Medie: Vender kurven, kommer Danmark til at mangle 1.300 sygeplejersker

Den nuværende prognose for udviklingen i antallet af smittetilfælde ser lovende ud, men skulle situationen udvikle sig, som myndighederne først antog, kommer der til at være mangel på sygeplejersker.

Ifølge en aktindsigt, som DR har fået, kommer tre regioner til at mangle 1.300 sygeplejersker, hvis udviklingen i smittetilfælde går den forkerte vej igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre danske regioner oplyser, at hvis udviklingen i smittetilfælde sker, som danske myndigheder først vurderede, kommer der til at mangle 1.300 sygeplejersker på intensivafdelingerne. Det viser en aktindsigt, som DR Nyheder har modtaget.

Aktindsigten viser det forventede behov for sygeplejersker på intensiv, som landets fem regioner har indberettet til Sundhedsstyrelsen.

Selv om det på nuværende tidspunkt ser lovende ud, opstår der i tre ud af de fem regioner problemer, hvis smittekurven vender.

DR har spurgt regionerne, hvor mange sygeplejersker regionerne har på landets intensivafdelinger. Region Hovedstaden og Nordjylland har svaret, at der er behov for ca. 3.500 intensivsygeplejersker, mens der kun er ansat 2.200 uddannede intensivsygeplejersker og anæstesisygeplejersker, der relativt let kan opkvalificeres.

Resten skal findes ved at oplære sygeplejersker fra andre specialer og studerende, skriver DR. Ifølge den prognose vil der være behov for godt 5.600 sygeplejersker på intensivafdelingerne.

Ifølge Sundhedsstyrelsens prognose fra 23. marts ventes antallet af smittede at toppe i ugen efter påske.

Ifølge Berlingskes oplysninger arbejder statsminister Mette Frederiksen (S) på mandag at kunne fremlægge en plan for den første forsigtige genåbning af landet.

På et pressemøde 30. marts meddelte statsministeren, at hun var klar til at lukke op for samfundet igen efter påske, hvis tallene tillod det.

»Vi kan i dag ikke lægge en detaljeret plan frem. Men jeg vil gerne dele vores overvejelser med jer. Når vi skal åbne vores samfund op igen, skal vi gøre det gradvist, og vi skal gøre det forskudt. Det kan for eksempel være, at vi skal arbejde, uddanne os og gå i skole på forskellige tidspunkter af dagen,« sagde hun.

I programmet 21 Søndag i går anslog hun, at genåbningen ikke ville blive en tilbagevenden til et helt normalt samfund.

»Min bedste vurdering er, at vi kommer til at skulle lægge store dele af vores liv om,« sagde hun:

»Vi arbejder på at åbne Danmark på det rigtige tidspunkt. Men alt står og falder med den enkelte dansker.«

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har på flere pressemøder fremlagt den nu berømte graf over kapaciteten i sundhedssystemet. Kurven, der beskriver vigtigheden i at få »skubbet« antallet af smittede ud over længere tid, så sundhedssystemet ikke kommer under for stort pres.

Den graf er vigtig for regionernes plejepersonale, for manglen på intensivsygeplejersker er netop et scenarie, som er vigtigt at undgå.

Selv om prognosen i øjeblikket ser fornuftig ud, og antallet af smittede og indlagte ser ud til at være begyndt at stabilisere sig, kom Magnus Heunicke søndag aften med en løftet pegefinger.

»Jeg er desværre nødt til at komme med en alvorlig besked,« indledte han et opslag på Facebook:

»Vi skal være bedre til at holde afstand. Jeg ved godt, at påskesolen er her, og heldigvis følger langt de fleste stadig myndighedernes henstillinger. Men der er desværre enkelte, som er begyndt at slække på tingene. Det går ikke. Derfor er jeg nødt til at gøre det helt klart: En gradvis, stille og kontrolleret åbning af samfundet vil kun kunne ske, hvis vi fortsætter med at opføre os fornuftigt i påsken.«

Budskabet gælder fortsat, skriver ministeren, og det drejer sig som altid om at huske håndhygiejnen, holde afstand og lade være med at samles mere end ti personer.