Landsret afviser at dømme for særlig coronaparagraf: »Det her er formentlig en af de vigtigste sager, der har været for landsretten i mange år«

Landsretten har for første gang taget stilling til, om lovovertrædelser til coronademonstrationer skal straffes ekstra hårdt. Det var godt nyt for en 24-årig mand, der er dømt for at kaste tre sten og råbe skældsord efter politiet.

Fire domsmænd vurderede, at 81d ikke kan bruges til at forhøje straffene overfor coronademonstranter. To var uenige. Arkivfoto: Mathias Svold Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev jublet, klappet og krammet i Østre Landsret onsdag eftermiddag.

En 24-årig mand kunne nemlig forlade retssalen sammen med sin familie. Det skete, fordi landsretten vurderede, at den omstridte paragraf 81d ikke kunne bruges til at give manden den forholdsvis lange straf, som byretten ellers havde givet ham.

»Jeg har det virkelig godt … helt øh … jeg er faktisk overrasket over, at jeg kom ud,« sagde den 24-årige på fortovet foran landsretten, lige efter at han var blevet løsladt.

Om morgenen var han trådt ind i retssalen omgivet af fængselsbetjente og med en 15 måneders ubetinget fængselsdom fra Københavns Byret på straffeattesten. Om eftermiddagen gik han ud i friheden med sine nærmeste samt en nedsat dom på ti måneders fængsel.

Den 24-åriges forsvarer, Erbil Kaya, var »utroligt tilfreds« med landsrettens afgørelse.

»Dommen er lige præcis sådan, som vi gerne ville have den. Vi fik fjernet 81d, min klient fik den straf, han skulle have, og han blev løsladt. Så det er en super god dag,« sagde forsvareren.

Afgørelsen er central, fordi det er første gang, at landsretten tager stilling til brugen af pargraf 81d overfor coronademonstranter. Paragraffen kan forhøje og maksimalt fordoble straffe, hvis forbrydelserne har »baggrund i eller sammenhæng med coronaepidemien i Danmark«.

Tre kast og skældsord

Københavns Byret har brugt bestemmelsen mod den 24-årige og syv andre personer, der overtrådte loven 9. januar i år, fordi de deltog i en demonstration, der havde coronavirus som tema.

Brugen står i kontrast til onsdagens afgørelse, hvor fire ud af seks domsmænd i landsretten vurderede, at 81d ikke kunne bruges overfor den 24-årige demonstrant. Det resulterede i, at han fik en lavere straf og blev løsladt. Sidstnævnte skete med henvisning til, at han havde afsonet  over fire måneders fængsel.

De resterende syv dømte fra den omtalte demonstration har ligeledes anket deres sager til landsretten, og Erbil Kaya tror på, at onsdagens dom kan påvirke de sager.

»Den her dom kommer til at danne præcedens for de øvrige sager, der er undervejs. Det er klart. Det ville være mærkeligt, hvis landsretten her når frem til, at coronademonstrationer ikke er omfattet af 81d, og man når frem til et andet resultat fremover,« siger Erbil Kaya.

Den 24-årige er dømt for grov vold og fornærmelig tiltalte, fordi han kastede tre sten og råbte »fucking ludere« efter politiet under demonstrationen 9. januar. I landsretten modsatte han sig ikke skyldsspørgsmålet, men udelukkende brugen af 81d.

»En af de vigtigste sager«

Under retssagen argumenterede den 24-åriges forsvarer, Erbil Kaya, i halvanden time mod, at 81d blev brugt i hans klients sag.

Med ret ryg henviste advokaten til, at hvis paragraffen bruges mod hans klient, så straffer man »i virkeligheden« folks holdninger, fordi hvis demonstrationen 9. januar omhandlede noget andet end coronavirus, så kunne 81d og dens potentielle dobbeltstraf slet ikke komme på tale.

»Det her er formentlig en af de vigtigste sager, der har været for landsretten i mange år. Den handler om forsamlingsfrihed, ytringsfrihed, og om der er klar lovhjemmel til det her forhold. Og den handler om, hvorvidt man skal straffes for holdninger,« sagde Erbil Kaya.

Forsvarsadvokaten henviste under sin procedure til talrige dokumenter såsom lovens forarbejder, en udtalelse fra Dommerforeningen og andre kilder. Ifølge Erbil Kaya sår de alle tvivl om, hvorvidt 81d kan bruges mod hans klient og andre demonstranter, der har overtrådt loven under coronademonstrationer.

»Jeg møder på vegne af min klient, men jeg føler ikke, at jeg udelukkende møder på vegne af min klient. Jeg møder også på vegne af de andre, hvis sager er under behandling og på vegne af retssamfundet,« sagde Erbil Kaya under sin procedure.

Anklager var ikke i tvivl

Anklagemyndigheden havde anket sagen til skærpelse og gik efter to år og otte måneders fængsel, mens Erbil Kaya argumenterede for ni måneders fængsel uden 81d og femten måneder, hvis paragraffen blev taget i brug.

Anklager Henrik Plæhns argument lød blandt andet, at 81d bør anvendes i sagen, fordi et af lovens ændringsforslag specifikt nævner »optøjer i gaderne under covid-19-epidemien«.

Henrik Plæhn hævede sin ellers rolige stemme under sin procedure:

»Der står, at 'man vil se risiko for optøjer i gaderne'. Det er jo lige nøjagtig det, vi ser den 9. januar. Voldsomme optøjer i gaderne,« sagde anklageren og påpegede:

»Anklagemyndigheden er ikke i tvivl om, at 81d kan bruges i sagen«.

Den 24-årige havde egentligt også forventet, at paragraffen ville blive brugt imod ham, og derfor var han overrasket over, at han blev løsladt.

»Jeg troede bare, at der var så mange, som var for 81d,« sagde han efter dommen.

I alt blev 18 personer anholdt under demonstrationen 9. januar. Herunder den 24-årige, som har siddet varetægtsfængslet siden da.

Lettet mor

Den tiltalte havde selskab af sin mor, søster og bror i retten. Hans mor var overlykkelig og overrasket efter landsrettens afgørelse, fortalte hun:

»Jeg tror bare, det er en drøm. Jeg tror slet ikke på det. Nu får jeg endelig min søn hjem. Jeg er overlykkelig, jeg er så glad,« sagde moren.

Hun glædede sig over, at hendes dreng kan vende tilbage til sit gamle liv og genoptage sit studie.

»Jeg skal ikke sidde derhjemme og være bekymret hvert sekund og have alle mulige tanker om, hvad der sker med ham i fængslet, fordi han kom til at dumme sig. Jeg kan slet ikke beskrive det,« strålede hun.

Den 24-årige ved godt, hvad den næste tid skal gå med, inden han vender tilbage til skolebænken.

»Jeg skal over og se en masse venner – og ud at hygge,« sagde han.

Den 24-årige og hans mor har ikke ønsket at medvirke i avisen med deres navne af hensyn til den 24-åriges fremtid.