Næstformandsfavorit vil ikke være formand: »Jeg har ingen ambition om at begynde at gå med diademer«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Stephanie Lose har ingen ambitioner om senere at blive formand i tilfælde af, at Venstre vælger hende som næstformand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

God lørdag morgen og velkommen til dagens overblik.

Inden vi når til dagens vigtigste nyheder, er vi nødt til at runde to centrale nyheder fra i aftes – om ikke andet for at starte overblikket i det positive hjørne.

For positive nyheder må man sige, at det var, da Sundhedsstyrelsen i går præsenterede den fulde vaccineplan.

Af den fremgår det, at alle danskere, der har takket ja til vaccine, allerede kan være vaccineret i slutningen af juni. Det er første gang, at myndighederne nu sætter en slutdato på de problemer, danskerne har befundet sig i i ti måneder.

Yderligere blev det også meldt ud i går, at Danmark har sikret sig 3,9 millioner af de doser vaccine, som EU har indkøbt fra Pfizer og BioNTech.

Hvis ikke det giver et smil på læberne, ved jeg ikke, hvad der skal kunne gøre det.

Derpå videre til dagens tal.

Dagens tal

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 178.497 (+1.660)
Indlagte: 864 (+3)
Indlagte på intensiv: 138 (+4)
Antal døde: 1.517 (+30)
Bekræftede smittede på verdensplan: 88.446.992
Døde på verdensplan: 1.905.911

Tal i parentes angiver de seneste ændringer.

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Og nu videre til dagens andre store historier.

Sofie Carsten Nielsen omfavner Løkkes midteroprør

1. januar meldte Venstres tidligere statsminister og formand Lars Løkke Rasmussen sig ud af Venstre og smækkede med døren med en gentagelse af sin appel fra valgkampen om samarbejde på midten.

»For at blive frigjort af højrefløjens ultimative krav. Og med et ønske om at frisætte den reformvillige del af den socialdemokratiske bevægelse fra venstrefløjens jerngreb,« skrev Løkke Rasmussen i sin begrundelse på Facebook, da han meldte sig ud af Venstre.

De Radikales Sofie Carsten Nielsen er helt enig i den analyse. Hun mener, at både rød og blå blok i Folketinget i dag er låst af yderfløjene.

»Der er ingen ende på det, hvis man først låser sig til en af siderne, så har det ingen bagkant. Og det ser vi den ekstreme side af i USA. Der har siddet republikanere i alle fire år, som ikke har ikke sagt fra overhovedet,« siger hun.

Læs hele interviewet med Sofie Carsten Nielsen her.

I går kom det også frem, at Lars Løkke Rasmussen ønsker at oprette et politisk netværk og mødested. Det kan du læse mere om her.

Venstres måske kommende næstformand afviser at have formandsdrømme

Fra et interview med en politiker til et andet. Denne gang skrevet af kollegaerne på Politiken.

De har talt med Stephanie Lose (V), som er formand for Region Syddanmark, i forbindelse med at hun stiller op til posten som næstformand for Venstre efter Inger Støjbergs afgang. Til Politiken forklarer hun, at hun ikke har ambitioner om at blive formand på sigt, i fald rollen som næstformand skulle tilfalde hende:

»Det er åbenlyst for enhver, at der er brug for, at der er én, som har en helt tydelig anden forankring udenfor Christiansborg, som bestrider næstformandsposten. Så man kommer udover den der evindelige kronprinsesse- og kronprinsediskussion og forventning om, at det er den næste formand. Jeg kan sige meget, meget klart, at jeg har ingen ambition om at begynde at gå med diademer.«

Ramadansang medfører hadbeskeder og trusler

Vi skal også forbi en nyhed fra Information.

Vores kollegaer i Sankt Annæ Passagen har skrevet om medlemmerne af Højskoleudvalget, der har modtaget hadbeskeder og trusler.

Det sker, da udvalget – der står bag den nyeste udgave af Højskolesangbogen – har fravalgt den populære Shu-bi-dua sang »Danmark« fra 1978. Til gengæld har de tilføjet sangeren Isam Bs sang, der handler om ramadan.

»Perkersang i Højskolesangbogen – forræderi,« lyder en af de hadefulde beskeder, som pianist og medlem af Højskoleudvalget Mathias Hammer har modtaget.

Til Information fortæller han, at han har modtaget over 40 beskeder, hvoraf langt de fleste er hadefulde eller krænkende ytringer eller deciderede trusler.

»Det har været voldsomt at opleve, hvor meget vrede der er derude,« siger Dy Plambeck til Information, der også er medlem af udvalget og har modtaget hadefulde beskeder.

TV 2-direktør gør status over undersøgelse: »Nu tager vi ansvaret«

Vi slutter overblikket med en historie fra AOK.

Undersøgelsen af den sexistiske kultur hos TV 2 er nemlig slut nu.

14 indberetninger førte til videre behandling af advokater, og fem sager førte til sanktioner, viser den eksterne advokatundersøgelse af hele TV 2.

I undersøgelsen har nuværende og tidligere ansatte kunnet indberette deres oplevelser. Nogle af henvendelserne har TV 2 håndteret internt, mens en række sager har krævet videre behandling af advokatbureauet Norrbom Vinding.

TV 2s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, er selv overrasket over undersøgelsens udfald.

»Der er ting, der har overrasket mig. Virkelig. Havde jeg kendt til sagerne eller omfanget af det tidligere, håber jeg også, jeg havde kunnet været i stand til at agere på det. Det vigtigste er, at når der i dag lander en viden på mit bord, så skal jeg tage den alvorligt. Jeg kan ikke handle på noget, jeg ikke ved. Nu må jeg konstatere, at der er ting, der skal laves om. Nu tager vi ansvaret,« siger hun.

Dagens citat

Efter 12 timers udelukkelse fra Twitter er præsident Donald Trump hurtigt tilbage på det sociale medie. Det udnytter han til at ytre, at hans mange tilhængere også i fremtiden »vil have en STOR STEMME langt ind i fremtiden«.

Se det fulde citat her: