Myndighedernes coronaopgørelser viser ikke smittens fulde omfang – det er »noget rod«

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblik over dagens vigtigste historier om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

De daglige opgørelser over danske coronatal er ikke helt fyldestgørende, for de medregner ikke tallene fra private udbydere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til endnu et morgenoverblik, hvor vi i dag tager hul på en ny uge. Denne mandag morgen skal vi blandt andet forbi de coronaopgørelser, som gennem året har vist os, hvordan det står til med coronaepidemien. Nu viser det sig, at tallene ikke viser det fulde billede.

Vi skal også forbi Berlingskes Guld1000-liste for 2020 og banden Loyal To Familia, som får stadig flere medlemmer trods et forbud mod banden.

Inden vi dykker ned i disse historier, skal vi dog se nærmere på søndagens coronatal, som er udarbejdet af Statens Serum Institut. Vi skal også vende blikket mod coronasituationen verden over.

  • Antal bekræftede smittede i Danmark: 29.680
  • Antal helbredte i DK: 22.716
  • Antal døde i DK: 658
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 35.078.236
  • Antal døde på verdensplan: 1.036.104

Mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Og nu videre til dagens øvrige nyheder.

Berlingskes Guld1000-liste

Vi retter først blikket mod Danmark, hvor Berlingske igen i år har udarbejdet en opgørelse over de 1.000 største danske virksomheder målt på omsætning, Guld1000-listen. Det viser sig, at Danmarks største virksomheder var i fremgang, før coronakrisen ramte.

Ikke overraskende er A.P Møller – Mærsk i førertrøjen, mens der er hård kamp om de følgende pladser på listen, hvor man blandt andet finder Novo Nordisk, Vestas, Danish Crown og Arla.

Guld1000-listen omfatter Danmarks 1.000 største ikke-finansielle virksomheder. De finansielle virksomheder er behandlet i en særskilt opgørelse, som du kan tage et kig på her.

Der er desuden meget mere om #Guld1000 at læse i Berlingske Business i dag.

Loyal to Familia vokser trods forbud

I bandemiljøet har den københavnske bande Loyal To Familia fået flere medlemmer, selv om banden i januar blev forbudt.

Det kan Berlingske fortælle her til morgen. Loyal To Familia er den første forening, som i nyere dansk retshistorie er blevet forbudt, men dette sætter ikke en stopper for, at bandens medlemstal vokser, og at banden fortsat kan være i konflikt med andre bander.

Ifølge Berlingskes oplysninger viser dokumenter fra Rigspolitiet, at LTF siden marts har ligget i væbnet konflikt med banden Husum-gruppen.

Undersøgelse: Kun hver anden dansker vil lade sig vaccinere mod corona

Og så til en coronahistorie. 52 procent af de adspurgte danskere svarer ifølge en undersøgelse ja til, at de vil følge sundhedsmyndighedernes råd, såfremt det anbefales at lade sig vaccinere med en godkendt vaccine mod coronavirus.

Det skriver Jyllands-Posten.

Undersøgelsen er foretaget af forskergruppen under det såkaldte Hope-projekt på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet. Hope-forskerne har spurgt et repræsentativt udsnit af befolkningen – i alt er 500 blevet spurgt.

Desuden skriver avisen, at det ifølge professorer især er frygten for oversete bivirkninger og forhastede godkendelser, der kan være grunden til, at kun 52 svarer klart ja til at tage imod en vaccine.

Derimod er en stor gruppe ifølge undersøgelsen usikker med hensyn til en vaccine. Det bekymrer eksperter, da op imod 85 procent af en befolkning skal vaccineres for at opnå flokimmunitet, og hvis samfundets svage borgere skal beskyttes mod virussen.

Sundhedsmyndigheder registrerer ikke test, som er foretaget af private udbydere

Når de nye coronatal hver dag bliver opdateret, er tallene ikke helt så dækkende, som mange formentlig har troet, for sundhedsmyndighederne registrerer ikke de tusindvis af test, som bliver foretaget af private udbydere.

Det skriver Politiken.

Og dette er ifølge Angeliki Krogfelt, professor i medicinsk mikrobiologi ved Roskilde Universitet, noget »værre rod«, som hun udtrykker det over for Politiken, for det kan hindre et fyldestgørende billede af smitteopsporingen og overvågningen af epidemien.

Desuden kan Politiken fortælle, at de private leverandører gerne vil levere data, men at Statens Serum Institut (SSI) ikke har systemerne til dette på plads. Det oplyser flere leverandører til avisen. Politiken har også læst e-mail fra SSI til en leverandør, der bekræfter, at man ikke kan modtage informationerne i de relevante databaser.

Coronaplan, der skulle lanceres i efteråret, er endnu ikke kommet

Og så til en politisk coronahistorie. I juni varslede statsminister Mette Frederiksen (S), at regerigen ville fremlægge et såkaldt nationalt varslingssystem til efteråret. Varslingssystemet skulle indebære planer for tiltag i tilfælde af lokal smittespredning og sikre større gennemsigtighed med hensyn til myndighedernes restriktioner.

Planen er dog endnu ikke præsenteret, selv om vi for længst er gået efteråret i møde, skriver Berlingske.

Venstre og flere aktører i erhvervslivet vurderer, at regeringen er alt for sent ude, og de mener ikke, at planen kan vente længere. Kritikken går blandt andet på, at der ikke er tilstrækkelig gennemsigtighed med hensyn til nye coronarestriktioner, og Venstre henviser blandt andet til, at restaurationsbranchen havde mindre end 24 timer til at implementere de seneste restriktioner, der blev indført fra 18. september.

Det sker i dag:

I dag er det FNs internationale lærerdag, som hvert år bliver fejret af over 100 lande 5. oktober. Dagen markerer lærernes rolle som undervisere, og som medvirkende til at udvikle aktive medborgere i et moderne samfund. Lærerens dag er desuden med til at sætte fokus på, at uddannelse er en fundamental menneskeret.

Og så kan man i dag – ligesom ugens øvrige dage – få den seneste status over coronasmitten, når Statens Serum Institut klokken 14 offentliggør den daglige opgørelse over, hvor mange der i løbet af det seneste døgn er registreret smittet, indlagt eller er døde med coronasmitte. Men altså dog  ikke med tallene fra de private udbydere. Du kan følge udviklingen på Berlingske.dk.