Sundhedsstyrelsen klar med fuld vaccineplan: Her kan du se, hvornår du bliver vaccineret

Sundhedsstyrelsen har fredag eftermiddag fremlagt en fuld vaccineplan i form af en kalender, der viser at alle borgere kan være vaccineret 27. juni. I kalenderen kan enhver se en præcis prognose for, hvornår de kan blive vaccineret mod coronavirus.

De første vacciner mod coronavirus bliver givet på Hvidovre Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

De fleste har øjnene stift rettet mod vacciner, mens de kæmper med coronatræthed, et stigende antal restriktioner og udsigten til mere smitsomme coronavarianter fra udlandet.

For vacciner er vejen tilbage til en tryg, social og velkendt hverdag. Og efter knap et år med coronapandemien, bringer Sundhedsstyrelsen nu håb om udbredt flokimmunitet allerede først på sommeren.

Ud fra nuværende oplysninger lyder Sundhedsstyrelsens prognose, at alle voksne danskere kan være vaccineret inden 27. juni.

To vacciner er indtil nu godkendt i EU, men efterspørgslen er fortsat langt større end det antal vacciner, der bliver leveret til Danmark. Derfor har Sundhedsstyrelsen løbende arbejdet med en prioritering af, hvem der står forrest i køen.

Hidtil har listen bestået af 12 grupper af borgere, som har stået til at blive vaccineret i prioriteret rækkefølge. Men nogle grupper er lige siden vaccinerne landede 26. december blevet vaccineret sideløbende.

For at imødekomme forvirring og tvivl – og for at lette presset på de praktiserende læger, der den seneste tid er blevet ringet op af patienter desperate efter at få en vaccine – har Sundhedsstyrelsen fredag eftermiddag fremlagt en ny kalender med en klar prognose for vaccinationer ud på styrelsens hjemmeside.

GRAFIK

Vaccinationskalender

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle personer, der er i særlig risiko, personale i sundheds- og plejesektoren samt samfundskritiske funktioner vil være blevet tilbudt vaccination inden april. Forventningen er at kunne begynde at tilbyde vaccination til den øvrige befolkning i slutningen af foråret eller starten af sommeren.

Den nye kalender er lavet på baggrund af Sundhedsstyrelsens nuværende forventninger til fremtidige leverancer af vacciner, og den vil løbende blive opdateret.

Indtil videre er det vaccinen fra Pfizer/BioNTech og senest vaccinen fra det amerikanske biotekfirma Moderna, der er blevet godkendt.

»Det er dejligt, at vi nu vil råde over endnu flere vacciner i det danske vaccinationsprogram. Men her i starten får vi desværre ikke så mange vacciner, som vi kunne ønske, og derfor prioriterer vi fortsat forebyggelse af alvorlig sygdom og død højest og fordeler vaccinerne efter det princip, efterhånden som de kommer. Derfor må man ruste sig med lidt tålmodighed, hvis man ikke er en af de grupper, som først får tilbud om vaccination«, udtaler Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i en pressemeddelelse og fortsætter:

»Alle, som vaccinerne er godkendt til, skal nok få tilbuddet om vaccine senere på året, når vi får flere vacciner«.

Når det bliver ens tur til at få tilbuddet om at modtage en vaccine, får man automatisk besked i sin e-Boks eller også modtager man et fysisk brev med posten. Alternativt kan man få beskeden via ens arbejdsgiver, oplyser Sundhedsstyrelsen.

»Du skal ikke kontakte din praktiserende læge om tidspunkt for vaccination, for det kan din læge ikke svare på,« understreger Søren Brostrøm.

Danmark har indtil nu modtaget 93.600 doser af BioNTech/Pfizer-vaccinen, som blev godkendt i EU kort før jul, viser tal fra Statens Serum Institut. Fra næste uge forventes det, at der foruden yderligere knap 50.000 doser fra BioNTech/Pfizer vil komme en sending på 5.000 doser med den nyligt godkendte Moderna-vaccine.

Danmark har indtil videre købt 4,6 millioner vacciner fra Pfizer/BioNTech. Fredag eftermiddag skrev sundhedsminister Magnus Heunicke på Twitter, at man har sikret sig 3,9 millioner ekstra doser efter en ny EU-aftale med Pfizer og BioNTech.

En »væsentlig« del af doserne forventes at blive modtaget i løbet af andet kvartal i 2021, skriver Magnus Heunicke.

Desuden kan en tredje vaccine fra samarbejdet mellem det svenske AstraZeneca og Oxford Universitet muligvis blive godkendt i slutningen af januar, skriver Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) på Twitter.