Emmy-nomineringerne sætter streg under, at kvinder også er sjove

I USA og andre fremtrædende film-og TV-nationer råber tidsånden efter flere kvinder, flere homoseksuelle og flere etniciteter på skærmen. Det råb er ikke nyt, men årets Emmy-nomineringer vidner om, at tendensen for alvor er ved at slå igennem. Og at kvinder er de sjoveste i amerikanske komedieserier.

Skuespilleren Julie Louis-Dreyfus er nomineret til prisen for bedste kvindelige hovedrolle i en komedieserie for sin utrættelige indsats i serien »Veep.«  Serien er også nomineret til at være den bedste komedie i et felt af serier, der næsten alle har en kvinde i hovedrollen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske skuespillerinde Julia Louis-Dreyfus er et billede på en tendens i amerikansk kultur. Hun er nemlig hovedrolleindehaver i den populære komedieserie »Veep,« hvor hun spiller den karikerede vicepræsident Selina Meyer. Julia Louis-Dreyfus har allerede otte Emmy-statuetter stående for individuelle præstationer, og nu kan den niende være på vej, for hun er atter nomineret, denne gang for sin indsats i »Veep«, der allerede har modtaget 17 Emmy-statuetter og været nomineret 68 gange.

»Veep« er også nomineret til at modtage prisen for bedste komedieserie. Interessant er det, at seks ud af syv de nominerede serien i kategorien har enten kvindelige hovedroller eller fremtrædende kvindelige karakterer. Det gælder »Fleabag,« »Russial Doll,« »The Good Place,« »The Marvelous Mrs. Maisel,« »Schitt's Creek« og naturligvis også »Veep.«

Den amerikanske kulturbranche har længe skreget efter mere diversitet i film og TV-serier: I forhold til seksualitet, etnicitet og selvsagt også køn. En opgørelse fra San Diego State Universitys forskningcenter for kvinder i TV og film for 2018 viser, at der i filmgenren var 31 procent kvindelige protagonister. Det er en fremgang på syv procent i forhold til året forinden. Men opgørelsen præsenterede ikke kun gode nyheder for diversitetsfortalerne: Kvinder havde kun hovedroller i 36 procent af de mest sælgende film, hvilket var færre end det foregående år.

Historieskrivning

Diskussionen er ikke ny, men udviklingen henimod et mere mangfoldigt film- og TV-billede bevæger sig langsomt. Årets Emmy-nomineringer er dog et skridt i den rigtige retning for dem, der advokerer for flere kvindelige, sorte og LGBTQ-hovedroller, og den kilometerlange liste har fået især de amerikanske kulturmedier til at juble.

En af dem, der jubles over, er skuespilleren Billy Porter, der er nomineret for bedste mandlige hovedrolle i en dramaserie. Med nomineringen er det første gang nogensinde, at en sort, homoseksuel mand er nomineret i den kategori, og selvsagt jubler internationale queer-medier med. Billy Porter spiller hovedrollen Pray Tell i TV-serien »Pose«, der dramatiserer fortællingen fra de brune homo- og queer-miljøer i 80ernes og 90ernes New York.

Billy Porter er den første homoseksuelle og sorte mand, der er nomineret til bedste mandlige hovedrolle i en dramaserie. Det er han for sin rolle i HBO-serien »Pose.« Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER FOLEY.

Emmy Awards har ry for at være forudsigelige, men der er en lang række overraskelser gemt på listen over årets nominerede. Serien »Fleabag« har således modtaget helt 11 nomineringer for sin anden sæson, på trods af, at seriens første sæson ikke fik nogen nomineringer. Komedieserien »Schitt's Creek« med fem sæsoner i bagagen er også blevet nomineret for første gang (og endda i tre store kategorier), og det feministiske ikon Beyoncé har fået kastet en nominering efter sig for sin Netflix-special »Homecoming.« Det er blot nogle af de overraskelser, som internationale medier har bemærket.

​Overraskelserne stod i kø

Television Academy, der står bag Emmy-uddelingen, har for vane at kaste mange nomineringer efter de samme serier, og denne tendens har gentaget sig i år. Det er mest tydeligt, når man kigger på det antal nomineringer, »Game of Thrones« har modtaget for  ottende og dermed også allersidste sæson. Serien er nomineret intet mindre end 32 gange, og danske Nikolaj Coster-Waldau melder klar til kamp om prisen for bedste mandlige birolle for sin indsats som den søster-forelskede Jaime Lannister. Nikolaj Coster-Waldau var sidste år nomineret for samme rolle, men hans chancer spås i år at være større, fordi Jaime Lannister har været mere fremtrædende den seneste sæson.

»Game of Thrones« slår den tidligere rekord for antal nomineringer fra 1994, hvor serien »NYPD Blue« fik 27, og de nominerede til prisen for bedste kvindelige birolle i en dramaserie er også domineret af kvinder fra »Game of Thrones«. Skuespillerne bag Arya Stark, Cersei Lannister, Sansa Stark og Brienne of Tarth står således for fire ud af de seks nominerede i kategorien.

Dette års Emmy-uddeling finder sted 22. september i Microsoft Theater i Los Angeles, og nu kan vi blot se til, mens amerikanske kulturmedier kappes om at gætte, hvem der får statuetterne. Én ting er dog sikker. Årets Emmy Award har allerede cementeret, at kvinder er sjove.