andet, der er vigtigere end de sundhedsfaglige kvalifikationer,« siger vicedirektør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det væltede ned med kritik over Nordsjællands Hospital, efter at en pjece fra hospitalets barsel- og fødselsafdeling blev beskrevet i blandt andet Berlingske torsdag. Hospitalet skrev i pjecen, at patienter og pårørende kunne gøre personalet opmærksom på det, hvis de ikke ønskede at blive behandlet af en ansat på grund af dennes »køn, race eller religion«.

»Hvis man som patient/pårørende ikke ønsker at tage imod tilbud om undersøgelse eller behandling fra en læge, jordemoder eller sygeplejerske for eksempel på grund af dennes køn, race eller religion, vil vi, hvis det er muligt, forsøge at imødekomme jeres ønske,« skrev hospitalet i pjecen, der er fra 2020.

Nordsjællands Hospital fjernede sætningen inden for få timer, og nu beklager hospitalets vicedirektør, Jonas Egebart:

»Intentionen var at skabe den gode relation mellem patient og behandler, og så er man kommet for skade ved at skrive nogle forkerte ting. Hvis jeg skal gisne, så er det, fordi man har brugt en remse, som man har hørt i andre sammenhænge. Jeg kan simpelthen ikke forklare, hvorfor man har skrevet det sådan,« siger han og uddyber:

»Det er en helt klar fejl, at det stod på den måde. Det er også derfor, at vi fjernede det med det samme.«

Professor i socialret, Kirsten Ketscher, vurderede over for Berlingske torsdag, at det var et åbenlyst eksempel på diskrimination, og at hospitalet derfor burde fjerne sætningen.

Jonas Egebart, du har sagt, at formuleringen kunne misforstås. Det står klart og tydeligt i pjecen, at I vil forsøge at imødekomme ønsket, hvis en patient eller pårørende ikke vil behandles af en person på grund af race, køn eller religion. Hvordan kan det misforstås?

»Det, der blev misforstået, var intentionen. Rigtig mange udlagde det som om, at man havde ret til at fravælge personale. Formuleringen er forkert i alle måder, den kan forstås på. Det var i virkeligheden uklar kommunikation fra vores side.«

Jonas Egebart siger til Berlingske, at der ikke har været eksempler på, at patienter eller pårørende har krævet andre behandlere på baggrund af race eller religion.

»Afdelingen har kun kendskab til sager, hvor nogle kvinder har ønsket at få foretaget en gynækologisk undersøgelse af en kvindelig læge. Når det sker, vil vi se, om det kan lade sig gøre, men vi lægger ikke vagtplanen efter køn, så patienten har ikke krav på det.«

Har sagt undskyld

Hvad mente I, når I brugte ordet race?

»Det kan jeg simpelthen ikke svare på. Jeg ved simpelthen ikke, hvad vedkommende bag formuleringen tænkte.«

Vi har talt med en ekspert, der siger, at formuleringen er diskrimination. Er du enig i det?

»Jeg tror ikke, at jeg er den ekspert, der kan svare på det spørgsmål. Men jeg ved, at det er forkert.«

Hvorfor vil du ikke sige, at der er tale om diskrimination?

»I har talt med en juraprofessor om den vurdering, og jeg er læge. Men jeg ved, det er forkert, og det er ikke de holdninger, vi har,« siger Jonas Egebart og tilføjer, at der ikke må ske diskrimination på Nordsjællands Hospital.

Hvilket signal synes du, I sender til jeres medarbejdere, når I skriver, at en patient i princippet gerne må fravælge en medarbejder på grund af dennes køn, race eller religion?

»Det er ikke et signal, vi ønsker at sende til vores medarbejdere. Jeg har skrevet undskyld til medarbejderne i dag, for det er ikke rimeligt, at der er blevet kommunikeret sådan. Det er ikke i orden, at vi skriver det sådan. Det kan forstås sådan, at der er noget andet, der er vigtigere end de sundhedsfaglige kvalifikationer.«

Vicedirektøren forsikrer, at patienter aldrig har haft mulighed for at fravælge en læge på baggrund af religion eller race i praksis.

»Patienter må sige, hvad de vil, men de har ikke haft ret til at vælge ud fra de kriterier. Det har de heller ikke i dag.«

Var motivet bag formuleringen i virkeligheden, at man ønskede at tage hensyn til patienten?

»Alle afdelinger forsøger altid at få et godt samarbejde med patienten, og nogle gange vil en kvindelig patient have, at hun bliver undersøgt af en kvindelig gynækolog. Andre gange kan det være, fordi kemien mellem læge og patient bare ikke er god. Der prøver vi så at tage hensyn til patienternes situation, der kan være kritisk.«

Han understreger, at det kun er medarbejdernes faglige kvalifikationer, der afgør, om vedkommende kan varetage en bestemt funktion.

»Det næste, vi vil gøre, er at undersøge alt andet materiale til patienter for at være sikre på, at det udelukkende er de sundhedsfaglige kvalifikationer, der fremgår,« siger han.