Nazi-lækagen

En gruppe danske mænd har i årevis været en del af et ekstremt netværk for nynazister. Vold, mord og terror blev hyldet. I mange år var mændene anonyme. Det er de ikke længere.

Peter var i flere år aktivt medlem af det nynazistiske forum Iron March. Han vil ikke genkendes på billederne. I en artikelserie har Berlingskes gravegruppe kortlagt og skabt kontakt til danske nynazister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Terroristen Brenton Tarrant angreb i marts to moskeer i Christchurch i New Zealand og dræbte 51 uskyldige mennesker. I august dræbte amerikanske Patrick Crusius 22 personer i El Paso i Texas. Og i oktober forsøgte en 27-årig mand at storme en synagoge i den tyske by Halle og skød to tilfældige på gaden.

I løbet af 2019 er verden blevet ramt en stribe terrorangreb begået af højreradikale ekstremister.

Selv om gerningsmændene ofte betegnes som såkaldt ensomme ulve, har gerningsmændene ofte været en del af en større flok fra internettets mørke afkroge.

Offentligheden har groft sagt aldrig fået indblik i, hvordan radikaliseringen på det yderste højre foregår.

I en artikelserie går Berlingske tæt på danske højreradikale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Kiær.

Men i november 2019 blev brugernavne, emailadresser og private beskeder fra det ekstreme online-forum Iron March lækket. Med udgangspunkt i materialet har Berlingske kortlagt og sporet en række danske mænd, som har hyldet terror og haft tæt forbindelse til ekstreme internationale nazi-grupperinger. Vi har også skabt kontakt til flere af højreekstreme personer.

Lækagen fortæller en historie, som er større end et enkelt onlineforum. Materialet giver et unikt indblik i, hvordan online-radikalisering fungerer, og hvad der i yderste fald kan føde en terrorist.

Udvalgte artikler:

Den tidligere nynazist Peter downloadede bombemanualer fra Iron March og var klar til at begå vold. Det kan du læse mere om her.

Men selv om Peter var voldsparat, downloadede bombemanualer og ønskede at skaffe våben til Danmark, blev han aldrig kontaktet af Politiets Efterretningstjeneste (PET). Det kan du læse mere om her.

Den danske mand Anders var også en del af netværket, som mødtes i den virkelige verden. Hans historie kan du læse her.

En tredje dansk mand fra netværket var tæt på at blive føjet til listen over Iron March-medlemmer involveret i mordsager. Den opsigtsvækkende sag har vi oprullet her.

Netværket trækker også tråde til den danske gren af grupperingen af Den Nordiske Modstandsbevægelse, også kendt som Nordfront. Det kan du læse mere om her.

Du kan læse den overordnede historie om lækagen her.

Og du kan få et særligt indblik i, hvordan man online radikaliserer unge mennesker i artiklen her.

Du kan også komme med bag om undersøgelsen. Det har været et omfattende arbejde at spore de danske mænd og finde deres identitet, fordi de som udgangspunkt kun optræder med et brugernavn og en emailadresse. Læs mere om metoden til at spore mændene her.

 

Tilbage til gravegruppens forside her.