Medie: Nye anklager mod Frank Jensen er landet på S-toppens bord

Socialdemokratiets ledelse er blevet gjort bekendt med yderligere anklager om krænkelser mod overborgmester og næstformand Frank Jensen, skriver Jyllands-Posten.

(ARKIV) Politidirektør Anne Tønnes og Overborgmester Frank Jensen holder pressemøde om corona-situationen i København på Politigården i København torsdag den 17. september 2020. Partier er skuffede over Frank Jensen, der søndag mødes med sit parti for at diskutere anklager om krænkende adfærd. Det gælder karrieren ifølge kommentator. Det skriver Ritzau, lørdag den 17. oktober 2020.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Forud for aftenenes krisemøde i Socialdemokratiet vokser presset på overborgmester og næstformand Frank Jensen (S).

Ledelsen i partiet er således blevet gjort bekendt med en række yderligere anklager om krænkelser begået af overborgmesteren. Det skriver Jyllands-Posten.

Det er DSU-formand i København, Cecilie Sværke Priess, der fortæller, at hun det seneste døgn har modtaget henvendelser om otte yderligere sager. Heriblandt har syv valgt at kontakte den advokat, der i forvejen var sat til at undersøge anklager mod Frank Jensen. Seks af de syv er ifølge Cecilie Sværke Priess kvinder, som fortæller, at de har oplevet krænkelser.

»Jeg fortalte i går, at jeg ikke længere har tillid til Frank Jensen som hverken overborgmester eller næstformand på baggrund af de afsløringer, der kom frem i Jyllands-Posten. Siden da har jeg fået en række henvendelser fra kvinder, som har haft lignende oplevelser med Frank. De ønsker at kontakte den advokat, som skal undersøge sagerne for Socialdemokratiet,« siger Cecilie Sværke Priess til Jyllands-Posten.

Anklagerne kommer på et tidspunkt, hvor overborgmesteren i forvejen er presset. Fredag stod to kvinder frem og fortalte om krænkelser i 2012 og 2017 begået af Frank Jensen.

Frank Jensen siger følgende til Jyllands-Posten om de nye anklager:

»Jeg er frygtelig ked af de kvinder, jeg krænket gennem mine 30 år i politik,« siger han.

Derudover henviser han ifølge avisendet skriftlige svar, han fredag sendte til Jyllands-Posten, hvor han bl.a. skrev:

»Der har været en usund kultur, som jeg også selv har været en del af. De sidste år har vi været igennem en afgørende forandring, som også har gjort, at jeg har taget min egen adfærd op til overvejelse. Jeg har helt åbenlyst begået fejl.«

Føjer sig til gamle anklager

Maria Gudme har beskrevet en episode, hvor Frank Jensen ved en fest tilbage i 2012 lagde sin hånd på hendes lår. Hun »frøs« i situationen og sagde derfor ikke fra, da overborgmesterens hånd fortsatte op under hendes kjole og bevægede sig langs hendes inderlår.

Også en anden kvinde træder frem i Jyllands-Posten - uden navn - med en beretning om at være blevet befamlet af overborgmesteren imod sin vilje. Den episode fandt sted i 2017.

Det føjer sig til tidligere anklager om krænkelser fra politikeren. I 2011 beskrev Ekstra Bladet Frank Jensen krænkelser fra julefrokoster i 2011 og 2004. De beskrev blandt andet, hvordan han slikkede kvindelige ansatte i øret og på halsen og omklamrede dem på dansegulvet.

Den nye bunke sager dækker bå de over gamle og nye anklager rettet mod den magtfulde overborgmester og næstformand i Socialdemokratiet, skriver Jyllands-Posten.

»Der er tale om sager, som strækker sig helt fra slutningen af 1990’ erne og frem til 2019,« fortæller Cecilie Sværke Priess til avisen.

Jyllands-Posten skriver, at de kender til identiteten på den kvinde, som i 2019 har oplevet en krænkelse. Hendes navn og oplevelse er forelagt ledelsen i København, og Jyllands-Posten har præsenteret Frank Jensen for episoden og den pågældende kvindes navn. Han afviser, at episoden har fundet sted.

DSU-formand Cecilie Sværke Priess sagde lørdag, at hun mente Frank Jensen burde gå af som overborgmester og næstformand på baggrund af anklagerne fredag. De nye sager »understreger« hendes mistillid, lyder det.

Krisemøde

Siden fredagens historie om nye anklager mod Frank Jensen har støttepartier på Københavns Rådhus krævet handling fra overborgmesteren.

»Det er en helt uacceptabel opførsel og et udtryk for et ekstremt magtmisbrug fra Frank Jensen side,« sagde Enhedslistens gruppeformand, Karina Vestergård Madsen, til Berlingske.

»Det er fuldstændig uacceptabelt. Man skal kunne gå trygt på arbejde, uanset hvilken stilling man har i Københavns Kommune. Jeg troede helt ærligt, at han var blevet klogere, fordi sagen i 2011 var så voldsom,« lød det fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Søndag 18.30 er der krisemøde hos Socialdemokratiet i København. På mødet, som Frank Jensen selv hasteindkaldte til lørdag, skal overborgmesteren forklare sig over for sine partifæller i Borgerrepræsentationen, Socialdemokratiet i Københavns forretningsudvalg og partiets ni kredsformænd i hovedstaden.

Fredag skrev Frank Jensen på Facebook, at han var ked af, at kvinder havde »følt sig krænket« af hans opførsel. Dette blev lørdag vekslet til en mere uforbeholden undskyldning:

»Jeg tager ansvaret fuldt og helt på mig. Og jeg vil gerne give jer alle min uforbeholdne undskyldning,« lød det blandt andet fra overborgmesteren på Facebook.

Jeg har indkaldt til møde i morgen på Rådhuset for mine partifæller i BR-gruppen, Socialdemokratiet i Københavns...

Posted by Frank Jensen on Saturday, October 17, 2020