Game of Thrones er nomineret til 32 Emmy-priser: Nikolaj Coster-Waldau er en af de nominerede

Emmy-uddelingen er kendt for at nominere de samme flere år i træk, og den tendens er ikke brudt med årets nomineringer. Både Game of Thrones, The Marvelous Mrs. Maisel og Veep, der tidligere har vundet talrige priser, har hevet nogle af de vigtigste nomineringer med hjem. Også en dansker er med på listen: Nikolaj Coster-Waldau er nomineret for sin rolle i serien Game of Thrones.

Den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau er nomineret til en Emmy for sin rolle som Jaime Lannister i HBOs populære serie Game of Thrones. Det er han i kategorien bedste mandlige birolle i en dramaserie. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS

Internationale medier og i særdeleshed kulturmedier har spekuleret i, hvem der ville blive nomineret til årets Emmy-priser, der uddeles i Los Angeles i september. Alle var de enige om, at Game of Thrones ville blive den serie, der hjemtager flest af de eftertragtede nomineringer. Nu er de nominerede blevet afsløret i en livestream og på en liste på Emmy Award's hjemmeside.

Det er tydeligt, at Game of Thrones dominerer listen over de nominerede - og det gælder også de store nomineringer. Serien er i alt nomineret 32 gange. Det på trods af, at seriens ottende og sidste sæson, der blev sendt over foråret, er blevet mødt med kritik af fans. Flere arbejdede sågar for at få skrevet seriens finale om. Serien har vundet 47 Emmy-statuetter for de første syv sæsoner.

Både Kit Harrington, der spiller Jon Snow, og Emilia Clarke, der spiller Daenerys Targaryen, er nomineret for henholdsvis den bedste mandlige og bedste kvindelige hovedrolle i en dramaserie. Samtidig er Game of Thrones nomineret for den bedste dramaserie. En dansker tilslutter sig det fornemme selskab: Danske Nikolaj Coster-Waldau, der i serien spiller Jamie Lannister, er nomineret for bedste mandlige birolle i en dramaserie.

Det er i år 71. gang, at Emmy Award bliver uddelt. Sidste år løb »Game of Thrones« med den pris for bedste dramaserie, mens »The Marvelous Mrs. Maisel« løb med prisen for den bedste komedieserie, og det kan altså ske, at den historie gentager sig. Emmy-uddelingen er da også kendt for at nominere mange af de samme serier år efter år, og den tradition er ikke blevet brudt med årets nomineringer. For øvrigt var det sidste år første gang nogensinde, at streamingtjenesten Netflix modtog flere Emmy-nomineringer end konkurrenten HBO. Netflix fik 112 nominering mod HBOs 108.

Lars Mikkelsen modtog sidste år en Emmy for sin rolle som Johannes Krogh i DR-serien »Herrens Veje.« Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW KELLY.

Kun en dansk skuespiller har vundet en Emmy

Sidste år skete der med danske øjne noget skelsættende, da Emmy-uddelingen fandt sted. Det var første gang, en dansk skuespiller modtog en Emmy. Det var Lars Mikkelsen, der modtog en Emmy for sin præstation som præst og patriark i Johannes Krogh i DR-serien »Herrens Veje.« Tidligere har Sofie Gråbøl været nomineret for sin medvirken i »Forbrydelsen« og Sidse Babett Knudsen for sin medvirken i »Borgen,« men ingen af to danske skuespillerinder løb med prisen.

»I Danmark har vi i mange år været frontløbere på drama, og denne pris sætter streg under, at man stadig kan regne med os. Jeg er så glad og beæret,« lød det fra Lars Mikkelsen.

Det er dog langtfra første gange, at en DR-serie modtager en nominering til de eftertragtede Emmy-priser. 22 gange er DR-serien blevet nomineret. Fire gange løb en DR-serie med prisen for bedste udenlandske dramaserie. Det skete med »Livvagterne« i 2009, »Ørnen« i 2005, »Nikolaj og Julie« i 2003 og »Rejseholdet« i 2002. I 2016 modtog DR en Emmy Directorate Award for at skabe banebrydende TV-dramatik gennem flere år. Desuden vandt »Unge Andersen,« der handler om H.C. Andersen og blevet til i samarbejde mellem Nordisk Film og DR, i 2005 prisen for bedste udenlandske miniserie.

Vinderne ved dette års Emmy-uddeling bliver uddelt i Microsoft Theater i Los Angeles den 22. september. Alle de nominerede kan ses her.