Demonstration for sortes rettigheder aflyst efter kritik fra Black Lives Matter: De hvide »stjæler agendaen«

Der er opstået gevaldige problemer, efter Amnesty International Denmark ville afholde en demonstration i Aalborg sammen med foreningen Black Lives Matter Denmark. Stifteren af sidstnævnte, Bwalya Sørensen, beskylder lokalformanden fra Amnesty for at lyve og hans organisation for at »stjæle agendaen«.

 
Over 15.000 gik på gaden i København efter George Floyds død. Video: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En støttedemonstration mod politivold og racisme i støtte af afroamerikaneren George Floyd skulle have fundet sted i Aalborg i eftermiddag. Det skriver Nordjyske og Solidaritet.dk.

Det kommer den imidlertid ikke til, efter at organisationen Black Lives Matter har problematiseret afholdelsen af begivenheden.

»Amnesty har KUN hvide ansatte. Ingen bare halvbrune. Vi KAN ikke co-hoste denne type BLM-protest med dem eller andre«


Bag demonstrationen stod menneskerettighedsorganisationen Amnesty International og medlemmer af Enhedslisten, men planlægningen af demonstrationen viste sig at gå i hårknude under koordineringen.

Ifølge stifteren af den amerikanske organisations danske pendant Black Lives Matter Denmark (BLM-DK), Bwalya Sørensen, hører demonstrationen ikke hjemme i gaderne af blandt andet én særlig årsag: Den er for hvid.

I et interview i venstrefløjs-mediet Solidaritet.dk fortæller Bwalya Sørensen, at BLM-DK ikke vil have noget med Amnesty at gøre.

»Amnesty har KUN hvide ansatte. Ingen bare halvbrune. Vi KAN ikke co-hoste denne type BLM-protest med dem eller andre. Men vi blev ikke spurgt. Igen. Hvorfor kunne Amnesty ikke bare bakke op?« siger hun til mediet.

Bwalya Sørensen blev ifølge mediet inviteret til at være taler ved Amnesty Internationals demonstration. Den henvendelse, skriver mediet, svarede stifteren ikke på, men annoncerede en selvstændig demonstration i Aalborg samme dag.

Det fik Hans Hüttel, der er Amnestys lokalformand i Aalborg, til at rette henvendelse til Bwalya Sørensen med foreslaget om at slå de to demonstrationer sammen.

»Vi er bange for, at to demonstrationer om samme problem på samme tidspunkt vil skabe voldsom forvirring og også kan give dårlig dækning i medierne og et billede af dårlig koordinering,« skrev Hans Hüttel til Bwalya Sørensen i en besked, som hun senere offentliggjorde på Facebook.

Til Solidaritet.dk siger Sørensen, at Hans Hüttel lyver, når han siger, at hun var inviteret til Amnesty International Denmarks demonstration.

Det samme giver hun udtryk for på Facebook:

»Jeg forsøgte at løse [det] privat i går, men vi er blevet svinet til, [løjet] om i Aalborg af en [hvid mand], som ikke mener, at vi sorte mennesker må føre an i vores [egen] kamp.«

Henvendelsen fra Hans Hüttel har hun siden fundet i en anden indbakke i Facebooks beskedfunktion, oplyser hun.

Imidlertid forsøger Amnesty stadigvæk at »stjæle agendaen«, anfører hun til Solidaritet.dk.