Iransk agent sigtes for at planlægge drab i Danmark

En ansat ved en iransk efterretningstjeneste er sigtet for spionage og medvirken til drabsforsøg i Danmark. Retsbog fra Retten i Roskilde føjer flere detaljer til sagen.

Fem personer er sigtet i en indviklet sag, der viser, at Iran og Saudi-Arabien også udkæmper deres stridigheder i Danmark. Sagen trækker tråde til politiaktionen fredag 28. september 2018, hvor Sjælland blev lukket af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En medarbejder i en iransk efterretningstjeneste er i en dybt usædvanlig sag varetægtsfængslet in absentia og sigtet for både spionage og medvirken til forsøg på drab i Danmark.

Mandag blev medarbejderen ved den iranske efterretningstjeneste fremstillet ved Retten i Roskilde uden at være til stede. Og retsbogen føjer nu flere detaljer til sagen, herunder den lange periode han virkede som såkaldt føringsofficer i Danmark:

I perioden 22. april til 21. oktober 2018 gjorde han »ved tilskyndelse, råd eller dåd« en anden person i stand til at spionere på dansk jord, idet »han som ansat i en iransk efterretningstjeneste gav ordrer og instruktioner«.

Den anden person er en norsk statsborger med iransk baggrund, som blev anholdt i oktober 2018, og som stadig er varetægtsfængslet og sigtet.

Det fremgår også af retsbogen, at han – den norske statsborger – i dagene 25.-27. september 2018 indsamlede oplysninger om en iransk statsborger, som bor i Ringsted på Midtsjælland. Han tog fotos og video »samt fysisk observation« mod bopælen i Ringsted og dens til- og afgangsveje og omkringliggende gader og pladser.

Oplysningerne fik den iranske efterretningsofficer udleveret »til brug for den iranske efterretningstjenestes planlægning af drab« på den iranske mand, som bor i Ringsted.

Episoden førte fredag 28. september 2018 til en historisk stor aktion, hvor politiet stoppede tog og færger og lukkede broerne til og fra Sjælland. Det førte også til, at daværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ledte en diplomatisk EU-aktion mod Iran.

Ringsted er slagmark for Iran

På et pressemøde mandag forklarede Finn Borch Andersen, chefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET), at PET vil sikre sig, at den sigtede medarbejder i den iranske efterretningstjeneste ikke kan rejse frit rundt og ikke kan rejse til Danmark.

»Ultimativt vil vi gerne have ham udleveret til retsforfølgelse i Danmark,« sagde Finn Borch Andersen og medgav, at det »nok ikke er verdens letteste sag«.

Målet i Ringsted var nærmere bestemt lederen af ASMLA, Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz. Organisationen arbejder for en selvstændig arabisk stat i det sydvestlige Iran.

Mandag tog sagen en anden bizar drejning, idet tre ledende medlemmer af ASMLA blev anholdt og sigtet for at spionere i Danmark på vegne af Saudi-Arabien.

I første omgang blev de tre 7. november 2018 sigtet for at billige et terrorangreb, der fandt sted i Iran 22. september 2018. I den forbindelse ransagede politiet og PET deres bopæle i Ringsted og den TV-station, som de driver her.

Siden har PET og Midt- og Vestsjællands Politi ifølge PET-chefen gennemført et »særdeles omfattende efterretnings- og efterforskningsarbejde«, der har ført til, at de tre ASMLA-medlemmer mandag blev anholdt og sigtet for spionage.

»Det er PETs opfattelse, at de tre personer i perioden fra 2012 til 2018 har spioneret for en saudiarabisk efterretningstjeneste ved at indsamle oplysninger om enkeltpersoner i Danmark, virksomheder i Danmark og i udlandet og videregive disse oplysninger til en saudiarabisk efterretningstjeneste,« sagde PET-chefen.

Dermed er der tale om en indviklet sag, der ifølge efterretningstjenesten viser, at rivalerne Iran og Saudi-Arabien også udkæmper deres stridigheder på dansk jord.

De tre ASMLA-medlemmer blev tirsdag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Roskilde, hvor retten valgte at varetægtsfængsle dem frem til 27. februar. De nægter sig dog alle skyldige i at have spioneret i Danmark på vegne af saudiarabisk efterretningstjeneste.

Der er navneforbud, som gælder alle sagens sigtede.