Landsretten løslader populær coronademonstrant

Landsretten har nu truffet sin afgørelse i sagen mod Nanna Skov Høpfner, som til en coronademonstration opfordrede folk til at »smadre byen på en ikkevoldelig måde«.

 
Protestgruppen Men In Black afholdt demonstrationen 9. januar for at vise utilfredshed med regeringens håndtering af coronavirus. 16 politimænd kom til skade under demonstrationen og 18 demonstranter blev anholdt. Fem er nu blevet dømt. Video: Mathis Svold. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Coronademonstranten Nanna Skov Høpfner åndede lettet op i Østre Landsret onsdag eftermiddag.

En enig domsmandsret valgte at nedsætte den 31-årige kvindes straf til 60 dages fængsel og samtidig løslade hende.

Landsretten vragede dermed byrettens omdiskuterede dom fra marts, hvor Nanna Skov Høpfner fik to års ubetinget fængsel, efter hun til en coronademonstration havde opfordret til at smadre byen på en »ikkevoldelig« måde.

Byrettens dom vakte opsigt, fordi hun fik fordoblet sin straf efter coronaparagraffen 81d. Paragraffen kan forhøje straffe, hvis kriminaliteten kan kobles sammen med coronapandemien.

Nu har landsretten imidlertid besluttet at kassere 81d i Nanna Skov Høpfners sag. Og samtidig frifundet hende for den vold til demonstrationen, hun ellers var medskyldig i.

Den 31-årige kvinde er fortsat skyldig i grov forstyrrelse af den offentlige orden samt at være forblevet til en demonstration, efter den blev opløst af politiet.

Nanna Skov Høpfner græd af glæde, da hun sammen med sine tilhængere fejrede, at Østre Landsret skar langt det meste af hendes straf og løslod hende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Smadre byen på en »ikkevoldelig« måde

For at forstå, hvorfor byretten idømte Nanna Skov Høpfner to års ubetinget fængsel, skal tiden skrues tilbage til 9. januar i år.

Den aften holdt Nanna Skov Høpfner en tale ved en coronademonstration arrangeret af protestgruppen Men In Black. Foran 400 personer på Rådhuspladsen sagde hun blandt andet:

»Okay, er I klar til at gå rundt og smadre byen på en ikkevoldelig måde? Bare lige for at gøre København opmærksom på, at vi er her?« og »Folket ind i Folketinget. Smadr det system«.

Da demonstranterne lidt senere på aftenen bevægede sig rundt i Københavns gader, dirigerede Nanna Skov Høpfner flere gange folkemængden med en megafon. Det gjorde hun også efter, at politiet opløste demonstrationen, som flere steder endte i klammeri med ordensmagten. I alt kom 16 politibetjente til skade på grund af kasteskyts.

Nok kastede Nanna Skov Høpfner hverken fyrværkeri eller sten mod ordensmagten under demonstrationen. Men på grund af hendes tale og tilråb via megafon havde hun en aktie i, at andre gjorde det, mente byretten i marts.

Instansen fandt dengang den 31-årige skyldig i grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden, at være forblevet til en opløst demonstration samt medvirken til vold – herunder grov vold – mod politiet. På grund af coronaparagraffen 81d blev hendes dom fordoblet.

En »central figur«

Nanna Skov Høpfner sad for første gang under landsrettens stukloft mandag, hvor hendes mor og flere veninder bakkede hende op. Tiltalte var grådkvalt og havde meget på hjerte. Så meget, at retsformanden to gange bad hende svare mere kortfattet på anklagerens spørgsmål.

»Okay, det er bare, fordi jeg har siddet i fem måneder i Vestre Fængsel og planlagt alt det, jeg vil sige, i mit hoved,« sagde Nanna Skov Høpfner til retsformanden, mens hun duppede sine øjne med køkkenrulle.

I landsretten erkendte Nanna Skov Høpfner sig skyldig i paragrafferne om grov forstyrrelse af den offentlige orden. I den guldudsmykkede retssal var de centrale spørgsmål derfor, om hun kunne dømmes for at have tilskyndet andre til vold – og om den omstridte coronaparagraf kunne forhøje hendes straf.

Mens Nanna Skov Høpfner stirrede ud i retslokalet med blanke øjne, lagde anklager Henrik Plæhn vægt på, at Nanna Skov Høpfner var en »central figur« under demonstrationen, og at hun alene med sin tale var skyldig i andres ageren.

»Tiltalte er med hele vejen under demonstrationen. Hun taler. Hun er en central figur i hele forløbet,« sagde Henrik Plæhn og understregede:

»Tiltalte har en helt anden rolle, end hvad en menig deltager – en medløber – har.«

På fortovet foran landsretten havde omkring 20 aktivister taget opstilling både mandag og onsdag. De mente, at den 31-årige var urimelig dømt.

»Nanna skal ikke gøres til syndebuk«

Indenfor i retssalen gik anklager Henrik Plæhn efter en højere straf på i alt 2,5 års fængsel.

Både forsvarer og anklager havde anket sagen til landsretten. Kvindens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, argumenterede for en noget mildere dom på 40 til 60 dages fængsel.

Forsvarsadvokaten mente, at den 31-årige alene skulle dømmes for paragrafferne om grov forstyrrelse af den offentlige orden.

»Min klient skulle selvfølgelig være gået hjem, da demonstrationen blev opløst af politiet. Men Nanna skal ikke gøres til syndebuk for al den vold og al den skade, som andre personer har begået. Det er ikke Nannas skyld, og det er ikke Nannas ansvar,« sagde Mette Grith Stage.

Forsvarsadvokten anfægtede desuden brugen af coronaparaffen 81d, og at Nanna Skov Høpfner skulle have opfordret til vold med sin tale.

»Realiteten om den her tale er jo, at i situationen havde Nannas tale ikke den helt store betydning. Der er ingen høje kampråb eller bifald efterfølgende, som refererer til hendes tale, og der er ingen demonstrranter, der bagefter udøver vold med baggrund i hendes tale,« sagde Mette Grith Stage.

Det er ikke første gang, at en coronademonstrant indtager landsrettens anklagebænk.

En 24-årig mand, der til samme demonstration kastede tre sten og råbte »fucking ludere« efter politiet, sad der i maj.

Landsretten valgte at fjerne coronaparagraffen 81d fra mandens dom, og han fik derfor skåret 5 måneder af sin straf og blev løsladt på stedet. Han var skyldig i grov vold og fornærmelig tiltale.

LÆS MERE