Mette Frederiksen lovede køreplan for coronaindsatsen til efteråret. Hvor er den blevet af?

Tilbage i juni varslede statsministeren, at regeringen til efteråret ville fremlægge et såkaldt nationalt varslingssystem med planer for tiltag i tilfælde af lokal smittespredning. Mens stadig flere politikere og erhvervsdrivende efterspørger mere forudsigelighed i regeringens coronarestriktioner, er planen stadig ikke landet.

Pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet, september 2020. Både Venstre, de Konservative, Liberal Alliance og de Radikale har efterlyst en strategi, der kan sikre borgere og virksomheder mere forudsigelighed og gennemsigtighed i regeringens tiltag mod covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Tilbage i juni bebudede statsminister Mette Frederiksen (S) et nyt, nationalt varslingssystem, der skal sikre større forudsigelighed i regeringens restriktioner. På den måde kan virksomheder såvel som borgere følge med i, »hvad vi (regeringen red.) gør, hvis smitten blusser op igen,« lød det dengang fra statsministeren.

»Til efteråret, hvor vi risikerer ny eller højere smitte, vil vi basere indsatsen på et nationalt varslingssystem, hvor myndighederne på baggrund af objektive tal for smittespredningen udformer en risikovurdering. Som samtidig er knyttet til de indsatser, der kan sættes i gang for at reducere smittespredning,« sagde Mette Frederiksen.

Selv om vi for længst er gået ind i efteråret, og smitten er blusset op som forudset, er det nationale varslingssystem endnu ikke blevet lanceret. Det undrer oppositionspartiet Venstre og aktører fra erhvervslivet, der mener, at regeringen er for sent ude. Virksomhederne kan ikke tåle at vente meget længere, lyder kritikken.

»Jeg synes faktisk, at det er et af de allerstørste problemer i regeringens smittehåndtering, at varslingssystemet ikke er blevet præsenteret endnu, for erhvervslivet har i den grad behov for mere forudsigelighed. Virksomhederne skal simpelthen kunne se, hvilke restriktioner der er på vej,« mener partiets sundhedsordfører, Martin Geertsen.

I Irland har man allerede indført et varslingssystem, der gør det muligt for borgere såvel som virksomheder at danne sig et overblik over, hvilke restriktioner de potentielt har i vente. Systemet har modtaget ros fra flere eksperter herhjemme.

I restaurationsvirksomheden Tholstrup, der består af ni københavnske restauranter, har man også kun rosende ord tilovers for det irske system.

Derfor ærgrer det da også René Kristensen, ejer af Tholstrup, at et lignende system endnu ikke er blevet indført i Danmark.

»Vi så rigtig mange virologer enstemmigt forudse, at der ville komme flere smittetilfælde i løbet af efteråret. Nu er det efterår, og smitten er steget som forventet. Derfor havde vi gerne set, at systemet var kommet tidligere og ikke på bagkant,« siger René Kristensen.

Han bakkes op af Joachim Hoffmann-Petersen, der er overlæge og formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin. Også han mener, at regeringen har været for sent ude.

»Det er jo lidt mærkeligt, at regeringen i juni lover en plan til efteråret, og så er der stadig ikke sket noget,« siger Joachim Hoffmann-Petersen og uddyber:

»Siden juli er der kommet nye regler til, og det er vigtigt, at befolkningen og erhvervslivet forstår, hvad der udløser de her regler, og hvad grundlaget er,« siger han.

Svært at planlægge

Flere restauratører har været ude at kritisere regeringen for en manglende forudsigelighed i restriktionerne, og de henviser blandt andet til en af de seneste restriktioner fra 18. september, som branchen havde mindre end 24 timer til at implementere.

Det korte varsel betyder ifølge restauranterne, at det er »umuligt« at planlægge driften – også fordi de ikke ved, hvilke restriktioner regeringen vil indføre i fremtiden.

I Venstre er man også utilfreds med graden af forudsigelighed, og ifølge Martin Geertsen er regeringens restriktioner ofte præget af »tilfældigheder«.

»Det er nærmest skandaløst, at regeringen sætter initiativer i gang med under 24 timers varsel. Det kan ingen være tjent med, og det er især et problem for erhvervslivet, der hele tiden skal være på bagkant. Jeg synes simpelthen, det er helt horribelt, og jeg mener ikke, at regeringen ikke har fået skabt den forudsigelighed, den har lovet,« siger sundhedsordføreren.

Berlingske har spurgt Sundheds- og Ældreministeriet om årsagen til forsinkelsen, og om ministeriet har et omtrentligt bud på, hvornår udspillet lander; herunder om det bliver i indeværende måned. Dette vil ministeriet ikke svare på, oplyser en pressemedarbejder, som ikke vil citeres.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) omtalte imidlertid det nationale varslingssystem under tirsdagens pressemøde, og her gjorde ministeren det klart, at regeringen arbejder hårdt på at få det nye system klargjort.