Mette Frederiksen kaldte det torsdag »et kapitel for sig«. Men nu er linjen varm til de andre lande

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere

God tirsdag morgen og velkommen til dit nyhedsoverblik, der igen-igen-igen i dag handler om coronavirus.

Mandag aften kunne man glæde sig over, at Statens Serum Institut kunne meddele, at smittetrykket er faldet fra 0,9 til 0,7. Men dagen i dag kommer formentlig ikke kun til at handle om smittetryk, men også om, at Radikale Venstres leder, Morten Østergaard, og Venstres ditto, Jakob Ellemann-Jensen, er gået sammen om at kritisere regeringen. Og så kommer Søren Brostrøm med noget af en erkendelse.

Alt det vender vi tilbage til – først skal vi se nærmere på dagens tal for coronaepidemien herhjemme og i udlandet.

Antal bekræftede smittede i Danmark: 10.513
Indlagte i alt i Danmark: 198
Indlagte på intensiv i Danmark: 43
I respirator i Danmark: 33
Antal døde i Danmark: 533
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 4.177.504
Antal døde på verdensplan: 286.330

Mere om de danske tal her og de internationale tal her. Og så til dagens historier:

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Kunne vi være bedre forberedt på coronakrisen?

Vi begynder med et internt dokument, som Berlingske tirsdag kan løfte sløret for.

Det viser, at Danmarks vej gennem coronakrisen muligvis kunne have været mildere og mindre omkostningsfuld.

Mere end tre uger før coronavirussens indtog i Danmark lød rådet således i et internt dokument fra EUs agentur for sygdomsbekæmpelse (ECDC), at et eventuelt udbrud af virussen burde inddæmmes ved blandt andet nøje at overvåge sygdommens spredning samt opspore og isolere smittede.

Dokumentet fra ECDC, som Berlingske har fået aktindsigt i, indeholder ligeledes en lang række andre anbefalinger. Og materialet udstiller ifølge eksperter, hvordan de danske myndigheder – ligesom mange andre lande – undervurderede coronavirussen i begyndelsen af pandemien og ikke formåede at formulere en effektiv teststrategi.

Læs hele historien her.

Rejse mellem sikre lande

På dagens forside af Politiken kan man i dag læse, at statsminister Mette Frederiksen (S) i disse uger drøfter »mulige rejsekorridorer« med andre lande.

Da partierne mødtes i torsdags til forhandlinger om genåbning, sagde Mette Frederiksen om grænserne.

»Grænserne er i mine øjne et kapitel for sig. Vi er opmærksomme på grænserne. Men det ligger ikke på min liste som det første,« lød det fra statsministeren.

På trods af at statsministeren har udskudt spørgsmålet om at åbne grænserne til vores nabolande til 1. juni, er hun med i en gruppe bestående af ni lande. Landene har det tilfælles, at de har haft succes med at bremse smittespredning.

Landene er ud over Danmark blandt andre Østrig, Grækenland, Australien og Norge.

Politiken skriver, at der på gruppens seneste møde blev diskuteret »turisme mellem sikre lande«. En af ambitionerne er ifølge Politiken, at man i Grækenland ønsker at åbne for blandt andre danske turister fra 1. juli.

»Den græske premierminister og den danske statsminister har et meget godt forhold på det personlige plan. De kan lide hinanden. God personlig kemi betyder altid noget i den slags situationer, og det har de. Så jeg tror, at der vil ske noget«, siger Alex Patelis, der er den øverste økonomiske rådgiver for Grækenlands premierminister, Kyriakos Mitsotakis, til Politiken.

Læs hele Politikens historie her.

Østergaard og Ellemann kritiserer regeringen

Og vi fortsætter vi til de Radikales Morten Østergaard og Venstres Jakob Ellemann-Jensen.

For kun tre dage efter at der blev indgået aftale om genåbningen af Danmark, kritiserer de to partiledere regeringen. Det er kritisabelt og et svigt, at der søndag aften kom nye retningslinjer, der halverer afstandskravene i det offentlige rum. Det skulle partilederne have vidst under forhandlingerne, lyder det fra de Radikale, Venstre og en række andre partier.

De nye retningslinjer giver nye muligheder for genåbning af samfundet, påpeger Morten Østergaard, men han kritiserer regeringen for processen.

»Jeg synes, at det er et svigt, at tingene foregår i den rækkefølge. Da vi lavede aftalen om genåbningens første fase, var aftalen, at retningslinjerne skulle være på plads inden næste fase, og alligevel skal vi sidde og overveje fint kalibreret, hvor langt vi kan gå. Inden der er gået 48 timer, er afstandskravet halveret, og buffeten er åbnet,« siger han.

Morten Østergaard påpeger ligeledes, at han »da ikke kan forklare en museumsdirektør på ARoS, hvorfor man gerne må tage på Fisketorvet på buffet, men at man ikke må gå på kunstmuseum.«

Læs hele historien her.

Brostrøm erkender: Ikke tydeligt nok

En anden overraskende nyhed er, at Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen, over for Politiken erkender, at kommunikationen vedrørende den danske teststrategi ikke har været klar nok.

»Tydelig kommunikation om teststrategien er vi generelt ikke lykkedes godt nok med. Det går helt tilbage til februar og marts, og jeg kan kun tage ansvar for min egen del. Har vi været skarpe nok i vores retningslinje og kommunikation? Nej, det har vi ikke, og det vil vi forsøge at gøre bedre fremadrettet,« siger han til Politiken.

Søren Brostrøm lover samtidig til Politiken, at det bliver bedre fremadrettet, og at der i nærmeste fremtid kommer klarhed over teststrategien.

Læs hele historien her.

Et sidste tip

Et sidste tip går i dag til en lidt anderledes historie. Den er god, rørende og sørgelig.

Du kan her læse Jytte Hvidsø Winthers historie. Hun fortalte i sidste uge, at hun på grund af besøgsforbud på plejehjemmet sendte kærlighedsbreve til sin demente mand Jørgen to gange om ugen. Men kærestebrevene kunne ikke holde Jørgen Winther i live. I lørdags døde han.

Dagens tegning

Se dagens tegning om pseudoarbejde, tegnet af Jens Hage, her.

Tak, fordi du læste med. Rigtig god tirsdag.