Kampklædt politi i retten under grundlovsforhør af spionagesigtede eksiliranere

Tirsdag formiddag begyndte grundlovsforhøret af tre eksiliranere, som ifølge anklagemyndigheden skulle have udført spionage for Saudi-Arabien. Grundlovsforhøret foregår bag lukkede døre.

Retten i Roskilde danner tirsdag ramme om en historisk sag om spionage i Danmark. Tre eksiliranere er sigtet i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kampklædte betjente var på plads foran retten i Roskilde, da tre eksil-iranere skulle fremstilles i grundlovsforhør. Alle tre er sigtet for at have spioneret i Danmark på vegne af den saudiske efterretningstjeneste i en periode fra 2012 til 2018.

De tre sigtede sidder alle i bestyrelsen af den danske del af gruppen ASMLA – Arab Struggle Movement for the Libération of Ahvaz – der arbejder for, at den iranske provins Khuzestan skal blive en selvstændig arabisk stat.

De tre nægtede sig skyldige i de forhold, som anklagemyndigheden har sigtet dem for.

En af de sigtedes familiemedlemmer, tre kvinder og to mænd, var mødt op til retsmødet og sad blandt tilhørerne, hvor der var fyldt. Inden grundlovsforhøret blev indledt, fik den sigtede lov til at give sin familie knus og tale med dem, såfremt dette foregik på dansk.

Retsmøde bag lukkede døre

Anklager Rune Rydik Sorvad fra Midt- og Vestsjællands Politi fremsagde under grundlovsforhøret, hvor der inde i retslokalet var flere kampklædte betjente tilstede, at de tre er sigtet for to forhold.

For det første er de sigtet efter Straffelovens paragraf 108, idet de ifølge anklagemyndigheden har gjort Saudi-Arabiens efterretningstjeneste i stand til at arbejde indenfor Danmarks grænser, ligesom de tre eksil-iranere også skulle have indhentet informationer om enkelte individer og virksomheder i Danmark.

De tre er derudover også sigtet for offentligt at have billiget terror, fordi de på sociale medier har ytret sig positivt om det angreb, der 22. september 2018 fandt sted på en iransk militærparade, og som kostede civile og militært personel livet. Den iranske regering har beskyldt netop ASMLA for at stå bag angreb på det iranske militær.

Anklageren anmodede om lukkede døre i forbindelse med dagens retsmøde af tre årsager.

Den ene er hensynet til politiets videre efterforskning. Det må ikke være muligt for Saudi-Arabien eller Iran at gøre sig bekendt med politiets igangværende efterforskning.

Anklageren forklarede derudover også, at han under retsmødet ville nævne navnene på en række personer, som de tre sigtede ifølge anklagemyndigheden har udleveret oplysninger om til Saudi-Arabien som en del af deres spionage i perioden mellem 2012 og 2018. En offentliggørelse af disse navne kan ifølge anklagemyndigheden bringe de pågældendes sikkerhed i fare.

Slutteligt ville et åbent retsmøde potentielt kunne bringe de tre sigtedes liv i fare, fordi der på nuværende tidspunkt er en konkret trussel mod dem. Denne trussel var årsagen til politiets tilstedeværelse ved dagens retsmøde.

Dommer John Hansen ved Retten i Roskilde indvilligede i at lukke dørene.

Inden da havde de tre forsvarere enstemmigt erklæret, at de ønskede et navneforbud, idet det ifølge forsvarerne ville være let at identificere deres klienter, fordi den danske gren af gruppen ASMLA, som de alle tre sidder i toppen af, ikke er stor.

De tre forsvarere er Thomas Fogt, Carsten Brix og Esben Roslev.

Det forventes, at grundlovsforhøret i dag vil tage fire timer. Efter planen skulle det dermed være slut omkring 13:30.