Mette Frederiksen tager til genmæle efter kritik fra Lars Løkke: Strategien er ikke forkert

Mette Frederiksens forgænger, Lars Løkke Rasmussen (V), har i klummer haft sin alvorlige tvivl om den nuværende regerings retning under coronakrisen. Statsministeren har i lang tid været stille over for kritikken – indtil nu.

Finansminister Nicolai Wammen (S), statsminister Mette Frederiksen (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) under afslutningsdebat i Folketinget på Christiansborg i København, mandag den 22. juni 2020.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under valgkampen til folketingsvalget 2019 skete der noget højst usædvanligt.

Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde 16. maj pludselig en bog, han skulle præsentere. En samtalebog »Befrielsens Øjeblik«, som bød på tanker, tilbageblik, anekdoter – og så også lige et slet skjult forslag til et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Selv om Løkke nedtonede væsentligheden af den opsigtsvækkende passus fra bogen, kom forslaget på banen ad flere gange under blandt andet statsministerduellerne. Venstre og Socialdemokratiet var mere ens, end man måske skulle tro, mente Løkke.

Det var dengang. Som en nebengesjæft til sit medlemskab af Folketinget har Lars Løkke Rasmussen siden februar været klummeskribent på B.T., og i adskillige artikler giver han udtryk for stærk tvivl over for særligt Mette Frederiksen (S) og regeringens kurs.

Lars Løkke Rasmussen har udtrykt bekymring over »den linje, regeringen har lagt for genåbningen af Danmark«, skrev han i én klumme.

I en anden bekymrede han sig over strategien, som regeringen har lagt for at komme igennem krisen, og skrev senere, at han nu ikke længere er i tvivl om, at strategien er forkert.

I andre beskylder han Mette Frederiksen for at være »egenrådig« i beslutningerne, der er blevet truffet under coronakrisen.

Berlingske bringer i dag et stort interview med statsminister Mette Frederiksen, hvori hun gør status over dansk politik »anno covid« og fortæller, at låget til pengekassen ikke længere skal stå på vid gab.

»Når vi skal dosere en genopretning, er det vigtigt at bruge pengene klogt. Men der synes jeg, der har været et alt for stærkt pres for, at vi skulle brænde for mange af pengene af for tidligt, selv om ingen ædrueligt kan påstå, at de ved, hvilket efterår vi kigger ind i, og hvad de langsigtede konsekvenser bliver,« siger hun.

Løkkes klummer får også en bemærkning med på vejen.

»Jeg har stor respekt for forskellige synspunkter. Men jeg bliver nok nødt til at gøre opmærksom på, at i hvert fald en af dem, I henviser til, i starten sværmede om en helt anden model for det her.«

Lars Løkke Rasmussen har fremhævet positive aspekter ved den strategi, som Sverige har valgt. En strategi, som har fået megen kritik med på vejen for at skabe høje smittetal og dødstal, og som ifølge Finansministeriet rammer økonomien lige så hårdt som i Danmark.

»Der har været en fuldstændig klar, rød tråd i vores arbejde. Og i dag er jeg overbevist om, at havde vi lavet genåbningen for hasarderet og i den fart, som den ene af de to har anbefalet, er risikoen, at vi skulle have lukket ned igen,« siger hun.

Hele interviewet med Mette Frederiksen kan læses her.