Nicolaj Coster-Waldau bliver udnyttet i svindelnumre: »Det er nogle sørgelige personer«

Flere kendte danskeres navn og billede bliver misbrugt i falske artikler på Facebook, hvor det fremgår, at kendisserne er svært begejstrede for bitcoin-investeringer. Men det er svindel, og derfor advarer Game of Thrones-stjernen Nikolaj Coster-Waldau nu på Instagram.

Game of Thrones-stjernen Nikolaj Coster-Waldaus er én blandt flere kendte danskere, hvis navn og billede udnyttes i svindelnumre om bitcoin-investeringer. Mandag advarede han imod fupnumrene på sin Instragram-konto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS

Flere kendte danskere oplever, at deres navn uberettiget bliver brugt som blikfang i artikler, der forsøger at lokke danskere til at investere i bitcoins.

På Facebook har man under overskriften »De prøvede at lukke ned for udsendelsen, men så skete dette...« kunnet læse, hvordan kendte danskere som Game of Thrones-stjernen Nikolaj Coster-Waldau, komiker Anders Matthesen, LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen og fodboldstjernen Brian Laudrup, alle er begejstrede for at investere i kryptovalutaen, og hvordan de alle er blevet forhindret i at fortælle om deres handler.

Det skriver Politiken.

Hvis man klikker på linket, der florerer på Facebook, bliver man sendt videre ind på en fiktiv »nyhedsside« med både medierne DR TV, Ekstra Bladet, Finans.dk og Ingeniøren angivet som afsender på siden, der beretter om de kendtes forkærlighed for bitcoin-investeringer. På siden bliver DRs Ida Wohlert (nu ansat hos TV 2, red) »målløs« over de store summer af penge, som de kendte danskere har tjent på deres tilsyneladende gode investeringer.

Men det hele er svindel, og hverken Game of Thrones-stjernen eller de andre kendte danskere er blevet rige på baggrund af de fiktive investeringer. Mandag lagde skuespiller Nikolaj Coster-Waldau en video på Instagram, hvor han advarer mod svindlen med de falske reklamer.

»Der er åbenbart en masse reklamer på de sociale medier, hvor jeg opfordrer folk til at investere i bitcoins og alt muligt. Jeg har intet at gøre med de reklamer, de er allesammen fake, som jeg er sikker på, at de fleste af jer, der måtte have set dem, allerede ved. Men hvis i er tvivl eller bare for et øjeblik overvejer at undersøge dem eller klikke på dem, så lad være, det er bare nogle sørgelige personer, der forsøger at lave nemme penge,« advarer han i opslaget, der indtil videre er set mere end en halv million gange.

»De er ikke uden evner«

Selvom annoncerne er falske, er det ikke nødvendigvis muligt ved første øjekast at gennemskue, at der er tale om et svindelnummer.

Derfor roser Facebooks politiske chef i Norden og Benelux-landene, Martin Ruby, overfor Politiken, at Nikolaj Coster-Waldau beretter om problemet på sin sociale medieprofil.

»Det, at han gør opmærksom på det på Instagram, sender en vigtig besked til brugerne. Og når folk anmelder det, som de ser som falsk indhold til os, kan vi handle på det. Desværre er en anmeldelse ikke automatisk lig med, at man aldrig kommer til at støde på de her opslag fremover,« siger Martin Ruby til Politiken.

Han opfordrer desuden alle til at anmelde det, når de ser falske annoncer og opslag, som forsøger at ligne rigtige nyheder som i dette tilfælde.

Ifølge Politiken fortæller Facebook-chefen, at »de pågældende bitcoin-svindlere er meget dygtige til at omgå Facebooks systemer«, og at Facebook fjerner mange opslag hver dag. Når de fjerner et opslag, tjekker de yderligere alle de opslag, som pågældende person eller organisation har indrykket.

»Men de er ikke uden evner, de gutter, der sidder og gør det her. De har vist sig i stand til at snyde og omgå vores tekniske systemer og manuelle kontroller indimellem. Det er ikke bare den samme mand, der sidder og sender de samme annoncer ind 100 gange,« siger han.

Og selvom Facebook forsøger at stoppe det, er der stadig penge at tjene, vurderer seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk Anette Høyrup.

»Jeg tror desværre, at nogle hopper på den, for vi ser de her annoncer igen og igen. Det er udtryk for, at der er gevinst,« siger hun til Politiken.

Facebook og Forbrugerrådet Tænk samarbejder med politiet for at begrænse de kriminelle opslag, som både er i strid med straffeloven og markedsføringsloven.