Myndighederne advarer Black Lives Matter: I samler penge ind uden den fornødne tilladelse

Black Lives Matter er begyndt at samle penge ind uden at leve op til reglerne for offentlig indsamling.

Bwalya Sørensen, der er talskvinde for Black Lives Matter i Danmark, ønsker ikke at forholde sig til meldingen fra Indsamlingsnævnet. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bevægelsen Black Lives Matter og talskvinde Bwalya Sørensen er begyndt at samle penge ind offentligt uden at have fået tilladelse til det.

Black Lives Matter har på de sociale medier postet begivenheder, der bliver ledsaget af en opfordring til at donere penge.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få oplyst, hvad bevægelsen vil bruge pengene til, og hvor mange der indtil videre er indsamlet.

Til gengæld fremgår det af en aktindsigt til Berlingske fra Bevillingsnævnet, at Black Lives Matter er begyndt at samle pengene ind uden den fornødne tilladelse.

»Indsamlingsnævnet er blevet bekendt med, at du foretager en indsamling via Facebook og Instagram,« lyder det til Bwalya Sørensen fra nævnet.

Af aktindsigten fremgår, at nævnet har skrevet til Bwalya Sørensen med besked om, at ifølge »indsamlingslovens paragraf tre, stykke et kan en indsamlings først iværksættes, når Indsamlingsnævnet har givet tilladelse til indsamlingen«.

»Du bedes derfor ansøge om tilladelse til indsamlingen hurtigst muligt og senest 22. juni 2020,« lyder det.

I brevet bliver talskvinden advaret om, at hun ellers risikerer at få en bøde.

Illustrationen stammer fra dokumenter fra Indsamlingsnævnet, som Berlingske har fået aktindsigt i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Instagram/BLM.

»Overtrædelse af ansøgningspligten kan efter indsamlingslovens paragraf 16, stykke et straffes med bøde, med mindre højere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning,« står der.

Hvis hun søger, skal hun betale et gebyr på 1.100 kroner, fremgår det.

Berlingske har været i kontakt med Bwalya Sørensen, men hun ønsker ikke at forholde sig til meldingen fra Indsamlingsnævnet.

Meldingen i aktindsigten kommer, samtidig med at blandt andet Berlingske kan beskrive, hvordan Black Lives Matter har modsat sig en demonstration i Aalborg tirsdag eftermiddag mod politivold og racisme.

Bag demonstrationen stod menneskerettighedsorganisationen Amnesty International og medlemmer af Enhedslisten.

Tirsdag er Black Lives Matter i Aalborg for at demonstrere.

Men ifølge Bwalya Sørensen er der ikke plads til såvel denne som den anden demonstration i Aalborgs gader.

»Amnesty har KUN hvide ansatte. Ingen bare halvbrune. Vi KAN ikke co-hoste denne type BLM-protest med dem eller andre. Men vi blev ikke spurgt. Igen. Hvorfor kunne Amnesty ikke bare bakke op?« spørger hun i et interview med venstrefløjsmediet solidaritet.dk.