Berlingske erfarer: Mette Frederiksen på vej med forsigtig genåbning af Danmark

Statsminister Mette Frederiksen håber på et pressemøde først på ugen at kunne præsentere en gradvis genåbning af Danmark, erfarer Berlingske og TV 2. Vejen til genåbning er dog brolagt med udfordringer.

»Jeg tør næsten ikke sige det, jeg har tænkt mig at sige i dag, men nu siger jeg det: Hvis vi danskere i de næste to uger hen over påsken fortsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige i de næste to uger, vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund igen på den anden side af påsken,« sagde Mette Frederiksen på et pressemøde i mandags. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Danskerne kan muligvis begynde at ane en vej tilbage til et mere genkendeligt Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) arbejder søndag ifølge Berlingskes oplysninger på at kunne fortælle om planen for den første forsigtige genåbning af landet på et pressemøde i begyndelsen af ugen – måske allerede mandag.

Det samme oplyser TV 2.

Intet er imidlertid nagelfast, idet arbejdet med en plan er forbundet med usikkerhed og flere faktorer, der kan udvikle sig hurtigt.

En præsentation af den første spæde genåbning vil i så fald ske over tre uger, efter, at statsministeren 11. marts lukkede store dele af Danmark som en konsekvens af den omsiggribende coronaepidemi.

Det er dog sandsynligt, at første etape af en genåbning vil blive mindre omfattende, end mange danskere håber på, fordi det er behæftet med både udfordringer og usikkerhed at åbne samfundet.

Samtidig vil såvel politikere som myndigheder have et vedholdende blik på udviklingen blandt coronasmittede og hospitalsindlagte, der kan få afgørende indflydelse på tempoet i en genåbning.

Mandag er det en uge siden, at Mette Frederiksen efter et møde med de øvrige partiledere om en dansk exitstrategi første gang nævnte muligheden for en genåbning efter påske.

»Jeg tør næsten ikke sige det, jeg har tænkt mig at sige i dag, men nu siger jeg det: Hvis vi danskere i de kommende to uger hen over påsken fortsætter med at stå sammen ved at holde afstand, og hvis tallene fortsat er stabile og fornuftige i de næste to uger, vil regeringen begynde på en gradvis, stille og kontrolleret åbning af vores samfund igen på den anden side af påsken,« sagde statsministeren ved den lejlighed.

Det handler blandt andet om, at danskerne i den kommende tid og i et spirende forår fortsat skal holde afstand til hinanden og ikke overskride de fastsatte grænser for forsamlinger på flere end ti personer. Alt sammen handler det om at bryde de såkaldte smittekæder.

Uden på nogen måde at fremlægge en egentlig plan luftede Mette Frederiksen på pressemødet i mandags, hvilke overvejelser man gør sig i regeringstoppen og hos myndighederne om, hvordan en genåbning konkret kan ske.

»Når vi skal åbne vores samfund igen, skal vi gøre det gradvist, og vi skal gøre det forskudt,« lød det fra statsministeren:

»Det kan for eksempel være, at vi skal arbejde, uddanne os og gå i skole på forskellige tidspunkter af dagen. Vi skal fordele os ud over døgnets timer, vi skal forhindre myldretid i den kollektive trafik, og når vi går på arbejde, bliver det nødt til at være på en anden måde, end vi er vant til.«

Mange spørgsmål udestår

Efter de optimistiske toner på pressemødet i mandag har flere folketingspolitikere undret sig højlydt over regeringens ageren med på den ene side at proklamere en mulig genåbning efter påske, samtidig med at regeringen sideløbende bad Folketinget vedtage endnu en vidtgående hastelov indeholdende muligheden for yderligere restriktioner over for danskerne.

En forsigtig genåbning af landet handler ifølge Berlingskes oplysninger om, hvordan man skaber mest mulig værdi ved en behersket åbning af samfundet.

Her kan det eksempelvis handle om spørgsmål om, hvorvidt det giver god mening at lade de mindste børn komme i skole, så deres forældre kan komme tilbage på arbejde, eller om det snarere handler om at genåbne dele af den offentlige sektor.

Fra flere sider er der blevet efterspurgt en afklaring i forhold til den kommende tid.

Eksempelvis mener Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo Christensen, at der er behov for, at undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) træffer en beslutning om eksaminerne for de ældste elever i folkeskolen.

I den nuværende situation anbefaler lærerne, at afgangseksaminerne aflyses, skriver Danmarks Lærerforening i en pressemeddelelse.

»Jeg har forståelse for, at ministeren står i en svær situation med stor usikkerhed, men der er behov for en klar udmelding nu, så elever og lærere ved, hvordan de skal forholde sig,« udtaler Anders Bondo Christensen.

Opdateret: Artiklen er opdateret i løbet af søndag, idet planen for et pressemøde om en genåbning af Danmark ifølge Berlingskes oplysninger løbende udvikler sig.